Megkezdődött a színpompás madarak násza - Videón a csodaszép gyurgyalagok

Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


Megkezdődött a színpompás madarak násza - Videón a csodaszép gyurgyalagok

A meleg éghajlatról visszatérő madaraink közül a gyurgyalagok érkeztek haza utoljára. A kedvező időjárás és immár elegendő rovartáplálék már biztosítja számukra a nászhoz és a költéshez szükséges feltételeket.

A Bükki Nemzeti Park közösségi oldala adott hírt a gyurgyalagok visszatértéről, és köszöntötte a hazaérkező kedves madarakat. A szakértő elmondta, hogy nem véletlenül ezek a madarak a legkésőbb hazaérkező vonuló madaraink: a gyurgyalagok számára fontos rovarok csak a május környéki, nyáriasan meleg időben jelennek meg kellő mennyiségben.

Elsősorban löszfalakba vagy a talajba vájt fészkeken költenek. Jelenleg máris aktívan zajlik a nászidőszak, és a madarak a fészkek kialakításán szorgoskodnak.

A Magyar Madártani Egyesület tájékoztatása szerint a gyurgyalag igen széles területen fészkel Európában, alapvetően a Pireneusi-félsziget és Urál-hegység közti területen, de Kis-Ázsia, Közép-Ázsia, sőt, Afrika több területén is, sőt, egyes párok megjelenése ismert Angliában, Belgiumban és Hollandiában is.

Hazánkban a középhegységek zárt erdeinek kivételével gyakorlatilag bárhol előfordulhat, de a meleg és napsütötte domboldalakat, homokbányákat és a nagyobb folyók partfalait különösen kedveli. 
Az utóbbi 20 évben sajnálatos módon nagyobb telepeik megritkultak, de néhány pár megtelepedésére bárhol számíthatunk. A gyurgyalag fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100.000.- Ft.

 

Forrás: lelepo.hu, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság FB-oldala
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Otthon, kert

Nagyszülők Lapja


2024.05.13