Erre a 7 dologra figyelj, hogy sokáig fiatalos, fitt és egészséges legyél!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Erre a 7 dologra figyelj, hogy sokáig fiatalos, fitt és egészséges legyél!

Életkortól függetlenül sokan tartanak az öregedéstől, ennek egyik oka pedig az, hogy az időskort azonosítják a leépüléssel, fájdalmakkal, betegségekkel, a célok és kapcsolatok hiányával. Ez azonban egyáltalán nem törvényszerű! Aktívan tehetünk azért, hogy életünk idősebb korban is szenvedéstől mentes, élményekben gazdag és örömteli legyen.

A derűs, harmonikus, egészségesebb időskor elérhető, ha megfontoljuk és beépítjük az életünkbe ezeket a fontos elemeket:


Szuperélelmiszerek, tiszta étkezés

Az úgynevezett tiszta étkezés során nem viszünk be a szervezetünkbe mesterséges anyagokat, kerüljük a gluténtartalmú élelmiszereket (sokan a tejtermékeket is), a cukrot, és elsősorban természetes állati és növényi forrásokat (húsok, halak, tojás, zöldségek, gyümölcsök) használunk fel étrendünk összeállításához.
A szuperételek azok a természetes táplálékok, alapanyagok, melyek a legnagyobb mennyiségben és változatosságban tartalmazzák az emberi szervezet számára létfontosságú tápanyagokat. Ilyenek például az áfonya, a különféle halak, a máj, a tojássárgája, az alga, a brokkoli, a cékla, a búzafű, a chia- és lenmag, vagy a zöld tea. Érdemes ezeket is beiktatni az étkezések összeállításakor.

 

Böjt

A böjt erőteljes tisztító és immunrendszert erősítő funkciói jótékony hatással vannak szervezetünkre. Az egészségügyi megfontolásból tartott böjtöknek számos formája létezik. A böjt során kialakuló úgynevezett autofágia egy sejtmegújulást támogató folyamat, melynek nagy szerepe van a normális sejtanyagcsere folyamat megőrzésében, a betegségek megelőzésében és az öregedés késleltetésében egyaránt. Természetesen csak tájékozódás után, fokozatosan szabad belevágni, és eleinte csupán időszakos böjttel kezdeni.

 

Alvás

A cirkadián ritmus az a természetes, belső folyamat, amelyek 24 órán keresztül szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Ennek egyensúlyban tartása, a megfelelő alvásmennyiség- és minőség alapvető az egészség fenntartásához és a szervezet biokémiai folyamatainak megfelelő működéséhez. Ezt elősegíti a hajnali, reggeli napfény kihasználása, ezzel szemben az esti mesterséges fények, elektronikus kütyük mellőzése, az este 11 óra előtti lefekvés rendszeresítése, de a testmozgás is.

 

Testmozgás

Érdemes mielőbb megtalálni a számunkra legélvezetesebb testmozgási formát, hiszen az testet-lelket feltöltő, és pozitív egészségügyi hatásaival fiatalon tart bennünket. A napi legalább 30 perc mozgás (séta, jóga, átmozgató torna, kocogás) mellett az erőedzés a csontritkulás legjobb ellenszere. Ha tehetjük, kérjük szakértő segítségét egy otthoni edzésterv kialakításához! Ha barátokkal vagy hasonló érdeklődésű csoportban sportolunk, az is remek, hiszen maga a jó társaság is lelkesítő, inspiráló.

 

Derű, szeretet

A szeretet nem elsősorban az, amit másoktól elvárunk, hanem saját belső békénkkel kezdődik. Talán magyarázatra sem szorul, hogy mennyire lényeges az egészség szempontjából a lelki béke, a nyugalom, a lelki terhek és traumák feldolgozása, hiszen számtalan elmélet – és talán néhány saját életünkből látott példa is – igazolja, hogy az elnyomott problémák egy idő után betegség formájában jelennek meg. A lelki gyógymódok, emellett a természetben töltött idő, a jó társaság, a barátok és család jelenléte, de még a házi kedvencekről való gondoskodás is segítenek a derűs és szeretetteli állapot megőrzésében.

 

Társaság

Töltsünk minél több időt azok körében, akiket szeretünk és akik szeretnek, elfogadnak minket! Keressünk olyan elfoglaltságot, melynél egy remek közösség tagjaivá válhatunk! A jó társaság gyógyír, és mindennapi inspiráció! Ha tehetjük, töltsünk időt hasonló érdeklődésű fiatalokkal, és természetesen játsszunk sokat unokánkkal, mindez szellemileg és fizikailag is formában tart bennünket. Mások szolgálata, segítése pedig egy olyan elfoglaltság, mely más megvilágításba helyezheti saját problémáinkat, ráadásul örömet és megelégedést nyújt mindkét félnek.

 

Szellemi fittség: kíváncsiság, nyitottság, célok, tanulás

A tanulás karbantartja az elmét és az idegrendszert, az új kihívások és célok pedig folyamatos ösztönzést jelentenek és hasznossá teszik minden napunkat.

Mint tudjuk, csak az öregszik, aki bezárja szívét és elméjét, nem kíváncsi és nem nyitott az újra...

 

Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2024.07.04