Főoldal > Cikkek > Családi élet > 13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

13 dolog, amihez a nagyszülők értenek a világon a legjobban! Tanítsd meg ezeket az unokádnak is

Szülőklapja képEgyszerűen vannak olyan dolgok, amit csak a nagyszülők képesek elmagyarázni vagy megtanítani az unokának, mert ezekhez kétség nélkül ők értenek a világon a legjobban. Mi 13 ilyen dolgot is össze gyűjtöttünk, de a sort még hosszan lehetne folyatni.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-09-14
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Egy unoka imádja a csodálatos nagyszüleit, mert tőlük feltétel nélküli szeretet kap, őszinte elismerét, odaadó figyelmet, kimeríthetetlen türelmet, gondoskodást, meghallgatást, megértést, titoktartást, szövetséget... - és ezentúl még rengeteg mindent.
Ráadásul vannak olyan dolgok, amit a nagyszülők sokkal jobban tudnak, mint a szülők, ha másért nem, akkor a koruk, tapasztalatuk, bölcsességük miatt, no, meg azért, mert akkoriban, amikor ezeket ők eltanulták a régi öregektől, egészen más idők jártak.


13 dolog, amit a nagyszülők tudnak a világon a legjobban


1. Emlékezni a régi szép időkre
A kisunokák a nagyszülők által ismerik meg a családi gyökereiket, ami fontos a személyiségfejlődésük és magabiztos énképük kialakulásához. A régi kedves családi történeteken túl a nagymama és a nagypapa egy sor vicces dolgot szokott még elárulni a szülők gyerekkoráról, amikor még ők is kicsik és esetlenek voltak.

2. A történelmet tanítani
Hiába a sok kitűnő, szépen illusztrált történelemkönyv, a közelmúlt történelme a gyerekek számára sokszor száraz soroknak tűnik, a történelemtanulás pedig gyötrelmes és unalmas magolást jelent. Egészen másként éli meg a gyerek, ha például a mindent tudó nagypapa meséli el a saját élményeit a II. világháborúról.

3. A telefonszámokat kívülről fújni
A nagyszülők a telefonszámokat kívülről tudják, ellentétben mai fiatalokkal, akiknek mi sem természetesebb, mint a változó világgal együtt változó technikai vívmányok, eszközök és telefonszámok cserélődése.

4. Nyugalmat sugallni
A nagyszülőknél az erő a nyugalomban rejlik. A nagyszülői háznak egészen más hangulata van, mint a gyerekek otthonának. A nagyszülőknek rengeteg idejük, és végtelen türelmük van az unokához. A nagyszülők még azt is megengedik az unokáknak, hogy ők felfordulást rendeznek, és kipakolják az izgalmakat rejtő szekrényeket, régmúlt szagot árasztó fiókokat, ahonnan mindig újabb és újabb családi "kincsek", megkopott értékek kerülnek elő.

5. Recept nélkül süteményt sütni
A nagymamáknak minden finom recept a fejükben van. Nekik nem kell fellapozniuk a szakácskönyvet, mert a kisujjukból rázzák ki a finomabbnál finomabb süteményeket, amelyek megkoronázzák a nagyszülőknél töltött vidám délutánokat.

6. A virágok és fák fajtáit megnevezni
Az unokák csak jól járnak azzal, ha a nagyszülőkkel indulnak sétálni, mert a nagyik kívülről tudják a séta során felbukkanó virágok és fák pontos fajtáit, de még azt is megmondják, hogy éppen milyen madár repült fel a közeli faágra.7. Régi bevált háztartási praktikákat alkalmazni
Bár ma nagy divatja van a természetbarát tisztítószereknek, a kíméletes, vegyszermentes takarításnak, valamikor régen ez volt a természetes a falusi házaknál. A jól bevált praktikák anyáról-leányra szálltak, és egy jó háziasszony tudta, hogy ecettel kell a vízkövet eltávolítani, vagy hogy a szódabikarbóna mindenféle makacs foltot képes kiszedni a textíliából.

