5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


5 ok, amiért az unokáknak nagyon fontos a nagyszülőkhöz való kötődés A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra. Úgy nőttem fel, hogy a szüleimmel mindig erős, bensőséges kapcsolatom volt. De amikor belekezdtem a karrierépítésbe, férjhez mentem és saját családom lett, elég nagy kihívást jelentett számomra, hogy továbbra is minőségi időt töltsek el velük. Ám azzal, hogy gyermekem született és magam is anyává váltam, ismét sikerült közelebb kerülnöm a saját szüleimhez.

Nagyszerű érzés volt látni őket, ahogy a gyermekemet megpillantva hirtelen átalakultak az unokájukat feltétlen szerető nagyszülőkké. És még ennél nagyobb örömmel tölt el az a tudat, hogy tudom, a számomra legfontosabb emberek a gyermekem életében is fontos szerepet töltenek be.

A legtöbben úgy vélik, a nagyszülők ahhoz értenek igazán, hogy miként kényeztessék el a kisunokáikat - ezt én is tapasztaltam. De ezen túlmutat az a tény, azáltal, hogy a nagyszülők helyet kapnak a gyermekem életében, mindennapjaiban, kölcsönösen hatással vannak egymásra.

Dr. Lillian Carson, A nagyszülőség lényege: Így lehetsz hatással az unokáid életére című díjnyertes könyve azt állítja, a hatékony nagyszülők óriási hatással tudnak lenni az unokáikra. A nagyszülők egyebek közt átadják bölcsességüket, megosztják velünk értékrendszerüket, tapasztalataikat, különféle ismeretekre és a kultúra, a hagyományok tiszteletére tanítanak.

5 ok, amiért fontos, hogy gyermekeink a nagyszüleikkel szoros kapcsolatban nőjenek fel


1. A nagyszülők az élet fontos leckéire tanítanak
Tekintettel arra, hogy gazdag tudással és több évtizednyi tapasztalattal rendelkeznek, a nagyszülők általában sok történetet megosztanak a saját életükből. Ez lehet az egyik módja, hogy gyermekeink kapcsolódjanak a család múltjához és értékeljék, milyen más volt az élet régen. Ezáltal a gyerekeinknek is lehetősége nyílik arra, hogy többet megtudjanak a család történelméről és hagyományairól, ami megadja számukra a családi identitás erős érzését.

2. Szeretetteljes kötődés alakulhat ki a nagyszülők, a szülők és az unokák között
A nagyszülők számára az unokákkal való jó kapcsolat egyfajta beteljesülést és célt nyújt. Az, hogy képesek gondoskodni az unokáikról, értelmet ad az életüknek, éppen akkor, amikor azt érzik, hogy a társadalomban már nincs szüksége rájuk.
Azok a szülők, akik támogatják a nagyszülőket, még közelebb kerülnek egymáshoz. Ez megerősíti, sőt megújítja a kapcsolatot a szüleikkel, sőt, az egész rokonsággal is.
Gyermekeinknek pedig javára válik, hogy olyan felnőttek veszik őket körül, akik elhalmozzák őket szeretettel, gondoskodással és figyelemmel. Ez egyfajta biztonságérzetet ad nekik, hogy tudják, vannak emberek a szüleiken kívül is.

3. A családi konfliktusok idején a nagyszülők jelentik a fő vigaszforrást
Menedéket és vigaszt nyújtanak, amikor a szülők házasságukban nehézségek merülnek fel. Ezért fontos, hogy a nagyszülők maradjanak semlegesek, amennyire csak lehetséges és ne foglaljanak állást egyik fél mellett sem.  Az unokákat megnyugtatja az a biztonság, amit nyújtani tudnak, és ilyenkor a nagyszülők mintegy helyettesítőként működnek, mikor a konfliktusok és stressz miatt egyik szülő nem képes a gyermeknevelő szerepben helytállni.

4. A nagyszülők a legmegbízhatóbb és a legjobb támogatói a szülőknek
A szülők számára gyakran jelent kihívást, hogyan osszák be az időt a munkájuk és a családi kötelezettségek között. Ezért a nagyszülők fontos szerepet játszanak abban, hogy a szülők tudjanak priorizálni, hogy megtalálják az egyensúlyt a munka és a magánélet között. A nagyszülők segítségével a szülők kikapcsolódhatnak, hogy élvezzék a ”páridő” és az ”énidő” pillanatait és feltöltődjenek.

Természetesen ideális esetben nem a nagyszülő irányítja a családot - ezért aztán az elvárásokat, kéréseket nyíltan kell kommunikálni a nagyszülőkkel, hiszen fontos, hogy ők is azon irányelvek mentén neveljék az unokákat, amiket a szülők jónak tartanak, különösen akkor, ha rájuk bízzák a gyerekeket.

5. A gyerekeink érzik, hogy különlegesek és kényeztetik a nagyszülők
Valószínűleg sokan azt gondolják, a nagyszülők csak elkényeztetik, elrontják az unokákat - ami féligazság, de ez így van jól. A nagyszülőknek ugyanis, ellentétben a szülőkkel, már nem fő feladata a gyereknevelés, ők egyszerűen már csak élvezik és kiélvezik az unokákkal töltött időt, a felelősség nyomása nélkül. Épp ezért megengedhetik maguknak, hogy kényeztessék őket, osztatlan figyelmet és időt szánjanak rájuk, hogy ők jól érezzék magukat. A gyerekek szerint szórakoztató nagyival és papival lenni, mert kevesebb korlátozás van és enyhébbek a szabályok, ám ezzel semmi baj sincs.

Forrás: smartparenting.com

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2016.05.19