Fotókon 5 gyönyörű nemzeti park a világ minden tájáról

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


Fotókon 5 gyönyörű nemzeti park a világ minden tájáról Lélegzetelállító és érintetlen tájakra kalauzoljuk el olvasónkat. A világ különböző pontjairól hoztuk el neked a lenyűgöző látványú és élővilágú nemzeti parkokat, melyek fontos szerepet töltenek be Földünk természeti értékeinek megóvásában. 1. Banff Nemzeti Park, Kanada
A Banff Nemzeti Park Albertában található. Területe 6641 km², alpesi hegységek, tavak százai, hatalmas jégmezők, gleccserek, számtalan folyó és patak színesíti a tájat, valamint, több mint huszonöt 3000 m-nél magasabb hegycsúcs. Az alpesi, szubalpesi és hegyvidéki éghajlatnak köszönheti változatos növényzetét, ahol megtaláljuk a magashegyi, fátlan övezettől az alacsonyabb, különböző örökzöldekből álló erdőt és füves területeket. Emlős-, madár- és egyéb állatfajok százai élnek itt, köztük bölények, szarvasok, medvék, szirti sas és vándorsólyom. Sajnos közülük néhány már a kihalás szélén áll.
Banff Nemzeti Park



















2. Kakadu Nemzeti Park, Ausztrália
Ausztrália északi részén található a 20 000 km2 területű Kakadu Nemzeti Park. A tengerparton fekvő, trópusi éghajlatú területet mangrove-erdők borítják. A nemzeti parkban krokodilok, kenguruk, dingók és kakaduk élnek paradicsomi körülmények között. A park 1600-nál is több növényfajjal, 300 madárfajjal és 5000 ismert, az őslakosok által készített sziklafestménnyel büszkélkedhet, melyek a homokkőbarlangok falát díszítik és a legrégebbiek 25 000 évnél is idősebbek.
Kakadu Nemzeti Park

















3. Serengeti Nemzeti Park, Tanzánia
A Serengeti egy kopár szavanna, amely Tanzánia északi részén, a Viktória-tótól keletre fekszik egy síkságon, és Kenya déli határáig nyúlik. A maszájok nyelvén a Serengeti szó "végtelen föld"-et jelent. Itt terül el a Serengeti Nemzeti Park, majd 15 000 km2-en a világ egyik legnagyobb nemzeti parkja, amely egyben a nomád életmódot folytató maszáj törzs korábbi legelője volt. Ezen a vidéken több mint 1,8 millió növényevő és több ezer ragadozó állat él, köztük a gnúk, gazellák, zebrák, kafferbivalyok, oroszlánok. A Serengeti nevezetessége az évről-évre ismétlődő állatok vándorlása, amikor a száraz és esős évszak váltakozása miatt dús legelőket keresve északról délre haladva keresztülvándorolnak a Serengetin és vissza.
Serengeti Nemzeti Park

4. Vanoise Nemzeti Park, Franciaország
A francia Alpokban található Európa legnagyobb természetvédelmi területe a Vanoise Nemzeti Park. Állat- és növényvilága nagyon változatos. Megtalálható itt a mormota, a kőszáli kecske a zerge, a sas és több mint 125 madárfaj. 3000 méteren a havasi gyopár, fekete vanília orchidea, többféle zuzmó, lejjebb áfonya, boróka bokrok és tűlevelű erdők színesítik a tájat, és a festői völgyekben sokféle alpesi virág terem.
Vanoise Nemzeti Park




















5. Yellowstone Nemzeti Park, USA
A Yellowstone Nemzeti Park a világ legrégibb nemzeti parkja a Sziklás-hegységben. Területe 8980 km2. Híres gejzírjeiről, hőforrásairól és egyéb geotermikus jelenségeiről. A parkban 1700 őshonos fa, sokféle virágzó növény és zuzmófaj található. A legelterjedtebb a csavarttűs fenyő. Állatvilága igen gazdag. Az érintetlen vadonban élnek grizzlymedvék, a farkasok, a bölények, jávorszarvasok és sok más patás, de pumák is élnek a parkban. Több mint 60 fajta emlős él itt, köztük több veszélyeztetett faj, mint a fehérfejű rétisas, a vándorsólyom, a trombitás hattyú, a farkas és a hiúz. A park a Nagy Yellowstone Ökorendszer központi része, bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike.
Yellowstone Nemzeti Park























Fotó: Internet

Nagyszülők Lapja

Programok

Nagyszülők Lapja


2015.10.08