Lábszárfekély: A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye! - Tünetei, kezelése, megelőzése, képek

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Lábszárfekély: A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye! - Tünetei, kezelése, megelőzése, képek A cukorbetegség egyik szövődménye a diabéteszes neuropátia, azaz a cukorbetegeket fenyegető idegkárosodás. Emiatt a cukorbeteg egyre kevésbé érzi a fájdalmat, apró sebekből fekélyek alakulhatnak ki a végtagokon. A diabétesz világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük, ez 2022-ben hétfőre esik. Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy, hogy nem is tud anyagcsere-betegségéről.

A cukorbetegség kontroll alatt tartása folyamatos odafigyelést igényel a mindennapokban, legyen szó a rendszeres testmozgásról, a tudatos táplálkozásról vagy a következetes szakorvosi konzultációkról. Azzal viszont továbbra is kevesen vannak tisztában, hogy a legnagyobb veszélyt a betegség súlyos szövődményei jelentik.



Az elmúlt évtizedekben valódi népbetegséggé lépett elő a diabétesz. 2021-re világszinten elérte az 537 millió főt az anyagcsere-rendellenességben szenvedők száma, 2030-ra pedig már közel 650 millió diagnosztizált esetet jósolnak az előrejelzések.

- Talán még ennél is nagyobb problémát jelent, hogy további 240 millió, többnyire 2-es típusú cukorbeteg nem tud az állapotáról, ami lehetetlenné teszi a diabétesz kordában tartását és a pusztító egészségügyi következmények elkerülését – avat be Zentai Ágnes, a Harmónia Centrum tulajdonosa és igazgatója.

Milyen tünetek jelentkezésekor gyanakodjunk cukorbetegségre?
Az előrehaladott diabéteszhez erős szomjúságérzet társul, ami megnövekedett folyadékfogyasztással és nagyobb vizeletmennyiséggel is együtt jár.

A cukorbetegek fáradékonyságra panaszkodnak, étvágyuk vagy egyáltalán nincs – és ebben az esetben jelentős súlyt veszítenek –, vagy pedig csillapíthatatlanul éhesek, ami az elhízásukhoz vezethet.

A diabétesznél megnő a vérben, a vizeletben és a sejtekben a cukortartalom, ami táptalaja a különféle baktériumok és gombák szaporodásának, emiatt megnő a húgyúti fertőzések és a különféle bőrfertőzések veszélye. Az immunrendszer működésének gyengülése pedig még tovább fokozza ezeknek a fertőzéseknek a veszélyét.

Főként az egészségtelen életmód következménye
A cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-betegség. A diabéteszre való hajlam örökölhető, kialakulásában azonban a legnagyobb szerepe az egészségtelen életmódnak van. A mozgásszegény életmód, a finomított szénhidrátokban (cukor, fehér liszt) és kalóriában gazdag táplálkozás, a feszített mindennapok és a tartósan stresszes állapot mind-mind hozzájárulnak a cukorbetegség kialakulásához.


Zentai Ágnes, a Harmónia Centrum tulajdonosa és igazgatója

Mind a megelőzés, mind a diagnózist követő kezelés szempontjából sokat tehetünk azért, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket. Ezek között fontos szerep jut a rendszeres vércukorszint-mérésnek, akár felmerül a cukorbetegség gyanúja, akár nem, ráadásul ma már laboratóriumi pontosságú, megbízható és kényelmes eszközök érhetők el az otthoni önellenőrzéshez is.

Ha nem kezelik a cukorbetegséget
A kezeletlen cukorbetegség a szövődményeivel okozza az egészség jelentős romlását. Az egyik gyakori tünet a viszkető bőr, a nem vagy nehezen gyógyuló sebek megjelenése az alsó végtagon, a lábszáron és a talpon. Gyakori tünet a kéz- és lábzsibbadás is, valamint az elsősorban éjszaka jelentkező lábikragörcs. Súlyos szövődmény lehet az erek meszesedése, ami hosszú távon a végtagok érszűkületéhez, sőt, szívinfarktus kialakulásához vezethet, de látáskárosodás is felléphet. Az elszabadult cukorbetegség krónikus veseelégtelenséget is előidézhet.

- Becslések szerint az idült vesebetegségben szenvedők száma Magyarországon meghaladja a 1,5 millió főt. Az összes eset közel 40 százalékáért a cukorbetegség felelős. Emellett a retinánkat is károsíthatja, ami a látás romlását eredményezi – ismerteti a szakember.

