2023. december 01 |Bianka, Blanka, Ede, Elza, Erzsébet, Natália, Natasa, Oszkár...
Főoldal > Cikkek > Konyhai praktikák > Befőzés, szárítás, aszalás, fagyasztás - Hogyan teheted el télire a zöldségeket, gyümölcsöket? Tartósítási tippek a szakértőktől Befőzés, szárítás, aszalás, fagyasztás - Hogyan teheted el télire a zöldségeket, gyümölcsöket? Tartósítási tippek a szakértőktől
Szerző: Nagyszülők Lapja 2017-08-11 Forrás: Nagyszülők Lapja ![]() Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”. A tartósítás egy módszer, amellyel megőrizzük az élelmiszer lényeges tulajdonságait, vagy megakadályozzuk annak romlását. Tartósítunk, mert szeretnénk, hogy az élelmiszer a betakarítástól a következő évig rendelkezésünkre álljon, de a fő cél az, hogy késleltessük annak romlását, vagy megelőzzük íz- és küllembeli változásait. Otthoni tartósítási lehetőségekBefőzés A legelterjedtebb tartósítási mód, amivel gyümölcsöt, zöldséget egyaránt tartósíthatunk. Nemcsak a termesztett növényekből, hanem a vadon élőkből is finom szörpöt, lekvárt készíthetünk, pl. bodzaszörp, csipkebogyólekvár. Néhány jó tanács az otthoni befőzéshez: - Használjunk minél frissebb állapotban lévő nyersanyagot! Gyümölcslevek, -ízek készítéséhez a 100%-ban, dzsemhez a 80−90%-ban, befőtt készítéséhez a 75%-ban érett gyümölcs ajánlott. - Fő a higiénia! A befőzéshez használt edények, eszközök és a munkaasztal legyen mindig tiszta, a mosott üvegeket, tetőket folyó csapvízzel többször át kell öblíteni és csepegtetőben vagy tiszta konyharuhára állítva kell kiszárítani. A felhasználni kívánt nyersanyagokat áztassuk, mossuk, majd rápermetezett vízzel öblítsük. - Otthon alkalmazható tartósítószerekhez soroljuk a cukrot, sót, ecet- és citromsavat, amely a pektinnel együtt is jól használható és egyéb segédanyagokat pl. szalicil-, benzoe-, szorbinsav. A szalicilátok még sok konyhában megtalálhatók, viszont kerüljük a használatukat, mivel gyomorfekélyt, allergiás reakciót okozhatnak. A cukor és a só ízesítő hatásuk mellett vízelvonó tulajdonságuk révén tartósítanak. Sóból a tartósítandó anyaghoz 16−20%-ban, cukorból legalább 55%-ot kell adagolni, így a termék egyéb tartósítási eljárás alkalmazása nélkül is eláll. Ilyen magas só- és cukortartalmú termékeket már nem készítünk, csak más tartósítási formával együtt alkalmazzuk ezeket, csökkentett mennyiségekben. ![]() Fotó: pixabay Szárítás Vízelvonáson alapszik, amikor a nyersanyag víztartalmát 15% alá csökkentjük, hogy semmilyen kórokozó és/vagy penészgomba se élje túl. Szárítani lehet fűszer-, gyógy- és teának való növényeket, zöldségeket (vöröshagymát, fokhagymát, burgonyát, sárgarépát, petrezselymet, zellert, karalábét, zöldborsót, zöldbabot, paradicsomot) és régebben a húst is így tartósították. Néhány jó tanács az otthoni szárításhoz: - Csak hibátlan, teljesen kifejlődött, romlási jelenségektől mentes növényt szabad szárítani. - A nagyobb darab zöldségeket darabolni kell, különben nem száradnának ki tökéletesen és megromolhatnak. Ilyen pl. a paradicsom, amelyet célszerű egyenletes cikkekre vagy vékony karikákra vágni, vagy a gyökérzöldségek (sárgarépa, petrezselyem, zeller), amelyeket karikázzunk vagy vékony csíkokra vágjunk. - Egy-két zöldséget (sárgarépa, petrezselyem, zeller) szárítás előtt 4-5 percig blansírozni, sós vízben előfőzni kell, és csak utána kerülhet a szárítókeretre. - A fűszerpaprikát füzérekbe, száraz, szellős, naptól védett helyen tárolják, érlelik. A szárrészeket, csumáját eltávolítják, és ha nedvességtartalma 10% alatti, akkor paprikadarálón finom szemcseméretűre darálják. Míg a zöldségeket szárítjuk, víztartalmukat 15% alá csökkentjük, addig