Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Rák, emésztési problémák, légúti megbetegedések ellen is jó - Ezért fogyassz rendszeresen karalábét! Mire jó a karalábé? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a karalábé áldásos hatásait. Mire jó a karalábé? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a karalábé áldásos hatásait.

A karalábé értékes összetevői
A karalábé magas vitamin és ásványi anyag forrásunk. Sok benne az A-, B1-, B2-, B6- és C-vitamin, de jelentős mennyiségben tartalmaz folsavat, foszfort, jódot, kalciumot, káliumot, ként, magnéziumot, és szelént. Tartalmaz szulforafán vegyületet.

Egészségvédő szerepe
A szulforafán vegyületéről bizonyított, hogy gátolja a daganatos sejtek növekedését és osztódását. A karalábé jótékonyan hat a légúti betegségekre és bőrproblémákra, de magas rosttartalma miatt nyersen fogyasztva a bélműködésre is. Antibakteriális hatású, valamint a dohányfüst és egyéb káros anyagok ellenszere. Alacsony kalóriatartalmú zöldség, így a fogyókúrás étrendbe könnyen beilleszthető.



Felhasználása
Készíthetünk rántott, rakott, vagy töltött egytálételeket belőle, de főzeléket, levest is. Fogyaszthatjuk salátaként és köretként. Nyersen fogyasztva a legegészségesebb, de párolhatjuk is. Zsenge és kicsi karalábét válasszunk, mert ezeknek magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalma. A karalábé levelét is megehetjük, sőt a levél háromszor annyi vitamint tartalmaz, mint maga a gumó.

Milyen betegségekre jó?
- rákos megbetegedések
- légúti betegségek
- bőrbetegségek
- emésztési problémák
- bakteriális megbetegedések

Még többet megtudhatsz a hétköznapi növények gyógyhatásáról itt: Edd magad egészségesre rovat »

Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.04.14