16 dolog, amit nem tudtál a tojásról - Mit jelent, ha bezöldül a tojássárgája főzés közben? Hogyan lehet könnyen meghámozni a főtt tojást? Hogyan kell tárolni a tojást?

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


16 dolog, amit nem tudtál a tojásról - Mit jelent, ha bezöldül a tojássárgája főzés közben? Hogyan lehet könnyen meghámozni a főtt tojást? Hogyan kell tárolni a tojást? Baj-e, ha néha zöld gyűrű alakul ki tojás sárgája körül? Honnan tudhatod, hogy friss-e a tojás, amit megfőztél? Hogyan lehet könnyen meghámozni a főtt tojást? Mi a tojás tárolásának trükkje? 16 konyhai tipp, trükk, fortély - tojásos ételek készítéséhez. Korábbi cikkünkben már ejtettünk szót arról, hogy miért kell a tojást az étrendünkbe beiktatni, illetve milyen gyakran kell tojást fogyasztani. Ebből a cikkből az is kiderül, hogy miért számít a tojás úgyenvezett „szuperételnek”.

Ezúttal néhány konyhai praktikát osztunk meg, ami a tojás tárolására, frissen tartására és a tojás gyakorlati felhasználására tér ki. Íme.

16 konyhai praktika tojás főzéséhez, sütéséhez




Nyers tojás


1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, és akkor elválnak a tojások a tartótól.

2. A főtt tojást a nyers tojástól úgy különböztethetjük meg, ha egy sima asztallapon megpörgetjük őket: a főtt tojás szabályosan forog, míg a nyers nem.

3. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.

4. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.

5. A hűtött tojás fehérje és sárgája könnyebben szétválasztható.

6. A tojás héján mintegy 17 000 pórus található, melyen keresztül vizet veszít a tárolás során, de felvehet idegen illatot, ízt is, ezért célszerű a tojást kartondobozban tárolni.

7. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

Főtt tojás


8. Könnyebb a kemény főtt tojást meghámozni, ha hámozás előtt hideg vízben lehűtjük.

9. Tojás főzésekor a tojásfehérje kevésbé reped meg, ha főzés előtt a tojást a tompa végénél gombostűvel megszúrjuk.

10. A már megrepedt tojás sem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.

11. Az 1-2 hetes tojás héja a főzés után könnyebben leszedhető, mintha friss tojást főztünk volna meg.

12. A főtt tojás sárgája körül néha zöldes gyűrű látható, ez vagy a túlfőzés vagy a főzővíz nagy vastartalma következtében keletkezik. Elkerülhető helyes főzési idővel és a főtt tojás gyors lehűtésével.

Tojáshab, tojásos ételek


13. Ha több tojás kell egy ételhez, egyenként üssük egy csészébe, majd onnan öntsük a többihez. Így elkerülhetjük, hogy egyetlen rossz tojás tönkretegye az egész ételt.

14. A rántotta méretét növelhetjük, ha a tojásfehérjét habbá verve adjuk hozzá, így könnyebb és lazább lesz.

15. Bőségesebb habot nyerünk, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk.

16. A tojással szilárdíthatunk, feljavíthatunk, dúsíthatunk, tisztíthatunk, deríthetünk, burkolhatunk, díszíthetünk és még számtalan más dolgot végezhetünk a főzés során.

Forrás: Tojásszövetség
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Konyhai praktikák

Nagyszülők Lapja


2017.04.12