a gyümölcsöket aszaljuk, víztartalmuk 20−22% között marad. Az utóbbiak cukortartalma magasabb, ami szintén megakadályozza a romlást, ezért a gyümölcsök magasabb víztartalom mellett is eltarthatók. ![]() Fotó: pixabay Aszalás Aszalás során a nedvességtartalmat kivonjuk, így koncentráltabbá válik az élelmiszer, megnő az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma az azonos tömegű friss nyersanyaghoz képest. Vitamin-, ásványi anyag tartalmuk változó, például a friss csipkebogyó négyszer több C-vitamint tartalmaz, mint ugyanannyi szárított társa, viszont B1-, B2- vitaminból az aszalt szilva kétszer, illetve tízszer többet, káliumból az aszalt alma négyszer többet tartalmaz, mint azonos tömegű friss gyümölcs. Néhány jó tanács az otthoni aszaláshoz: - Az aszalásra szánt gyümölcs legyen ép, egészséges és érett, de nem túlérett. Meg kell tisztítani a levelektől pl. eper, szártól pl. cseresznye, meggy (kivétel a szilva szár, mert ennek eltávolításával elfolyik a cukros lé, és az aszalt gyümölcs ízetlenné, rágóssá válik), majd alaposan meg kell mosni. - A cseresznyét és a meggyet aszalás előtt ajánlott leforrázni, hogy ne repedjen meg. - Aszalhatunk a szabadban, szellős, szélvédett, árnyékos helyen, asztalon vagy aszalókereten (fa keret, amire apró lyukú drótháló vagy szitaszövet van kifeszítve) vagy aszalógéppel, vagy sütőben, nyitott sütőajtó mellett, 60–65°C-on, a meleg levegő keverésével. A szabadban aszaláskor a gyümölcsöket többször át kell forgatni és körülbelül 4-10 nap alatt készülnek el. ![]() Fotó: pixabay Fagyasztás Gyakorlatilag minden élelmiszert le lehet fagyasztani (kivéve az egész tojást, retket, fejes salátát, hagymát), zöldséget, gyümölcsöt, húsokat, készételeket, és ezáltal nemcsak a mikroorganizmusok szaporodását akadályozzák meg, hanem az élelmi anyagok sejtjeiben lévő enzimek bontó munkáját is. 0°C alatt a nyersanyag víztartalma jéggé fagy. ![]() Fotó: pixabay A tárolásról se feledkezzünk meg… A megfelelően tárolt élelmiszerek hosszabb ideig megőrzik minőségüket, tápanyagtartalmukat és élvezeti értéküket. Tároljuk az élelmiszereket alkalmas tároló eszközben, a megfelelő, általában a csomagoláson is feltüntetett hőmérsékleten és a megfelelő időtartamig, mert így csökkentjük az ételfertőzés/ételmérgezés kockázatát, és kíméljük pénztárcánkat. Néhány jó tanács a tároláshoz: - Az éléskamra legyen mindig tiszta, száraz, sötét és hűvös – optimális hőmérséklete 10-21°C között van. 38°C felett csökken a konzervek minősége. - A régebbi, vagy rövidebb minőségmegőrzési idejű termékeket helyezze előtérbe, a konzerveket a polc hátsó részében tárolja, mert ezek bontatlan állapotban akár 2 évig elállnak. - Tárolja a száraz élelmiszereket, pl. rizs és tészta, légmentesen záródó dobozokban. - A szárított zöldségeket, aszalt gyümölcsöket tároljuk tüll-, vászon- vagy papírzacskóban, de használhatunk befőttesüvegeket is. A legtöbb szárított gyümölcsöt és zöldséget 4-12 hónapig lehet tárolni. Jó tudni! • A szalicilátok gyomorfekélyt okozhatnak, és az erre érzékeny egyéneknél allergiás tüneteket, akár asztmás rohamot válthatnak ki. • Tartósítás céljából a zöldségeket szárítjuk, víztartalmukat 15% alá csökkentjük, a gyümölcsöket aszaljuk, mivel ezek cukortartalma magasabb, ami szintén megakadályozza a romlást, ezért magasabb víztartalom (20-22%) mellett is eltarthatók. • Főzelékfélékben és gyümölcsökben fagyasztás során 20-30%-os, befőzés alkalmával 35-55%-os, szárítás során 70-90%-os C-vitamin veszteséggel lehet számolni. Felhasznált irodalom: 1. Academy of Nutrition and Dietetics. Storage in the Cupboard [Internet]. 