2023. szeptember 23 |Ilonka, Linett, Líviusz, Tekla, Telma...
Főoldal > Cikkek > Konyhasarok > Kenyérlángos, langalló, töki pompos recept - Így készül a népszerű kelt tésztás finomság Kenyérlángos, langalló, töki pompos recept - Így készül a népszerű kelt tésztás finomság
Szerző: Nagyszülők Lapja 2016-11-10 Forrás: Nagyszülők Lapja ![]() Még hogy a magyaroknak ne lenne pizzájuk! Dehogynem, csak kicsit más ízű és másképpen hívják. Ismerd meg kicsit közelebbről a kenyérlángost és készítsd el te magad is! A kenyérlángosnak számos megnevezése ismert. Az Alföldön kemencelángosnak, Nyugat-Dunántúlon langalinak vagy langalónak nevezték, de töki pomposként is ismert. A pogácsa széles variálhatóságához hasonlóan a kenyérlángosra is igaz, hogy ahány ház, annyi kenyérlángos: rengeteg ízesítése, fajtája ismert. Sütési technológiáját a paraszti háziasszonyok kisérletezték ki: a kenyértésztát elnyújtották, és a felfűtött kemence fenekére, az izzó parázs elé helyezték. Elődeink a kenyérsütés napján fogyasztották főképp ezt a sült tésztafélét, ugyanis addigra a kenyér már elfogyott. Önálló fogásnak számított, mást nem ettek mellé. Ma újra nagy divatját éli: vásárokban, szabadtéri rendezvényeken lehet kapni, aminek az illatát már messziről lehet érezni, és amire nagyon rá lehet kívánni. A finom, kívánatos kenyérlángost - kemence nélkül ugyan, de - akár otthon is el lehet készíteni, nem kell hozzá megvárni a következő szabadtéri fesztivált. Íme a recept!
|
Rovatok |
Cikkek témái |
Szolgáltatások |
Konyha Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekre / Edd magad egészségesre Egészség Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső Unoka Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor Horoszkópok Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp Nyereményjátékok Fórum Szakértők Webáruház Videótár Programajánlók ![]() |