10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi! Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki! A nagyszülők legtöbbször bölcsek és tapasztaltak, mert az életkoruknál fogva már sok mindent megéltek. Ha másért nem, hát ezek miatt a tapasztalatok miatt az unokák csak tanulni tudnak tőlük. Álljon itt néhány példa arra vonatkozólag, hogy mi az, amit csak a nagyszülők tudnak a kiskamasz-serdülő-tini unokáiknak átadni.

A nagyszülő-unoka közötti kapcsolat más, mint a szülő-gyermek közötti, jóval különlegesebb és összetettebb. Egyrészt, mert a gyermek nevelésénél ugyanannyira kompetens személynek számítanak, mint maguk a szülők, másrészt viszont a kis védenceik feltétel nélkül szeretik őket, a nagyszülők pedig egészen sajátos kényeztetéssel hálálják meg ezt, amit a szülők meg sem engedhetnének maguknak.

Az unoka-nagyszülő viszony még tovább mélyül azáltal, hogy a nagymamák és nagypapák óriási hatással vannak a gyerekekre.



10 dolog, amit egy unoka csak a nagyszülőtől kaphat meg


1. Múltidézés
A gyerekeknek néha nehézséget okoz történelmi tananyagot tankönyvből tanulni, az iskolás gyerekek nagyrésze a száraz tananyagot unalmasnak tartja. Sokkal izgalmasabb számukra, ha egy nagypapa meséli nekik az adott történelmi korszakot, főképp, ha azt netán át is élte. A személyes történetek emlékezetesebbek, mint a tankönyvszagú adatok és tények.

2. Praktikák
Régebben, még amikor a mi nagyszüleink fiatalok voltak, egy valamirevaló dolgos lánynak varrnia, sütnie-főznie kellett megtanulnia. Ezeket az ingyen vett leckéket adta aztán tovább ő is gyerekeinek, unokáinak, ami már már teljesen elmaradt. A régi öregek még sok mindent tudtak, amire a mindennapi boldoguláshoz szükség volt - innen jött aztán, hogy valóban "jól jött az öreg a háznál", mert a nagyi titkai-trükkjei jól ismert és bevált praktikák voltak.

3. "Öregek tanácsa"
Egy kamasz vagy fiatal felnőtt unoka bátran fordulhat tanácsért a nagyszüleihez, hiszen ez az a generáció, aki már minden leckét megtanult, és azt szívesen át is adja az ifjúságnak.

4. Családi történetek
Minden család fiókjának mélyén ott lapul egy doboz teli fekete-fehér fotókkal, amelyekről olyan elődök néznek le, akikről a leghalványabb foglamunk sincs, hogy kik is lehetnek ők valójában. Kivéve a nagyszülőket! Ők tudják, hogy hol készült a felvétel, és kik ezek a feledés homályába vesző közeli vagy távoli rokonok. Egy nagymama vagy nagypapa mindig szívesen áll rendelkezésre az unokának, ha az izgalmas családfát kell újra és újra felállítani, elmesélni, hogy ki kinek a testvére, nagynénje, unokatestvére.

5. Érett humor
A nagyobb unokák különösen értékelik a nagyszülők humorát. Azáltal, hogy a nagyobb gyerekek megtanulják megérteni nagyszüleik vicceit, még közelebbi kapcsolat alakul ki közöttük.

6. Türelem
A nagyszülőknek valahogy mindig több idejük és türelmük van ahhoz, hogy a kisunokákat végighallgassák, hogy a záporozó kérdéseiket megválaszolják. A kisgyerek számára fontos, hogy több fajta "odafigyelést" is megtapasztaljon. Amikor nagymama elmeséli az esti mesét, akkor a gyereknek figyelnie kell - ez a folyamat teszi majd később képessé őt arra, hogy az iskolában a tanító nénire is kellően tudjon figyelni.

7. Elfeledett játékok
A nagymamák és nagypapák, akik nem okostelefonon, tabletten, online játékokon és Facebookon nőttek fel, rengeteg szórakoztató kártyajátékot ismernek, úgy mint a römi, kanaszta vagy az ulti. Ezket a kártyajátékokat a mai gyerekek már sajnos már nem játsszák, holott generációkat elszórakoztatott annak idején a sokféle kártyajáték. A nagyszülők megtaníthatják unokáik számára újra felfedezni és szeretni ezeket a tartalmas szabadidős elfoglaltságokat, megmutathatják nekik, hogy egy jó kártyaparti is tud ugyanolyan szórakoztató lenni, mint a twitterezés.

8. Lelki támasz
A nagymama/nagypapa mindig csupafül! Az unokák velük könnyebben osszák meg kis titkaikat, ügyes-bajos dolgaikat, mint a szüleikkel, főképpen akkor, amikor átlépik a pubertárs kor küszöbét. A nagyszülők a pubertárs gyerekeket jóval könnyebben megértik, mert nagyobb megértéssel közelednek az értzelmi hullámzásaikhoz.

9. Életbölcsességek
A nagyszülők már tudják, hogy kis dolgokon nem szabad fennakadni, hanem az apró bosszúságokon érdemes gyorsan túllépni. Az élet túl rövid ahhoz, hogy állandóan bosszankodjunk. A fiatalok ellenben bolhából is elefántot csinálnak. Egy nagymama vagy nagypapa megértő halgatása, odafigyelése a gyerekek problémáira gyógyír.

10. Levélírás
Kár lenne, ha a mai gyerekek elfelejtenék, hogy mit is jelent a levélírás! A levélírás nem különben kiváló ujjgyakorlat. Egy nagyszülő megtaníthatja arra az unokát, milyen jó is valakivel levelezni, milyen különös hangulata van valakitől levelet vagy képeslapot várni és kapni.

Forrás: Külföld / beteut.ch cikke nyomán
Fotó: Unsplash/Christian Bowen

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.06.13