A legfinomabb vargabéles receptje - Megsütöttük, nagyon könnyű elkészíteni!

Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


A legfinomabb vargabéles receptje - Megsütöttük, nagyon könnyű elkészíteni!

A vargabéles igazi hungarikum, melyet akár gyümölcsszósszal is feldobhatunk, de anélkül is biztos siker!

A vargabéles, azaz a sült édes túrós tészta egy olyan klasszikus magyar édesség, melyet kezdő konyhatündérek is bátran bevállalhatnak. 


Hozzávalók:


• 15 dkg cérnametélt
• 40 dkg túró
• 4 ek. cukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• citrom reszelt héja
• 5 dkg vaj
• 2 dl tejföl
• 3 db tojás
• 5 dkg mazsola
• 1 csomag réteslap
• olaj
• só



Elkészítés:


1. A cérnametéltet enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és hideg vízzel átmossuk. Alaposan lecsepegtetjük és megvárjuk, míg teljesen kihűl.

2. A túrót tálba tesszük, villával összetörjük. Alaposan hozzádolgozzuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a vajat, a tejfölt, a 2 tojássárgáját, és ízlés szerint a mazsolát.

3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan - több részletben - a túrós masszához keverjük.

4. A sütőt előmelegítjük 160 C fokra.

5. A teljesen kihűtött, vajjal összekevert tésztát a túrós-habos masszával óvatosan összeforgatjuk.

6. Egy 30 x 20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. Egy réteslapot helyezünk bele úgy, hogy az befedje a tepsi oldalát is. Lekenjük olajjal, majd rárakunk még egy réteslapot, újra lekenjük olajjal, majd rátesszük a harmadik réteslapot is (azt már nem kenjük le).

7. A réteslapra ráöntjük a tésztás-túrós masszát, majd a tetejét egyenletesen elsimítjuk, és befedjük egy réteslappal. Lekenjük olajjal, ráhelyezünk egy második réteslapot, és azt is lekenjük olajjal. Végül ráhelyezünk egy harmadik réteslapot és beolajozzuk.

8. Az előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten, 40-45 perc alatt készre sütjük.
       
9. A sütőből kivéve a vargabélest 15-20 percig pihentetjük. Ha kihűlt, megszórjuk a tetejét porcukorral, majd tetszőlegesen felszeleteljük.

 

Fotó: Nagyszülők Lapja


Nagyszülők Lapja

Receptek

Nagyszülők Lapja


2024.03.06