2022. május 26 |Elektra, Evelin, Fülöp, Gyöngyvér...
9 tuti tipp főzéshez, amit nagymamáinktól tanulhatunk
Szerző: Hársfalvi Margó 2015-09-18 Forrás: Nagyszülők Lapja ![]() 9 kihagyhatatlan konyhai praktikát gyűjtöttünk össze, melyek jó része nagymamáink bevált fortélya volt. Próbáld ki közülük azokat, amelyeket még nem ismered, hátha neked is beválnak. Ha pedig ismered őket, tanítsd meg a lányodnak, menyednek is! 9 konyhai praktika a nagyitól1. Bő zsiradékban sütés fröcskölésmentesen Sütés előtt az olajat vagy zsírt kicsit meg lehet sózni, így nem fog annyira fröcskölni, amikor bele kerül a sütnivaló. Aranyszabály, hogy a forró, felhevült zsírba, olajba nem szabad túl vizes ételt beletenni, mert a forró zsiradék egyből kicsapja a vizet, ami balesetveszélyes. 2. Így nem szárad ki a hús sütés közben A hús sütésekor, forgatásakor nem szabad beleszúrni a húsba a villát, mert így kifolyik az értékes húslé, és a hús elveszíti a rugalmasságát, nedvességtartalmát. Nem véletlen az sem, hogy az egyben sült, majd párolt húsnak minden oldalát először át kell sütni, hogy egy fehér kéreg keletkezzen rajta - később ez a kéreg fogja benntartani a szükséges nedvességet a húsban. 3. Paradicsom és tojás héjának lehúzása pillanatok alatt Ha a paradicsom vagy gyümölcs héját le szeretnénk húzni, egy pillanatra forró vízbe dobjuk, majd közvetlenül utána jéghidegbe - ezután nagyon könnyen le fog jönni a héja, és egyben marad a paradicsom/gyümölcs. Tojással is ki lehet próbálni: a forró tojás megkocogtatjuk körbe, majd hideg vízbe tesszük. Ha héj alá tud menni a hideg víz, akkor könnyebben leválik a keményre főtt tojásról a héja. 4. Tojáspucolás könnyedén Egy másik módszer tojáspucolásra: főzzük a kemény tojásokat sós vízben - így azonnal lejön a héja, nem kell hidegvízbe tenni. 5. Ha kemény marad a bab Ha a szemes bab nem fő meg időre, egy kis szódabikarbónát adhatunk hozzá utólag, hogy megpuhuljon. 6. Így lesz aranyszínű a húsleves Nagyanyáink a vöröshagymát mindig megmosva, héjával együtt tették a húslevesbe, hogy a leves szép színt kapjon. A modern háziasszonyok manapság a sáfrányra esküsznek, amiből elég ugyan egy kevés, de ezt a fűszert aranyárban mérik. 7. Asztali só Tegyünk a sótartóba kevés rizst, ettől nem nedvesedik meg, és áll össze rögökké a só. 8. Ha véletlenül a forró lábashoz nyúltunk Ha hirtelen megégettük az ujjunkat a forró edénnyel, akkor azonnal fogjuk meg a fülünket - ez ugyanis a testünk leghidegebb pontja. 9. Hagymapucolás könnyek nélkül Ha hagymapucolás közben elered a könnyünk, tartsuk a kezünket a folyó hideg víz alá. Azt még senki nem tudta megmondani, hogy miért - de valóban eláll tőle a sírásunk. Az is egy praktika, hogy hagymapucolás közben egy kortynyi hideg vizet tartunk a szánkban. Ha neked is van hasonló módszered, ami megkönnyíti a háztartási munkát vagy jól jöhet a konyhában, küldd be nekünk most a szulok lapja@szuloklapja.hu email címre, hogy megoszthassuk a többi háziasszonnyal! Összegyűjtötte: Hársfalvi Margó olvasónk, 3 unoka nagymamája Forrás: Konyhai fortélyok (Black White kiadó) Horváth Ilona szakácskönyv (Kossuth Könyvkiadó) Disznótorban Frank Júlia (Mezőgazdasági kiadó) Saját tapasztalat Fotó: FreeDigitalPhotos BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA ![]() [x] hirdetés Címkék: konyhai praktika, konyhai trükkök, konyhai fortélyok, nagyanyáink fortélya, házi módszerek Kapcsolódó cikkek![]() A Bounty csoki receptje - Így készül házilag a kókuszos édességKi ne szeretné a kókuszkrémmel töltött, ét- vagy tejcsokival bevont Bounty-szeletet? Van egy jó hírünk: mostantól te is elkészítheted a bolti édesség házi változatát, ugyanis nem nagy ördöngösség. Mindössze 3 alapanyagra lesz szükséged, és egy kis türelemre. Mutatjuk a receptet! ![]() 3 gyors, sütés nélküli süteményrecept, amit nem lehet elrontaniKönnyen és gyorsan elkészíthető süteményeket ajánlunk, amihez nem kell sem a sütőt bekapcsolni, sem különösebben előkészülni, ráadásul fél órán belül megvannak. Azok is bátran belevághatnak az elkészítésükbe, akik általában nem szeretnek süteményeket sütni. ![]() Fertőzéseket okozhatnak a törölközők, konyharuhák, ágyneműk! Hogyan tisztítsuk őket?Hány naponta mossuk a konyharuhákat? Milyen gyakran cseréljük a törölközőket? Milyen gyakran húzzuk át az ágyneműt? Hány fokon mossuk a háztartási textíliákat? Praktikus tanácsok kezdő és haladó háziasszonyoknak. ![]() Így lesz 1 perc alatt tökéletesen tiszta a mikró! - VideóFantasztikusan egyszerű házi trükköt mutatunk be, amellyel meglepően egyszerűen tisztítható a konyhai mikrohullámú sütőd. Nem kell más hozzá, mint 1 darab citrom, és a többi szinte magától működik… ![]() E-számok - mi van az ételeinkben?Ki ne hallott volna még az élelmiszer-adalékanyagokról, ismertebb nevükön az E-számokról. Ezek az adalékanyagok gyakran kétes hírnévnek örvendenek, azonban ez sokszor alaptalan: nem is gondolnánk rá, mi magunk egy-egy süteménykészítés közben mennyi E-számot használunk fel. Szakértők
ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSAÁllami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak. [x] hirdetés CikkajánlóRecept ajánlatunk![]() Zöldséges csirkemellVárandós kismamáknak ajánlott ételek >>12 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj Recept:
A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk. CSED, GYED, GYES kalkulátorTudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat! [x] hirdetés Legfrissebb szakértői válasz![]() Szatmáry Tünde KatalinKiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens tovább a szakértőhöz >>Tisztelt Hölgyem!
|