Főoldal > Cikkek > Családi élet > 10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Szülőklapja képBeleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-08-01
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogy etet, pelenkáz, mint azt "kellene". Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyinál és a nagypapánál, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van? Tanácsok modern nagyszülőknek.

10 FONTOS TANÁCS MODERN NAGYMAMÁKNAK ÉS NAGYPAPÁKNAK


1. Sok minden megváltozott a babaápolás, gyermeknevelés kapcsán


Az utóbbi néhány évtizedben rengeteg minden megváltozott, ami a szoptatást, babaétrendet, babaápolást, higiéniát illeti. Legjobban tesszük, ha nyitottak maradunk az új módszerek, technikák iránt, ami nem jelenti azt, hogy nem mondhatjuk el, hogy mi volt mi fiatalságunkban a divat, amikor a mai szülők még kisgyerekek voltak. A fiatal szülők pedig majd eldöntik, hogy mi az, amit átvesznek a régi módszerekből és felfogásból, és mit nem.

EGY MODERN NAGYSZÜLŐ 10 ARANYSZABÁLYA »»

2. Ma már nem kell mindent megenni, amit a gyerek a tányérján lát


Korábban az ételallergia, ételintolerancia, emésztőrendszeri zavar ismeretlen fogalmak voltak. Sőt, teljesen mások voltak az étkezési és a táplálkozási szokások, az étkezőasztal körüli illemszabályok. Ezért a korábbi generáció számára kevésbé érthető, hogy egy gyereknek miért nem kötelező mindent megennie, amit a tányérján lát, és miért kell minden étkezésből "ekkora hűhót csapni" Azok a nagyszülők, akik ma azt gondolják, hogy egyes családok túlzásba viszik a mai étrendek körüli "divatot", azokat vezérelje az a mottó, hogy: azt kell adni a gyereknek, ami számára a lehető legjobb. Az étkezésből pedig nem szabad nevelési kérdést csinálni.

6 HIBA, AMIT NAGYSZÜLŐKÉNT ELKÖVETHETSZ »»


3. A szülők elveit tiszteletben kell tartani


Az unoka a gyermekünk gyermeke, nem pedig a sajátunk - ezt sosem szabad elfelejteni. Amikor a szülők valami mellett leteszik a voksukat, és elhatároznak valamit, akkor azt semmiképpen sem tanácsos felülírni, figyelmen kívül hagyni, és helyette új szabályokat felállítani, mert az csak állandó családi konfliktusokhoz, a gyerek elbizonytalanodásához vezet. Sokszor csupán a másik fél akaratának, döntésének a tiszteletben tartásáról és elfogadásáról van szó - semmi másról.

MENNYIRE SZABAD BELEAVATKOZNI A FIATALOK ÉLETÉBE? HOGYAN KELL JÓL SEGÍTENI? »»

4. A nagymamánál és a nagypapánál azért egy picit minden más


A gyerekek átbútoroznak pár napra a nagyszülőkhöz, és máris mindent a feje tetejére áll... Attól még nem fog összedőlni a világ, ha a nagyszülőknél egy picivel több mindent szabad, mint otthon. A nagyszülők tartsák be a szülők nevelési elveit, és engedjenek meg maguknak egy kis kényeztetést, de a szülők elveivel soha ne helyezkedjenek szembe. A kisgyerekes szülők pedig nyugtassák magukat azzal, hogy ezekre a cinkos nagyszülő-unoka összekacsintásokra a gyereknek szüksége van, és ezekre az unoka még évtizedek múlva is emlékezni fog.

MIÉRT NÉLKÜLÖNÖZHETETLEN A NAGYI A CSALÁD ÉLETÉBEN? »»


5. A másik nagyszülőpárnak is legyen beleszólása a dolgokba


Az unoka megszületésével a rivalizálás és a féltékenység is megszületik - néha a nagyszülők képesek konkurenciaként tekinteni egymásra - főképp olyan mozaik családok esetén, ahol a hierarchia még inkább meg tudja keseríteni a mindennapokat. Egy kis empátiával és a másik nagyszülőpár iránti megértéssel, szerető elfogadással biztos többre lehet jutni, mint az állandó megjegyzésekkel, kritizálással.

