Babaétrend 0-3 éves korban: a legtöbb gyermeket helytelenül táplálják a szülők, nagyszülők! - A Dietetikusok Szövetségének felhívása

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Babaétrend 0-3 éves korban: a legtöbb gyermeket helytelenül táplálják a szülők, nagyszülők! - A Dietetikusok Szövetségének felhívása   A népbetegségnek számító cukorbetegség nem csak a felnőttek, de a gyerekek körében is egyre gyakoribb, amelynek egyik fő oka, hogy a babák, gyerekek túl korán kapnak cukrozott ételt - ebben pedig a szülőknek, nagyszülőknek van óriási felelősségük. Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott, ami nagymértékben hozzájárul az egyik népbetegségünkhöz: a cukorbetegséghez. A diabétesz egyik oka, hogy a gyerekek túl korán kapnak cukrozott ételt - hívja fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének a főtitkára a cukorbetegek világnapja kapcsán.

A legtöbb gyereket helytelenül táplálják a szülők, nagyszülők


A cukorbetegség a gyerekek körében is egyre gyakoribb
Minden tizedik, félévesnél fiatalabb csecsemő potenciálisan túlsúlyos, 5 százalékuk pedig elhízott, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a népbetegségnek számító 2-es típusú cukorbetegség már nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek körében is egyre gyakoribb - közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és az Első 1000 Nap Program hétfőn az MTI-vel.

Sok baba már 1 éves kora előtt kap valamilyen cukrozott ételt
A cukorbetegek világnapja alkalmából közzétett közlemény szerint 10-ből 4 szülő a gyermekének már egyéves kora előtt rendszeresen ad cukrozott ételt vagy italt, egyéves kor felett pedig szinte kivétel nélkül minden kisgyerek kap naponta cukros édességet.

Az MDOSZ felhívta a figyelmet arra, hogy a fogantatástól számított első 1000 nap életünk egyik legmeghatározóbb korszaka: megfelelő táplálással olyan későbbi, akár felnőttkorban kialakuló betegségeket előzhetünk meg, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség.
Magyarországon mintegy 600 ezer cukorbeteg él és a betegek száma évről évre átlagosan 5-10 százalékkal nő. Évente több mint 3 ezren halnak meg itthon diabétesz miatt, ami azt jelenti, hogy minden nap 9 ember veszti életét!

A szülőkön, nagyszülőkön sok múlik, hogy a gyerek később cukorbeteg lesz-e
A dietetikusok szerint a szülők, nagyszülők felelőssége kulcsfontosságú az egészséges étkezési szokások kialakításában. Az ízérzékelés is a hozzátáplálás időszakában fejlődik a legintenzívebben, ezért ha nem elég körültekintők a felnőttek, akkor a gyerek könnyen hozzászokhat a túl édes vagy túl sós ételekhez.

A gyermekek számára a nyersanyagok természetes ízével és zöldfűszerek használatával is izgalmassá tehetünk egy-egy új fogást. Ha nem szoktatjuk őket túlédesített vagy túlsózott ételekhez, akkor később is szívesebben fogadják majd az egészséges táplálkozásnak megfelelő élelmiszereket - idézték a közleményben Erdélyi-Sipos Alízt, az MDOSZ főtitkárát.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.06.30