8. Előre megjósolni, hogy milyen idő várható
A nagyszülők, ha másért nem, a koruknál fogva tudják, milyen időjárás közeleg. A felhők alakzatából, a fényekből és más természeti jelenségből kitűnően meg tudják tippelni, hogy mikor lehet elindulni sétálni esernyő nélkül, és mikor felesleges szabadtéri programot tervezni, mert úgyis elmossa az eső (aminek induláskor persze még semmi látszatja sincs).

9. Levelet írni kézzel
A kézzel írott levélnek különös varázsa van, amit a mai fiatalok nem is értenek. Egy nagymamának, nagypapának a levélírás, a levélváltás teljesen mást jelent, mint a mai felnövekvő generációnak - erre nem is árt őket megtanítani.

10. Táncolni
Hol vannak már a régi szép idők tánciskolái, amikor a jólneveltséghez a tánctanulás, tánctudás is hozzájárult. A mai nagyszülők örömmel táncolnak, ha lehetőségük nyílik rá, még akkor is, ha a táncmozdulatok már nem annyira tökéletesek.

11. Kézimunkázni
Majd minden nagymama tud horgolni, hímezni vagy kötni, de legalábbis nem esik kétségbe, ha az unokának fel kell hajtania egy nadrágot, vagy be kell szűkítenie egy szoknyát.

12. Szavalni és nótázni
A nagyszülők ismerik a közkedvelt nótákat, tudják az ismert dalok szövegeit, és ha egy kicsit jobban felelevenítik az emlékeiket, akkor még egy-egy régi verset is elszavalnak, amit még gyermekkorukban tanultak.

13. Barkácsolni, használt tárgyakat újraéleszteni
Egy nagypapa előhúz a garázsából, fészeréből, pincéjéből bármilyen lim-lomot, amiből egy-kettőre képes csodálatos gyerekjátékokat varázsolni. Ehhez a nagypapák értenek a világon a legjobban.

Fotó: Freepik/senivpetro
Forrás: grosseltern.de

Címkék: nagyszülő, unoka, nagymama, nagypapa, gyerek, család, nosztalgia

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel
10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés
5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

tovább a cikkre
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól!
7 fontos dolog, amit nagyszülőként megtanulhatsz az unokádtól!

Szoktál azon gondolkodni, hogy nemcsak az unokád tanul tőled új ismereteket, kedves énekeket-mondókákat, hasznos élettapasztalatot, hanem ez fordítva is lehetséges? Miért ne tanulhatnál te magad az unokádtól olyan dolgokat, amire szükséged lehet lenne nap mint nap?

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort? tovább

A nyugdíjasok leginkább a fővárosban dolgoznának egy felmérés szerint tovább

Nyugdíjat, illetve nyugdíj melletti munkavállalást érintő változások 2019-ben - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Öregségi nyugdíj igénylés 2019: Mire készüljenek azok, akik 1955-ben születtek és 2019-ben mennek nyugdíjba? tovább

Nyugdíj 2018: Nyugdíjprémium, decemberi nyugdíj utalása, Erzsébet-utalvány, adategyeztetési eljárás - Mire figyelj oda? tovább

Életmód

Életmód

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Rozália!
Természetesen kérheti a megállapított saját jogú nyugdíj "újraszámolását". Javaslom , hogy felülvizsgálati kérelemet terjesszen elő a határozaton szereplő úgyszámra hivatozva a határozatot hozó szerv felé.
Üdvözlettel:Szatmáry Tünde Katalin www.ugyintezesazonnal.hu

Ezt olvastad már? [x]
Hírek, érdekességek

Rosszcsont nagyi és az unokája: Milliók rajonganak a 93 éves nagymamáért, aki vicces fotókon pózol az unokájával

vissza vissza