Főoldal > Cikkek > Családi élet > 10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Szülőklapja képBeleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-08-01
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogy etet, pelenkáz, mint azt "kellene". Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyinál és a nagypapánál, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van? Tanácsok modern nagyszülőknek.

10 FONTOS TANÁCS MODERN NAGYMAMÁKNAK ÉS NAGYPAPÁKNAK


1. Sok minden megváltozott a babaápolás, gyermeknevelés kapcsán


Az utóbbi néhány évtizedben rengeteg minden megváltozott, ami a szoptatást, babaétrendet, babaápolást, higiéniát illeti. Legjobban tesszük, ha nyitottak maradunk az új módszerek, technikák iránt, ami nem jelenti azt, hogy nem mondhatjuk el, hogy mi volt mi fiatalságunkban a divat, amikor a mai szülők még kisgyerekek voltak. A fiatal szülők pedig majd eldöntik, hogy mi az, amit átvesznek a régi módszerekből és felfogásból, és mit nem.

EGY MODERN NAGYSZÜLŐ 10 ARANYSZABÁLYA »»

2. Ma már nem kell mindent megenni, amit a gyerek a tányérján lát


Korábban az ételallergia, ételintolerancia, emésztőrendszeri zavar ismeretlen fogalmak voltak. Sőt, teljesen mások voltak az étkezési és a táplálkozási szokások, az étkezőasztal körüli illemszabályok. Ezért a korábbi generáció számára kevésbé érthető, hogy egy gyereknek miért nem kötelező mindent megennie, amit a tányérján lát, és miért kell minden étkezésből "ekkora hűhót csapni" Azok a nagyszülők, akik ma azt gondolják, hogy egyes családok túlzásba viszik a mai étrendek körüli "divatot", azokat vezérelje az a mottó, hogy: azt kell adni a gyereknek, ami számára a lehető legjobb. Az étkezésből pedig nem szabad nevelési kérdést csinálni.

6 HIBA, AMIT NAGYSZÜLŐKÉNT ELKÖVETHETSZ »»


3. A szülők elveit tiszteletben kell tartani


Az unoka a gyermekünk gyermeke, nem pedig a sajátunk - ezt sosem szabad elfelejteni. Amikor a szülők valami mellett leteszik a voksukat, és elhatároznak valamit, akkor azt semmiképpen sem tanácsos felülírni, figyelmen kívül hagyni, és helyette új szabályokat felállítani, mert az csak állandó családi konfliktusokhoz, a gyerek elbizonytalanodásához vezet. Sokszor csupán a másik fél akaratának, döntésének a tiszteletben tartásáról és elfogadásáról van szó - semmi másról.

MENNYIRE SZABAD BELEAVATKOZNI A FIATALOK ÉLETÉBE? HOGYAN KELL JÓL SEGÍTENI? »»

4. A nagymamánál és a nagypapánál azért egy picit minden más


A gyerekek átbútoroznak pár napra a nagyszülőkhöz, és máris mindent a feje tetejére áll... Attól még nem fog összedőlni a világ, ha a nagyszülőknél egy picivel több mindent szabad, mint otthon. A nagyszülők tartsák be a szülők nevelési elveit, és engedjenek meg maguknak egy kis kényeztetést, de a szülők elveivel soha ne helyezkedjenek szembe. A kisgyerekes szülők pedig nyugtassák magukat azzal, hogy ezekre a cinkos nagyszülő-unoka összekacsintásokra a gyereknek szüksége van, és ezekre az unoka még évtizedek múlva is emlékezni fog.

MIÉRT NÉLKÜLÖNÖZHETETLEN A NAGYI A CSALÁD ÉLETÉBEN? »»


5. A másik nagyszülőpárnak is legyen beleszólása a dolgokba


Az unoka megszületésével a rivalizálás és a féltékenység is megszületik - néha a nagyszülők képesek konkurenciaként tekinteni egymásra - főképp olyan mozaik családok esetén, ahol a hierarchia még inkább meg tudja keseríteni a mindennapokat. Egy kis empátiával és a másik nagyszülőpár iránti megértéssel, szerető elfogadással biztos többre lehet jutni, mint az állandó megjegyzésekkel, kritizálással.

BOLDOGABBAK LESZNEK AZOK A GYEREKEK, AKIK SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOLNAK A NAGYSZÜLŐKKEL - ERRE JUTOTTAK A TUDÓSOK »»

6. Pozitív hozzáállás a szülőkhöz


Mint ahogy régen sem volt az, ma sem olyan egyszerű szülőnek lenni. Főképpen az édesanyák vállát nyomja nagy teher. Ha egy nagyszülő a friss szülőt mindig csak kritizálja, leszólja, mindent jobban tud nála, akkor ne csodálkozzunk, ha a kapcsolat előbb-utóbb kudarcba fullad. Jó megoldás lehet, ha a nagyszülő időnként a másik elé állva őszinte dicséretet vagy pozitív megjegyzést tud tenni.

MILYEN LELKI ÁTALAKULÁSON MÉSZ ÁT, AMINT NAGYSZÜLŐ LESZEL? »»

7. A nagyinak és a nagypapinak is vannak jogai


Sok szülő számára mi sem természetesebb, mint hogy a nagyszülők 0-24 órában a szülők rendelkezésére állnak. Ha egy nagyszülő úgy érzi, hogy a saját igényeit el kell nyomnia, a saját elképzeléseit háttérbe kell szorítani, mindig mindenről áldozatosan lemondania a gyerekvigyázás miatt, akkor - bármilyen nehéz is - finoman és érthetően nemet kell mondania a szülőknek. A nagyszülőknek éppúgy megvan a maguk élete, mint a szülőknek. Ilyen esetben mindig azt kell finoman kitapintani, hogy a szülő valóban bajban van-e és segítségre szorul, vagy csak kényelmi okokból, netán megszokásból hívja a nagymamát és nagypapát felügyelni, segíteni.

