Karalábét nem csak a vasárnapi húslevesbe lehet tenni, hanem ennél sokkal változatosabban is elkészíthető zöldség. Ha például főzeléket alkotsz belőle és kuszkuszos húsgolyóval tálalod, akkor igazán különleges egytálételt kapsz.
Karalábét nem csak a vasárnapi húslevesbe lehet tenni, hanem ennél sokkal változatosabban is elkészíthető zöldség. Ha például főzeléket alkotsz belőle és kuszkuszos húsgolyóval tálalod, akkor igazán különleges egytálételt kapsz.A karalábé értékes összetevői
Hogy mit kell tudnod a karalábéról? A karalábé magas vitamin és ásványi anyag forrásunk. Sok benne az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, de jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, magnéziumot, és szelént. Tartalmaz szulforafán vegyületet.

Egészségvédő szerepe
A szulforafán vegyületéről bizonyított, hogy gátolja a daganatos sejtek növekedését és osztódását. A karalábé jótékonyan hat a légúti betegségekre és bőrproblémákra, de magas rosttartalma miatt nyersen fogyasztva a bélműködésre is. Antibakteriális hatású, valamint a dohányfüst és egyéb káros anyagok ellenszere. Alacsony kalóriatartalmú zöldség, így a fogyókúrás étrendbe könnyen beilleszthető. Milyen betegségek ellen véd a karalábé? Ebben a cikkünkben olvashatod el »
Fogyaszthatod nyersen, salátában, főzve, párolva, levesként - vagy akár főzelékként is, utóbbi receptjét mutatjuk most meg.
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval - Hozzávalók (4 főre)
Főzelékhez:- 1-2 ek olívaolaj (hőálló)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa kockázva (kb. 100 g)
- 1 kg karalábé pucolva, kockázva
- 200 ml sovány (10 %-os) főzőtejszín
- alaplé vagy víz
- fűszerek: só, őrölt fekete bors
- 1-2 ek. sómentes szárított zöldségkeverék
- nagy csokor petrezselyemzöld
Húsgolyóhoz:
- 500 g sovány sertés/pulyka darált hús
- 100 g kuszkusz
- 2 tojás
- pici olaj a sütéshez
- fűszerek: só, őrölt fekete bors, fokhagyma, chili, fűszerpaprika
Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval - Elkészítés
Főzelék:
- Az olajon megpirítjuk a vöröshagymát és a sárgarépát, sózzuk, borsozzuk, annyi vízzel felöntjük a zöldségeket, hogy azokat ellepje
- Félig megpároljuk, majd a szárított zöldségkeverékkel együtt turmixoljuk
- A pürét visszaöntjük a fazékba, hígítjuk vízzel/alaplével és hozzáadjuk a karalábét, majd roppanósra főzzük
- Az elkészült karalábé felét a tejszínnel és a petrezselyemzölddel leturmixoljuk
- Ezzel a pürével sűrítjük a főzeléket, majd az egészet összemelegítjük

Húsgolyó:
- Egy keverőtálban minden hozzávalót alaposan összekeverünk, majd 30-40 percet állni hagyjuk
- Sütőpapíros tepsire diónyi golyókat formázunk a masszából, ecset segítségével olajjal lekenjük, majd kb. 30 perc alatt, légkeveréses funkción 170C fokon megsütjük
Forrás: Okostányér
Fotó: Pixabay