Így tartsd életben a boltban vásárolt bazsalikomot!

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


Így tartsd életben a boltban vásárolt bazsalikomot!

Ma már szinte bármelyik szupermarketből megvásárolhatjuk a bazsalikomot, ám néhány dologra már közvetlenül a hazavitel után figyelnünk kell!

A bazsalikom aromás és élénkzöld leveleivel sok konyha kedvelt zöldfűszere. Most eláruljuk a mindig friss, tartós bazsalikomnövény gondozásának titkát, hogy sokáig friss és ízletes levelekkel lássa el a háztartást.

Mindannyiunk találkozott már a jelenséggel, hogy a boltban vásárolt, pompásan zöldellő fűszernövény rövid idő után megfakul, majd elhal. Ennek oka az, hogy a nagyüzemben termelt növényeket sűrűn ültetve nevelik, ezért oldalhajtások nélkül, felfelé törve fejlődnek, valamint elszívják egymástól a tápanyagot. A zsúfoltság további következménye, hogy a fertőzések is gyorsan terjednek egyikről a másikra, ennek tünetei pedig gyakran a hazavitelkor kezdenek megmutatkozni. 
Ezért a boltban vásárolt bazsalikom akkor lesz hosszú életű, ha minél előbb átültetjük. 

Mire van szükségünk az átültetéshez?

1. Egy, az eredeti cseréphez képest tágabb, legalább 15-20 cm átmérőjű, vízelvezetővel rendelkező edény
2. Jó minőségű, fűszernövényekhez alkalmas virágföld
3. Metszőolló vagy olló

Így ültessük át!

1. Az új edényt félig töltsük meg földdel.
2. Vegyük ki a növényt az eredeti cserépből, óvatosan, az edényt lefelé fordítva és finoman rázogatva, nyomkodva, így a növény kicsúszik az edényből és a gyökerek kevéssé sérülnek. 
3. Helyezzük a bazsalikomot az új cserépbe, és töltsük fel a maradék helyet is földdel úgy, hogy a növény ugyanolyan magasságig legyen a földben, mint előzőleg.
4. Öntözzük meg alaposan, ettől az átültetést megsínylett gyökerek hidratálódnak, valamint a földje is elrendeződik, elsimul.
5. Nyírjuk meg a felső részt, hogy a bazsalikomunk bokrosodva fejlődjön. Ezt a műveletet (a csúcsrész lemetszését) a felvirágzás megakadályozása érdekében rendszeresen végezzük el!

Így gondozzuk!

1. Válasszuk ki a növény számára ideális helyet! A bazsalikom fejlődéséhez a világos, kimondottan napos hely a megfelelő.
2. 4-6 hetente locsoljuk meg folyékony tápoldattal!
3. Sose vágjunk le többet, mint a levelek egyharmada, és a betakarítás során a növény felső részétől haladjunk az alsóbb részek felé, a levelek feletti részt pedig rendszeresen csípjük le. 
4. Ha a föld felső 1 cm-e száraz, öntözzük meg!

Megfelelő gondozással és rendszeres szedéssel bazsalikomunk egész évben ellát minket ízletes és illatos levelekkel.

 

Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2024.01.10