BOLDOGABBAK LESZNEK AZOK A GYEREKEK, AKIK SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOLNAK A NAGYSZÜLŐKKEL - ERRE JUTOTTAK A TUDÓSOK »»

6. Pozitív hozzáállás a szülőkhöz


Mint ahogy régen sem volt az, ma sem olyan egyszerű szülőnek lenni. Főképpen az édesanyák vállát nyomja nagy teher. Ha egy nagyszülő a friss szülőt mindig csak kritizálja, leszólja, mindent jobban tud nála, akkor ne csodálkozzunk, ha a kapcsolat előbb-utóbb kudarcba fullad. Jó megoldás lehet, ha a nagyszülő időnként a másik elé állva őszinte dicséretet vagy pozitív megjegyzést tud tenni.

MILYEN LELKI ÁTALAKULÁSON MÉSZ ÁT, AMINT NAGYSZÜLŐ LESZEL? »»

7. A nagyinak és a nagypapinak is vannak jogai


Sok szülő számára mi sem természetesebb, mint hogy a nagyszülők 0-24 órában a szülők rendelkezésére állnak. Ha egy nagyszülő úgy érzi, hogy a saját igényeit el kell nyomnia, a saját elképzeléseit háttérbe kell szorítani, mindig mindenről áldozatosan lemondania a gyerekvigyázás miatt, akkor - bármilyen nehéz is - finoman és érthetően nemet kell mondania a szülőknek. A nagyszülőknek éppúgy megvan a maguk élete, mint a szülőknek. Ilyen esetben mindig azt kell finoman kitapintani, hogy a szülő valóban bajban van-e és segítségre szorul, vagy csak kényelmi okokból, netán megszokásból hívja a nagymamát és nagypapát felügyelni, segíteni.

5 OK, AMIÉRT EGY UNOKÁNAK NAGYON FONTOS A NAGYSZÜLŐ »»


8. Ha valami terhes, akkor azt meg kell mondani őszintén


Nem kell szépíteni: a gyerek bizony teher is tud lenni. Az egészség pedig a legfontosabb, ami a világon létezik. Ha azt tapasztalja a nagyszülő, hogy elérkezett a fizikai- és tűrőképességének határához, akkor meg kell hallani a belső hangokat, és annak alapján kell cselekedni. A nagyszülő és szülő keressenek közös kompromisszumot, ami még mindenki számára elfogadható.

6 JÓTANÁCS SZÜLŐK-NAGYSZÜLŐK KÖZÖTTI KONFLIKTUDOK BÉKÉS ELRENEDEZÉSÉRE »»

9. El szabad-e fogadni a szülőktől pénzt a gyerekfelügyeletre?


A pénz akár sértődésre is okot adhat, amire különösen családon belül kell ügyelni. Alapszabály az, hogy a nagyszülők önként és költség-hozzájárulás nélkül vállalják el a gyerekek felügyeletét. Más az, ha egy nagymama azért mondott le az állásáról, hogy a lányának segíteni tudjon, mert ilyenkor a szülőnek gondolnia kell arra, hogy a nagyszülőnek nem biztos, hogy van más keresete - ezeket érdemes idejekorán tisztázni. Más a helyzet akkor, amikor a nagyszülők hetente pár órára elviszik az unokákat. Ilyenkor nem illik elvárni a szülőktől, hogy a gyerek mellé pénzt is adjanak mozijegyre, múzeumi belépőre. Ám ha a gyerek például a heti napközis tábor helyett a nagyszülőkhöz megy "táborozni", akkor meg lehet beszélni egy adott összeget, amiből a nagyszülők gazdálkodni tudnak.

