Mire jó a görögdinnye? Mit érdemes róla tudni? Azon kívül, hogy finom, mi mindenre hat pozitívan? Hogyan támogatja egészségünket egy szelet, frissítő dinnye elfogyasztása? Hogyan fogyasszuk? Dietetikus szakértőnk mindenbe beavat.
Mi mindenre jó a görögdinnye? Mit érdemes róla tudni? Azon kívül, hogy finom, mire hat pozitívan? Hogyan támogatja egészségünket egy szelet, frissítő dinnye elfogyasztása? Hogyan fogyasszuk? Dietetikus szakértőnk, Zsibrita Kinga mindenbe beavat.A görögdinnye feltehetően Afrikából került hozzánk a XIII. század körül, a nálunk ismert változatokon kívül többek között vannak keserű és savanyú változatok is, amelyek nálunk nem terjedtek el. Hazánkban a kedvező éghajlat következtében az egész országban termesztik. Az ízletes hazai görögdinnye július elején jelenik meg a piacokon, a májusban kapható dinnye általában külföldről, Görög-, Török- és Spanyolországból származik.
Bár a mondás szerint ha Lőrinc belepisil a dinnyébe, az ízetlen lesz és már nem jó fogyasztani, ez nem az augusztus 9-ei, hanem a szeptember 5-ei Lőrinc napra vonatkozik - legfőképpen azért, mert a dinnye igazi szezonja augusztusban van hazánkban.
Miért érdemes görögdinnyét enni?
A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozik az uborkával, a tökkel és cukkínivel együtt. Egyéves, egylaki, földön kúszó szárú növény. Melegigényes, fagyérzékeny növény, a napsütés fontos számára. A termés alakja változatos, gömb, tojásdad, vagy hengeres, súlya 2-15 kg közötti lehet. Héjja 1-2 cm, színe lehet fehéres, világos-, vagy sötétzöld, akár fekete is. Húsa fehér, sárga és a piros több árnyalatát mutatja. Egy-egy dinnyében 300–600 magot találhatunk, de ma már talákozhatunk magnélküli változattal is.
A görögdinnye tápanyagtartalma
A görögdinnye 100 grammjában 29 kcal-t, 6,5 gramm szénhidrátot találunk, amely gyorsan felszívódó gyümölcscukor és szőlőcukor. Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében kiemelendő: 40 μg B1-vitamint, 20 μg B2-vitamint, 0,70 mg pantoténsavat, 2,2 μg folsavat, 4,9 mg nátriumot, 147 mg káliumot és 15 mg magnéziumot tartalmaz.
Mindemellett 90-95%-os víztartalmának köszönhetően rendkívül jó szomjoltó, folyadékpótló a nyári melegben, teltségérzetet okozó hatása miatt pedig jól beilleszthető a fogyni vágyók étrendjébe. Erőteljes vízhajtó hatású, ezért régebben gyógynövényként is emlegették.

Fotó: pixabay
A görögdinnye élettani hatásai
1. A gyümölcshús piros színét főleg a likopinnak köszönheti. Ez az anyag számos szív és érrendszeri, valamint daganatos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet.
2. A gyümölcsben levő víz hozzájárul a vese és a húgyhólyag átmosásához, valamint a székrekedés megszüntetéséhez.
3. A görögdinnye a szoptatós anyukák tejtermelődését is pozitívan befolyásolhatja.
4. Mivel könnyen emészthető, jól felszívódó gyümölcs, lábadozó betegeknek, idősebbeknek is ajánlott.
5. Magas rosttartalma miatt javítja az emésztést, így a közérzetet is.

Kinek nem, vagy mértékkel ajánlott a fogyasztása?
A parlagfűre allergiásoknak nem ajánlott, mert keresztallergia alakulhat ki. A cukorbetegek a görögdinnye szénhidráttartalmának beszámításával kis mennyiségben, míg az akut és krónikus veseproblémákkal küzdők kálium- és víztartalmának beszámításával fogyaszthatják.
Milyen formában fogyasszuk?
Tálalhatjuk nyersen, bólé vagy saláta alapanyagként is, ezeken kívül kiváló turmix, leves, üdítő, fagylalt, befőtt vagy lekvár készíthető belőle. A héját sem érdemes kidobni: készíthetünk belőle savanyúságot, édességet. Babáknak 8 hónapos kortól ajánlott a fokozott bevezetése az étrendbe.
Hűtve tárolva a legfinomabb
Miután vásárláskor kopogtatással ellenőriztük a dinnye érettségét, ami optimálisan tompán kongó, a görögdinnyét behűtve a tároljuk, de lehetőleg 10-13 Celsius-fokon, így a gyümölcshús állaga és íze is tovább megmarad.

Fotó: pixabay
Szakértőnk kedvenc receptje: Dinnyés smoothie
Pépesítsd össze a dinnyehúst (magozás után), majd adj hozzá (ha szükséges) egy kis mézet, ízlés szerint. Csepegtesd hozzá néhány citrom vagy lime levét, ezután tálaláskor a poharakba tegyél jeget és a pohár szélére egy szelet dinnyét vagy lime-ot!
Szerző: Zsibrita Kinga dietetikus
Fotók: Pixabay, Freepik