13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is Egyszerűen vannak olyan dolgok, amit csak a nagyszülők képesek elmagyarázni vagy megtanítani az unokának, mert ezekhez kétség nélkül ők értenek a világon a legjobban. Mi 13 ilyen dolgot is össze gyűjtöttünk, de a sort még hosszan lehetne folyatni. Egy unoka imádja a csodálatos nagyszüleit, mert tőlük feltétel nélküli szeretet kap, őszinte elismerét, odaadó figyelmet, kimeríthetetlen türelmet, gondoskodást, meghallgatást, megértést, titoktartást, szövetséget... - és ezentúl még rengeteg mindent.
Ráadásul vannak olyan dolgok, amit a nagyszülők sokkal jobban tudnak, mint a szülők, ha másért nem, akkor a koruk, tapasztalatuk, bölcsességük miatt, no, meg azért, mert akkoriban, amikor ezeket ők eltanulták a régi öregektől, egészen más idők jártak.


13 dolog, amit a nagyszülők tudnak a világon a legjobban


1. Emlékezni a régi szép időkre
A kisunokák a nagyszülők által ismerik meg a családi gyökereiket, ami fontos a személyiségfejlődésük és magabiztos énképük kialakulásához. A régi kedves családi történeteken túl a nagymama és a nagypapa egy sor vicces dolgot szokott még elárulni a szülők gyerekkoráról, amikor még ők is kicsik és esetlenek voltak.

2. A történelmet tanítani
Hiába a sok kitűnő, szépen illusztrált történelemkönyv, a közelmúlt történelme a gyerekek számára sokszor száraz soroknak tűnik, a történelemtanulás pedig gyötrelmes és unalmas magolást jelent. Egészen másként éli meg a gyerek, ha például a mindent tudó nagypapa meséli el a saját élményeit a II. világháborúról.

3. A telefonszámokat kívülről fújni
A nagyszülők a telefonszámokat kívülről tudják, ellentétben mai fiatalokkal, akiknek mi sem természetesebb, mint a változó világgal együtt változó technikai vívmányok, eszközök és telefonszámok cserélődése.

4. Nyugalmat sugallni
A nagyszülőknél az erő a nyugalomban rejlik. A nagyszülői háznak egészen más hangulata van, mint a gyerekek otthonának. A nagyszülőknek rengeteg idejük, és végtelen türelmük van az unokához. A nagyszülők még azt is megengedik az unokáknak, hogy ők felfordulást rendeznek, és kipakolják az izgalmakat rejtő szekrényeket, régmúlt szagot árasztó fiókokat, ahonnan mindig újabb és újabb családi "kincsek", megkopott értékek kerülnek elő.

5. Recept nélkül süteményt sütni
A nagymamáknak minden finom recept a fejükben van. Nekik nem kell fellapozniuk a szakácskönyvet, mert a kisujjukból rázzák ki a finomabbnál finomabb süteményeket, amelyek megkoronázzák a nagyszülőknél töltött vidám délutánokat.

6. A virágok és fák fajtáit megnevezni
Az unokák csak jól járnak azzal, ha a nagyszülőkkel indulnak sétálni, mert a nagyik kívülről tudják a séta során felbukkanó virágok és fák pontos fajtáit, de még azt is megmondják, hogy éppen milyen madár repült fel a közeli faágra.



7. Régi bevált háztartási praktikákat alkalmazni
Bár ma nagy divatja van a természetbarát tisztítószereknek, a kíméletes, vegyszermentes takarításnak, valamikor régen ez volt a természetes a falusi házaknál. A jól bevált praktikák anyáról-leányra szálltak, és egy jó háziasszony tudta, hogy ecettel kell a vízkövet eltávolítani, vagy hogy a szódabikarbóna mindenféle makacs foltot képes kiszedni a textíliából.

8. Előre megjósolni, hogy milyen idő várható
A nagyszülők, ha másért nem, a koruknál fogva tudják, milyen időjárás közeleg. A felhők alakzatából, a fényekből és más természeti jelenségből kitűnően meg tudják tippelni, hogy mikor lehet elindulni sétálni esernyő nélkül, és mikor felesleges szabadtéri programot tervezni, mert úgyis elmossa az eső (aminek induláskor persze még semmi látszatja sincs).

9. Levelet írni kézzel
A kézzel írott levélnek különös varázsa van, amit a mai fiatalok nem is értenek. Egy nagymamának, nagypapának a levélírás, a levélváltás teljesen mást jelent, mint a mai felnövekvő generációnak - erre nem is árt őket megtanítani.

10. Táncolni
Hol vannak már a régi szép idők tánciskolái, amikor a jólneveltséghez a tánctanulás, tánctudás is hozzájárult. A mai nagyszülők örömmel táncolnak, ha lehetőségük nyílik rá, még akkor is, ha a táncmozdulatok már nem annyira tökéletesek.

11. Kézimunkázni
Majd minden nagymama tud horgolni, hímezni vagy kötni, de legalábbis nem esik kétségbe, ha az unokának fel kell hajtania egy nadrágot, vagy be kell szűkítenie egy szoknyát.

12. Szavalni és nótázni
A nagyszülők ismerik a közkedvelt nótákat, tudják az ismert dalok szövegeit, és ha egy kicsit jobban felelevenítik az emlékeiket, akkor még egy-egy régi verset is elszavalnak, amit még gyermekkorukban tanultak.

13. Barkácsolni, használt tárgyakat újraéleszteni
Egy nagypapa előhúz a garázsából, fészeréből, pincéjéből bármilyen lim-lomot, amiből egy-kettőre képes csodálatos gyerekjátékokat varázsolni. Ehhez a nagypapák értenek a világon a legjobban.

Fotó: Freepik/senivpetro
Forrás: grosseltern.de

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.09.14