HOGYAN KERÜLD EL A FELESLEGES CSALÁDI KONFLIKTUST? »»

10. Ápold intenzíven a kapcsolatot az unokával, akkor is, ha messze lakik


Nem minden család olyan szerencsés, hogy a maga közelébe tudhatja a nagyszülőket. A nagy távolság ellenére is lehet jó nagyszülő-unoka viszonyt kialakítani, mert a nagyszülő-unoka kapcsolat nem a távolságon múlik. Egy mai modern nagyszülő ha kell, megtanulja az új technikai eszközöket, használja a WhatsApp-ot, Skype-ot, és megtalálja a módját annak, hogy hogyan kommunikáljon a távolban élő unokával. De ha ez mégis nagy kihívást jelent a nagyszülő számára, akkor marad a régimódi telefonálás és levelezés.

11 SZUPER ÖTLET, HOGY SZOROS LEGYEN A NAGYSZÜLŐ-UNOKA KAPCSOLAT MÉG AKKOR IS, HA TÁVOL ÉLTEK EGYMÁSTÓL »»

Fotó: Freepik - Phduet
Eredeti cikk: Külföld / 10 fontos tanács modern nagyszülőknek

hirdetés

Szürkehályogtól szenved?

Új lézeres szürkehályog-műtét: biztonságosabb, kevésbé terheli a szemet, gyorsabb gyógyulással jár és
fájdalommentes.
Kattintson ide a fájdalommentes kezelés részleteiért! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nagyszülő, unoka, család, nagymama, nagypapa, gyerek, gyereknevelés, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? 7 tanács, amit minden leendő és gyakorló nagyszülőnek tudnia érdemes!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Muffin palacsinta: omlós sütemény csokival és gyümölcsdarabokkal tovább

21 vidám étel ötlet gyerekeknek, fotókkal - Reggelire, uzsonnára vagy gyerekzsúrra is tökéletes tovább

Hozzátáplálás, glutén bevezetése: miért nem jó erre a babakeksz, háztartási keksz? Hogyan vezesd be a glutént a baba étrendjébe? tovább

Naplemente-szelet: könnyű nyári sütemény vaníliás krémmel tovább

Habkönnyű piskótatorta gyümölccsel és csokival - Igazi nyári desszert, ha ennél egy kis sütit tovább

Étcsoki, tejcsoki, fehércsoki, nugát - Melyik a legjobb a gyereknek? Dietetikus válaszol tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai tovább

Így óvd az egészséged, ha dolgozol! - Mire figyelj oda, ha ülőmunkát végzel, számítógéppel dolgozol, krónikus betegséggel élsz? tovább

Nyugdíjigénylés menete: milyen dokumentumok szükségesek a nyugdíjigényléshez? Hogyan állapítják meg az összegét? Szakértő válaszol tovább

Özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj - Milyen ellátások igényelhetők az elhunyt családtagok után? Szakértő válaszol! tovább

Adategyezetési eljárás nyugdíj megállapításához: mire kell figyelned, ha 1960 és 1964 között születtél? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2017 - Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat idén? Mire kell kiemelten figyelni a nyugdíjigény benyújtásakor? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Megvásárolható szolgálati idő nyugdíjhoz? - Mit tehetsz, ha tudod, hogy nem lesz meg a nyugdíjhoz szükséges ledolgozott szolgálati évek száma? tovább

Életmód

Életmód

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Kedves Rózsika!

Azt javaslom, hogy szíveskedjen egy felülvizsgálati kérelmet előterjeszteni az ONYF. hez címezve. Írásba tegye fel kérdéseit. Önnek erre szakosodott jogászok fognak válaszolni.
Amennyiben ezt sem tudja elfogadni úgy javaslom hogy keressen fel egy szakosodott ügyvédet.
Tisztelettel: Szatmáry Tünde katalin

Rovatok

Cikkek témái

Szolgáltatások

Konyha
Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekreEdd magad egészségesre

Egészség
Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső

Unoka
Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor

Horoszkópok
Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp

Nyereményjátékok

Fórum
Szakértők
Webáruház
Videótár
Programajánlók

rssRSS hírcsatorna

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Felejtsd el, amit eddig az idősekről gondoltál! A 70 év felettiek aktívabb életet élnek, mint a huszonévesek, állítja egy kutatás

vissza vissza
Advertisement