Ne dobd ki a dinnye héját! - Lekvár és savanyúság is készülhet belőle

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


Ne dobd ki a dinnye héját! - Lekvár és savanyúság is készülhet belőle

Ha eddig kidobtad a dinnye héját, többé ne tedd: most megmutatjuk, hogyan készíthetsz a nyári gyümölcs héjából különleges házi finomságokat! Szuper dinnyehéj-lekvár és savanyított dinnyehéj receptet mutatunk.

A dinnye üdítően édes belseje nem a gyümölcs egyetlen fogyasztási alternatívája, hiszen héja is változatos módon hasznosítható: a dinnyehéj savanyítva, sőt, lekvárként is egyedi és ízletes csemege.

 

Dinnyehéj-lekvár


Hozzávalók 6 dl-hez:

- 8 bögre görögdinnyehéj
- 2 bögre cukor
- 2 nagy darab alma
- 2 darab citrom

Az almát azért érdemes belefőzni a lekvárba, mert pektintartalma besűríti a dzsemet, miközben természetes édes ízével a lekvár aromájához is nagyban hozzájárul.

 

Elkészítés:

1. Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.

2. Vágjuk le a dinnyehéj a külső, kemény, zöld részét. Nem baj, ha a belső oldalon marad egy kis réteg piros dinnyehús, jót tesz a lekvár ízének. 

3. Vágjuk össze a dinnyehéjat. Tisztítsuk meg az almát, és a húsát vágjuk a dinnyehéj-kockákhoz hasonló méretűre.

4. Tegyük lábosba az almát, 8 bögrényi dinnyehéjat, a cukrot és a citrom kifacsart levét, és folyamatosan kevergetve melegítsük. Mikor felforrt, és a cukor elolvadt, vegyük kisebbre a lángot, és addig főzzük, míg a héj átlátszó és puha nem lesz; ez nagyjából 60-90 perc. (Fontos a folyamatos kevergetés, mert a héj folyadék híján könnyen odaéghet, ezért ne hagyjuk magára a tűzön.)

5. Húzzuk le a tűzről, és ha kicsit kihűlt, botmixerrel vagy géppel pürésítsük, de ez is opcionális, hiszen akár maradhat darabos is.

6. Töltsük befőttesüvegbe, majd megfelelő módon zárjuk le, és forró vizes dunsztolással tartósítsuk. A felbontás után hűtőben tároljuk a lekvárt!

 

 

Savanyított dinnyehéj

A dinnyehéj a tökfélékhez hasonlóan remekül kovászolható, a fűszerek közül pedig a mustármag, a fokhagyma, vagy a bors ugyanúgy illik hozzá, mint a koriandermag vagy a kapor. A savanyúság kiegészíthető más zöldségekkel, például cukkinival vagy répával.

 

Hozzávalók (4 személyre):

-    5 dl víz
-    30 g só
-    1 kg dinnyehéj
-    2 csomag kapor
-    1 ek. fekete szemes bors
-    1 szelet kenyér (esetleg helyette krumpli)

 
Elkészítés:

1. Forraljuk fel a vizet a sóval, majd hűtsük le langyosra.

2. Távolítsuk el a dinnyehéj kemény, sötétzöld részét, a többit pedig daraboljuk fel akkorára, hogy jól elférjen az üvegben.

3. Tegyük a megtisztított üveg aljába a kaprot, a borsot, majd helyezzük rá a dinnyehéjat. Ezt így rétegezzük tovább - kapor, bors és dinnyehéj -, egészen addig, míg az üveg meg nem telik.

4. Öntsük fel annyi sós vízzel, amennyi ellepi. 

5. Kenyérszelettel fedjük le a tetejét, és tegyünk rá egy tányért.

6. Meleg helyen érleljük 3-4 napig.


Ezután a dinnyehéjat rakjuk át tiszta üvegbe, öntsük fel a leszűrt lével, és hűtőben tároljuk!

Ezt is olvasd el:
Dinnyehéj-lekvár, kandírozott dinnyehéj és más finomságok a görögdinnye héjából - 5 szuper receptötlet >>

 

Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2025.07.31