2024. február 25 |Géza, Vanda...

Főoldal > Cikkek > Családi élet > 13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

Szülőklapja képEgyszerűen vannak olyan dolgok, amit csak a nagyszülők képesek elmagyarázni vagy megtanítani az unokának, mert ezekhez kétség nélkül ők értenek a világon a legjobban. Mi 13 ilyen dolgot is össze gyűjtöttünk, de a sort még hosszan lehetne folyatni.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-09-14
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy unoka imádja a csodálatos nagyszüleit, mert tőlük feltétel nélküli szeretet kap, őszinte elismerét, odaadó figyelmet, kimeríthetetlen türelmet, gondoskodást, meghallgatást, megértést, titoktartást, szövetséget... - és ezentúl még rengeteg mindent.
Ráadásul vannak olyan dolgok, amit a nagyszülők sokkal jobban tudnak, mint a szülők, ha másért nem, akkor a koruk, tapasztalatuk, bölcsességük miatt, no, meg azért, mert akkoriban, amikor ezeket ők eltanulták a régi öregektől, egészen más idők jártak.


13 dolog, amit a nagyszülők tudnak a világon a legjobban


1. Emlékezni a régi szép időkre
A kisunokák a nagyszülők által ismerik meg a családi gyökereiket, ami fontos a személyiségfejlődésük és magabiztos énképük kialakulásához. A régi kedves családi történeteken túl a nagymama és a nagypapa egy sor vicces dolgot szokott még elárulni a szülők gyerekkoráról, amikor még ők is kicsik és esetlenek voltak.

2. A történelmet tanítani
Hiába a sok kitűnő, szépen illusztrált történelemkönyv, a közelmúlt történelme a gyerekek számára sokszor száraz soroknak tűnik, a történelemtanulás pedig gyötrelmes és unalmas magolást jelent. Egészen másként éli meg a gyerek, ha például a mindent tudó nagypapa meséli el a saját élményeit a II. világháborúról.

3. A telefonszámokat kívülről fújni
A nagyszülők a telefonszámokat kívülről tudják, ellentétben mai fiatalokkal, akiknek mi sem természetesebb, mint a változó világgal együtt változó technikai vívmányok, eszközök és telefonszámok cserélődése.

4. Nyugalmat sugallni
A nagyszülőknél az erő a nyugalomban rejlik. A nagyszülői háznak egészen más hangulata van, mint a gyerekek otthonának. A nagyszülőknek rengeteg idejük, és végtelen türelmük van az unokához. A nagyszülők még azt is megengedik az unokáknak, hogy ők felfordulást rendeznek, és kipakolják az izgalmakat rejtő szekrényeket, régmúlt szagot árasztó fiókokat, ahonnan mindig újabb és újabb családi "kincsek", megkopott értékek kerülnek elő.

5. Recept nélkül süteményt sütni
A nagymamáknak minden finom recept a fejükben van. Nekik nem kell fellapozniuk a szakácskönyvet, mert a kisujjukból rázzák ki a finomabbnál finomabb süteményeket, amelyek megkoronázzák a nagyszülőknél töltött vidám délutánokat.

6. A virágok és fák fajtáit megnevezni
Az unokák csak jól járnak azzal, ha a nagyszülőkkel indulnak sétálni, mert a nagyik kívülről tudják a séta során felbukkanó virágok és fák pontos fajtáit, de még azt is megmondják, hogy éppen milyen madár repült fel a közeli faágra.7. Régi bevált háztartási praktikákat alkalmazni
Bár ma nagy divatja van a természetbarát tisztítószereknek, a kíméletes, vegyszermentes takarításnak, valamikor régen ez volt a természetes a falusi házaknál. A jól bevált praktikák anyáról-leányra szálltak, és egy jó háziasszony tudta, hogy ecettel kell a vízkövet eltávolítani, vagy hogy a szódabikarbóna mindenféle makacs foltot képes kiszedni a textíliából.

8. Előre megjósolni, hogy milyen idő várható
A nagyszülők, ha másért nem, a koruknál fogva tudják, milyen időjárás közeleg. A felhők alakzatából, a fényekből és más természeti jelenségből kitűnően meg tudják tippelni, hogy mikor lehet elindulni sétálni esernyő nélkül, és mikor felesleges szabadtéri programot tervezni, mert úgyis elmossa az eső (aminek induláskor persze még semmi látszatja sincs).

9. Levelet írni kézzel
A kézzel írott levélnek különös varázsa van, amit a mai fiatalok nem is értenek. Egy nagymamának, nagypapának a levélírás, a levélváltás teljesen mást jelent, mint a mai felnövekvő generációnak - erre nem is árt őket megtanítani.

10. Táncolni
Hol vannak már a régi szép idők tánciskolái, amikor a jólneveltséghez a tánctanulás, tánctudás is hozzájárult. A mai nagyszülők örömmel táncolnak, ha lehetőségük nyílik rá, még akkor is, ha a táncmozdulatok már nem annyira tökéletesek.

11. Kézimunkázni
Majd minden nagymama tud horgolni, hímezni vagy kötni, de legalábbis nem esik kétségbe, ha az unokának fel kell hajtania egy nadrágot, vagy be kell szűkítenie egy szoknyát.

12. Szavalni és nótázni
A nagyszülők ismerik a közkedvelt nótákat, tudják az ismert dalok szövegeit, és ha egy kicsit jobban felelevenítik az emlékeiket, akkor még egy-egy régi verset is elszavalnak, amit még gyermekkorukban tanultak.

13. Barkácsolni, használt tárgyakat újraéleszteni
Egy nagypapa előhúz a garázsából, fészeréből, pincéjéből bármilyen lim-lomot, amiből egy-kettőre képes csodálatos gyerekjátékokat varázsolni. Ehhez a nagypapák értenek a világon a legjobban.

Fotó: Freepik/senivpetro
Forrás: grosseltern.de

Címkék: nagyszülő, unoka, nagymama, nagypapa, gyerek, család, nosztalgia

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

tovább a cikkre
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól!
7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól!

Szoktál azon gondolkodni, hogy nemcsak az unokád tanul tőled új ismereteket, kedves énekeket-mondókákat, hasznos élettapasztalatot, hanem ez fordítva is lehetséges? Miért ne tanulhatnál te magad az unokádtól olyan dolgokat, amire szükséged lehet lenne nap mint nap?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza