Koronavírus-járvány: Az idősebbekre jelenti a legnagyobb veszélyt! - Mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést?

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


Koronavírus-járvány: Az idősebbekre jelenti a legnagyobb veszélyt! - Mit tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést? Magyarországon eddig (március 13.) 19 koronavírusos megbetegedésről tudni, de félő, hogy ez a szám az elkövetkező hetekben emelkedni fog. Hogyan védekezhetsz a fertőzés ellen a leghatékonyabban? Magyarországon eddig (március 13.) 19 koronavírusos megbetegedésről tudni, de félő, hogy ez a szám az elkövetkező hetekben emelkedni fog.

A koronavírus, ahogy a neve is mutatja, egy vírus - tehát cseppfertőzéssel, tüsszentéssel, köhögéssel, puszival terjed leginkább, valamint ha érintkezünk olyan személlyel, aki fertőzött.

A koronavírus-járvány az eddigi tapasztalatok szerint az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt, ezért a 60 feletti korosztálynak még fokozottabban oda kell figyelnie arra, hogy lehetőség szerint elkerüljék a fertőzést.



Ezt tedd, hogy elkerüld a koronavírus-fertőzést!
Hogy mit lehet tenni? A magyar kormány által indított koronavirus.gov.hu portálon összeszedték a legfontosabb óvintézkedéseket - ezek egyébként mindenkire vonatkoznak.  

- Kerüld azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket, és lehetőség szerint a tömegközlekedést!  

- Kerüld az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas!

- Gyakran és alaposan moss kezet, szappannal és vízzel! Ebben a cikkünkben megmutatjuk, mikor lesz hatékony a kézmosás vírusok ellen, kattints »

- Kerüld a puszit, az ölelést, és a kézfogást!

- Szellőztess gyakran!

- Egyél sok gyümölcsöt, zöldséget és vitamindús ételeket!

- Ha tüneteid vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menj a házirorvoshoz, hanem telefonon hívd fel, ő elmondja a szükséges teendőket.

Olvasd el ezt is!
A legfontosabb dolog, amit a koronavírus ellen tehetsz - Tények és tévhitek a hatékony védekezésről »


Mit tehetsz, ha gyógyszerre van szükséged?


Csak annyi ember lehet a patikában, ahány kiadó ablak működik
A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azt kérik a gyógyszertáraktól, hogy csak annyi beteg tartózkodjon a betegforgalmi térben, ahány gyógyszerkiadó ablak működik, erről plakáton is tájékoztatnak a patikákban. Ezen kívül az orvosi vények aláírására kihelyezett tollakat, a kihelyezett vizet és poharakat, a gyógyszertári szórólapokat és újságokat, valamint a gyermeksarokban lévő tárgyakat be kell szedni.

Arra is felhívják a figyelmet, amennyiben a járványügyi helyzet indokolja, a patikáknak mérlegelniük kell a kiadó ablakon keresztüli gyógyszerkiadást is, ezért érdemes minél hamarabb kiváltanod a szükséges gyógyszereidet.

Más is kiválthatja a felírt gyógyszert
A koronavírus-fertőzés miatt a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel március 13-tól felírási igazolás nélkül is kiváltható a hozzátartozó gyógyszere.

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletmódosítás szerint a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja.

Forrás: koronavirus.gov.hu, MTI
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Aktuális

Nagyszülők Lapja


2020.03.13