5 OK, AMIÉRT EGY UNOKÁNAK NAGYON FONTOS A NAGYSZÜLŐ »»


8. Ha valami terhes, akkor azt meg kell mondani őszintén


Nem kell szépíteni: a gyerek bizony teher is tud lenni. Az egészség pedig a legfontosabb, ami a világon létezik. Ha azt tapasztalja a nagyszülő, hogy elérkezett a fizikai- és tűrőképességének határához, akkor meg kell hallani a belső hangokat, és annak alapján kell cselekedni. A nagyszülő és szülő keressenek közös kompromisszumot, ami még mindenki számára elfogadható.

6 JÓTANÁCS SZÜLŐK-NAGYSZÜLŐK KÖZÖTTI KONFLIKTUDOK BÉKÉS ELRENEDEZÉSÉRE »»

9. El szabad-e fogadni a szülőktől pénzt a gyerekfelügyeletre?


A pénz akár sértődésre is okot adhat, amire különösen családon belül kell ügyelni. Alapszabály az, hogy a nagyszülők önként és költség-hozzájárulás nélkül vállalják el a gyerekek felügyeletét. Más az, ha egy nagymama azért mondott le az állásáról, hogy a lányának segíteni tudjon, mert ilyenkor a szülőnek gondolnia kell arra, hogy a nagyszülőnek nem biztos, hogy van más keresete - ezeket érdemes idejekorán tisztázni. Más a helyzet akkor, amikor a nagyszülők hetente pár órára elviszik az unokákat. Ilyenkor nem illik elvárni a szülőktől, hogy a gyerek mellé pénzt is adjanak mozijegyre, múzeumi belépőre. Ám ha a gyerek például a heti napközis tábor helyett a nagyszülőkhöz megy "táborozni", akkor meg lehet beszélni egy adott összeget, amiből a nagyszülők gazdálkodni tudnak.

HOGYAN KERÜLD EL A FELESLEGES CSALÁDI KONFLIKTUST? »»

10. Ápold intenzíven a kapcsolatot az unokával, akkor is, ha messze lakik


Nem minden család olyan szerencsés, hogy a maga közelébe tudhatja a nagyszülőket. A nagy távolság ellenére is lehet jó nagyszülő-unoka viszonyt kialakítani, mert a nagyszülő-unoka kapcsolat nem a távolságon múlik. Egy mai modern nagyszülő ha kell, megtanulja az új technikai eszközöket, használja a WhatsApp-ot, Skype-ot, és megtalálja a módját annak, hogy hogyan kommunikáljon a távolban élő unokával. De ha ez mégis nagy kihívást jelent a nagyszülő számára, akkor marad a régimódi telefonálás és levelezés.

11 SZUPER ÖTLET, HOGY SZOROS LEGYEN A NAGYSZÜLŐ-UNOKA KAPCSOLAT MÉG AKKOR IS, HA TÁVOL ÉLTEK EGYMÁSTÓL »»

Fotó: Freepik - Phduet
Eredeti cikk: Külföld / 10 fontos tanács modern nagyszülőknek

hirdetés

[x] hirdetés

hirdetés

Túl sok a savad? Gyakran van égő érzés a nyelőcsövedben? Gyomorfájástól, görcsöktől szenvedsz? Kattints ide és nézd meg, hogy mit tehetsz ellene! >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: nagyszülő, unoka, család, nagymama, nagypapa, gyerek, gyereknevelés, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
6 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? 7 tanács, amit minden leendő és gyakorló nagyszülőnek tudnia érdemes!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

hirdetés

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

A klasszikus csíkos kalács receptje - Így lesz puha és foszlós a tésztája tovább

Csokis-banános kevert süti receptje - Könnyű, omlós sütemény, ami fél óra alatt megvan! tovább

Csupa csoki brownie recept - Ellenállhatatlan süti csokirajongóknak tovább

Diós almatorta - igazi őszi sütemény fahéjjal és porcukorral tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium, nyugdíj-korrekció, rendkívüli nyugdíj-segély 2018: Mennyi plusz pénzre számíthatsz? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj jogszabályok 2018: Egy fontos változás, ami sok nyugdíjba készülőt érint - Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíjt érintő változások - Mire számíthatnak a nyugdíjasok 2018 második felében? tovább

Ezért fontos, hogy nagymamaként is odafigyelj az egészségedre - Gondtalanul élvezhesd a nagymamaság szépségeit tovább

Nyugdíj-kisokos 2018: Hogyan történik a nyugdíjszámítás? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj-igényléshez? tovább

Nők korkedvezményes nyugdíja 2018: feltételei, igénylése, korkedvezményes nyugdíj melletti munkavégzés tovább

Nyugdíj 2018: mennyivel emelkedett idén a nyugdíj? Kik igényelhetnek öregségi nyugdíjat? Mi a feltétele a nyugdíjba vonulásnak? tovább

Életmód

Életmód

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

Dohányzol a gyermek közelében? Ezért ne tedd! tovább

Hogyan adjuk be a babáknak, gyerekeknek a gyógyszert? tovább

Gyomorégés, székrekedés, rossz kedv ellen egyél banánt! tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Kérdező a kérdését megválaszoltam. Egyéb az ügyhöz kapcsolódó választ az adatvédelmi szabályoknak megfelelően konzultáció során tudok adni, mivel nem ismerem az ügy összes részletét. Köszönöm. Tisztelettel:Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Egészség

Hagyd a keresztrejtvényfejtést! - Eláruljuk, valójában milyen módszerrel maradhatsz szellemileg friss idősebb korban is

vissza vissza