Jó rák, magas vérnyomás, vérszegénység ellen, javítja az agyműködést, erősíti a szívet - Még mire jó a dió?

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Jó rák, magas vérnyomás, vérszegénység ellen, javítja az agyműködést, erősíti a szívet - Még mire jó a dió? A dió egy gyümölcs, sok fehérjét és telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Jó a szívnek, csökkenti a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát. Omega-3, vitamin- és ásványianyag-forrás, hasznos rák, magas vérnyomás, vérszegénység ellen. Lassan itt a karácsony, és már mindenki ünnepi lázban ég. Ajándékot vásárol, készül az ünnepre, és persze kitalálja az ünnepi menüt, ami szinte minden magyar családban elképzelhetetlen valami diós finomság nélkül. Az Európai Friss Csapat - Az ízek ereje program a nagy karácsonyi klasszikusok, a bejgli és a dió nyomába eredt.

Néhány fontos tudnivaló a dióról
A dió tulajdonképpen egy olyan gyümölcs, amely víz helyett sok fehérjét és zsírt tartalmaz. Maga zsírtartalmát azonban 85 százalékban "hasznos" zsírok, telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek jót tesznek a szívnek, csökkentik a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát.

A dió emellett számottevő Omega-3 forrás is, aminek köszönhetően még hatékonyabban járulhat hozzá a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Magas antioxidáns-tartalma miatt pedig a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében lehet jelentősége.

Természetesen, mint minden gyümölcs, a dió is telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyeknek jótékony hatásait köszönheti. A-, C-, E-, és B-vitaminokban gazdag, emellett többek között magnézium, cink, kalcium, folsav, vas és szelén található benne.

dió gyógyhatásai

A dió ezen beltartalmi értékei miatt segít a vérképzésben, kiváló szívizomgyengeség ellen, és hozzájárul az immunrendszer maximális működéséhez is. Remek ellenszere a magas vérnyomásnak, fogyasztása segíti a memória működését.

Emellett a dió szuper rostforrás, támogatja az agyműködést, és növeli a koncentrációképességet is. Gyermekek számára vérszegénység ellen, valamint a csontnövekedés elősegítésére alkalmazható.

Magas kalóriatartalma miatt azonban érdemes figyelni, hogy mennyit eszünk belőle: 100 gramm dió több mint 600 kalóriát tartalmaz. Ezzel együtt napi 3-5 dióbél elfogyasztása ajánlott, mert ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez.

A dió tárolása és felhasználása
Az érett, meg nem tört diótermés akár egy évig is tárolható hűvös, jól szellőző helyen.

A tisztított dióbél azonban hajlamos az avasodásra, ezért érdemes vászon- vagy papírzacskóban tárolni, mihamarabb felhasználni, illetve mélyhűtve tárolni.

dió gyógyhatásai

Dió felhasználása
A dió sokoldalúan felhasználható, leggyakrabban sütemények kedvelt töltelékeként használjuk, de akár leveléből, héjából, dióbélből tea is készülhet. A dió gyógyhatásai így megmaradnak, kifejezetten pirítani azonban nem szabad, mert úgy elveszíti a hatékonyságát, és beltartalmi értékei is csökkennek.

A hidegen sajtolt dióolaj kitűnően passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz.

A dió nagyszerűen illik a sajtokhoz is, akár nasiként, akár egy vacsora lezárásaként is érdemes így megkóstolni. Igazi különlegesség a cukorszirupban eltett zöld dió vagy éppen a belőle készített zöld dió lekvár, amely például májpástétomokhoz lehet izgalmas kiegészítő. Karácsonykor pedig a hagyományos diós bejglihez vagy pozsonyi kifihez, zserbóhoz elengedhetetlen.

A boltokban ma már a legkülönbözőbb formákban tudjuk megvásárolni a diót: száraz héjas dióként, egész dióbélként vagy épp darálva.

Egyes tudósok szerint egyébként már Kr. e. 9000, mások szerint Kr. e. 7000 táján már fogyasztottak diót az emberek. Magyarországon a dió őshonosnak számít - egyes krónikák úgy tartják, már honfoglaló őseink is fogyasztották.

Forrás, fotók: Európai Friss Csapat - Az ízek ereje program

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2022.12.21