2016. [updated 2016 Jun 24; cited 2017 Jun 02]. Available from: http://www.eatright.org/resource/homefoodsafety/four-steps/refrigerate/storage-in-the-cupboard 2. Academy of Nutrition and Dietetics. Safe Food Processing [Internet]. 2015. [updated 2015 Jun 23; cited 2017 Jun 02]. Available from: http://www.eatright.org/resource/homefoodsafety/safety-tips/food-poisoning/safe-food-processing 3. European Food Information Council. Preservatives to keep foods longer – and safer [Internet]. 2004. [updated 2004 Jul 03; cited 2017 Jun 04]. Available from: http://www.eufic.org/en/whats-in-food/article/preservatives-to-keep-foods-longer-and-safer 4. European Food Information Council. Processed food (Q&A)[Internet]. 2017. [updated 2017 Mar 20; cited 2017 Jun 04]. Available from: http://www.eufic.org/en/food-production/article/processed-food-qa 5. Juhász K. I., Kuthyné J. I., Maknics Z., Tolnainé Sz. B. Tartósítás. Vác: Duna-Mix Kft.;2012. 6. Kovács I. A szárítás hagyománya és tudománya. Új Diéta, 2011;5, 16. 7. Antal T. Gyümölcs- és zöldségszárítmányok minőségét befolyásoló technológiai jellemzők vizsgálata [Doktori (PhD) értekezés]: Debreceni Egyetem; 2010. 8. Bencsik K. Mit? Mivel? Hogyan? - Élelmiszertechnológia és kolloidika. Budapest: Semmelweis Egyetem; 2003. Forrás: MDOSZ Fotók: freepik/pressfoto, pixabay Címkék: Tartósítás, konzerválás, befőzés, aszalás, szárítás, fagyasztás, otthoni módszer Kapcsolódó cikkek![]() 16 dolog, amit nem tudtál a tojásról - Mit jelent, ha bezöldül a tojássárgája főzés közben? Hogyan lehet könnyen meghámozni a főtt tojást? Hogyan kell tárolni a tojást?Baj-e, ha néha zöld gyűrű alakul ki tojás sárgája körül? Honnan tudhatod, hogy friss-e a tojás, amit megfőztél? Hogyan lehet könnyen meghámozni a főtt tojást? Mi a tojás tárolásának trükkje? 16 konyhai tipp, trükk, fortély - tojásos ételek készítéséhez. ![]() Barátfüle recept - Így készül a lekváros derelyeBarátfülét szinte bármikor készíthetünk, amikor csak kedvünk támad, ugyanis a szükséges hozzávalók rendszerint mindig megtalálhatók a kamrában. Attól sem kell megrettenni, ha nincs otthon gyúrófád és -deszkád, mert azt is ki lehet kerülni. Mutatjuk a finom, lekvártól tocsogó derelye receptjét. ![]() Szegfűszeg nem csak főzéshez! Fogfájásra, sebtisztításra, öblögetésre is kiválóMire jó a szegfűszeg? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a szegfűszeg áldásos hatásait. ![]() 9 tuti tipp főzéshez, amit nagymamáinktól tanulhatunkHogyan jön le gyorsan a megfőtt tojások héja? Mitől lesz aranysárga a húsleves? Hogyan lehet hagymát pucolni sírás nélkül? Szakértők![]() ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSAÁllami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak. [x] hirdetés Cikkajánló11 ok, miért a nagymamák a legcsodálatosabb teremtmények a földön Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! Életveszélyes állapotba került a fiú, akivel kavicsot etettek az osztálytársai Ide vidd el a gyerekeket! Mókuspark, ahol etethetitek is az állatokat! Veszélyes is lehet, ha így fogysz! - Dietetikus tanácsai az egészséges fogyókúrához Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van még esély a babaváróra (x) VideókRecept ajánlatunk![]() Zöldséges csirkemellVárandós kismamáknak ajánlott ételek >>12 hónapos kortól. >> Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj Recept:
A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk. ![]() CSED, GYED, GYES kalkulátorTudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat! [x] hirdetés Legfrissebb szakértői válasz![]() Szatmáry Tünde KatalinKiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens tovább a szakértőhöz >>Tisztelt Hölgyem!
|