Diabéteszes neuropátia, a csendes gyilkos
A cukorbetegség egyik szövődménye a diabéteszes neuropátia, azaz a cukorbetegeket fenyegető idegkárosodás. Az idegkárosodás kiemelkedő veszélyességét az adja, hogy a diabéteszesek 60-70%-ánál előfordulhat életük során. Az idegek érzékelésének zavara miatt a cukorbeteg egyre kevésbé érzi a fájdalmat, ezért nem veszi észre a sebek kialakulását sem a lábán, hiszen nem fáj neki.


Fekélyes sebek

A neuropátiát, az idegek érzékelésének zavarát és a lábszárfekély seb kialakulását meg lehetne előzni a cukorbetegség megelőzésével, illetve kezdődő cukorbetegség esetén az életmód átalakításával. Sokat segít ebben az egészséges étrend, az egészséges testsúly megtartása, visszaszerzése, a rendszeres mozgás, a dohányzás és a túlzott italfogyasztás mellőzése, és nem utolsósorban a stressz eredményesebb kezelése.

- Ma Magyarországon a diabétesz szövődményeként évente kb. 2400 lábat vágnak le azért, mert a veszélyeztetettek nem figyeltek eléggé oda a cukorbetegség kezelésére. A kutatók évtizedek statisztikai adatait vizsgálva azt valószínűsítik, hogy a diabéteszesek között elvégzett lábamputációk közül 100 esetből 85 amputáció elkerülhető lenne a láb megfelelő ápolásával. A mi tapasztalataink is ezt támasztják alá, ugyanis akik problémájukkal időben hozzánk fordulnak, jó eséllyel el tudják kerülni az amputáció fenyegető rémét – árulta el a Harmónia Centrum tulajdonosa.

Apró sebből ijesztő fekély
A cukorbetegség egyik leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye a lábon kialakuló fekély. Aki cukorbeteg, annak különösen figyelnie kell a lába megfelelő ápolására. A lábunkban és a lábfejünkben futó idegek testünk leghosszabb idegei, és az idegek károsodása szempontjából ezek a leginkább veszélyeztetettek. A leggyakrabban először a lábunkban futó idegek károsodhatnak, mert testünk teherhordozójaként az alsó végtagunkat éri a legnagyobb terhelés.


Fekély kezelése

A neuropátiás láb azért veszélyes, mert ha itt károsodnak az idegek, akkor a sérüléseket és a gyulladásokat nem érzékeljük. Ezért ezek a sebek megfelelő ápolás nélkül könnyebben elfertőződhetnek, elfekélyesedhetnek. Ha az idegek károsodása még végtagi keringési zavarokkal is párosul, akkor ez még tovább növeli a lábon kialakuló fekély kockázatát.

- Kilencéves tapasztalatunk szerint az idegek érzékelésének zavara, a neuropátiás állapot nem gyógyítható. Ennek ellenére rendkívül jól kezelhető. Az idegek érzékelésében jelentős javulás érhető el egy-egy 5 alkalmas lökéshullám kezelés sorozattal. A kezelés néhány havonta megismételhető azért, hogy a lábakban az érzékelés fennmaradjon. A cukorbeteg lábán lévő seb kialakulását könnyebb megelőzni, mint kezelni – hangsúlyozza Zentai Ágnes.

Életmódváltás a kulcs
Tapasztalatai szerint ha a cukorbetegektől azt kérik, hogy ezt is meg azt is, meg még amazt is kellene csinálni az egészségükért, akkor leginkább nem csinálnak semmit a panaszukkal hozzájuk fordulók. Ha viszont a legfontosabb dolgot kiemelik a lábuk épségének megőrzéséért, akkor ezt az egy dolgot a legtöbben igyekeznek betartani. És ez a legfontosabb. Azért, mert ezzel a cukorbeteg elindul az életmódváltás útján, ami akár jelentősen meg is tudja hosszabbítani az életét.

lábszárfekély

- Ez pedig azt jelentheti számára, hogy nemcsak tovább, hanem egészségesebben is élhet. Nem kényszerül tolószékbe, és nem lesz ágyban fekvő beteg. Még hosszú ideig nem kell róla gondoskodnia a családjának, hisz el tudja látni magát idős korában is. Sőt, még ő tud boldogan segíteni gyermekének az unokák nevelésében. Nem ágyban fekvő betegként kell az unokáinak meglátogatniuk őt, hanem ő tud elmenni, hogy vigyázzon rájuk - emeli ki a szakember.

Képek forrása: Harmónia Centrum

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2022.11.10