Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás Hogyan változik a nyugdíj 2020-ban? Miért fontos az adategyeztető eljárás? Mire figyeljen az, aki egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül és eléri a nyugdíjkorhatárt? Nyugdíjszakértő tanácsai. Remélhetőleg cikkünk megjelenésének idejére már mindenki kézhez kapta a 2,8%-kal megemelt ellátását. A Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az év első hónapjában értesítést küld minden érintettnek a 2019-ben kifizetett összesített ellátásról.

Nyugdíjemelés 2020
Azok jogosultak a 2020. januári 2,8 % százalékos nyugdíjemelésre, akik 2019-ben legalább egy napot ellátásban részesültek. A gyakorlatban sok esetben előfordul, hogy a nyugdíjat igénylő a napokban kapja kézhez az ellátást megállapító határozatot, illetve az elszámolást.

Például amennyiben az igénylő 2019. június 1-től visszamenőleges hatállyal jogosult ellátásra, de a napokban kapja kézhez a nyugdíjmegállapító határozatát és a folyósított ellátás elszámolást.

Nyugdíjprémium 2020
2020-ban is lesz nyugdíjprémium a miniszterelnök bejelentése szerint: ennek fontos tényezője, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5%-ot.

A nyugdíjprémium összegét úgy számolják ki, hogy 3,5% feletti növekménnyel megszorozzák az egy hétre járó nyugdíj összegét, amely eredményezi az idei év nyugdíjprémiumát.

Tekintettel arra, hogy a tavalyi évben, vagyis 2019-ben azok is kaptak nyugdíjprémiumot, akik az adott évben váltak nyugdíjassá, így várhatóan az idei évben sem lesz ez másképp.

Nyugdíjkorrekció 2020
Természetesen a nyugdíjprémium mellett 2020. novemberében az infláció mértékétől függően kerül folyósításra a novemberi nyugellátással egyidejűleg, a visszamenőleges hatályú nyugdíjkorrekció is.



Adategyeztetési eljárás 2020
2020. január 1-től változott a hivatalból folytatott adategyeztetési eljárás.
A hivatal idáig öt éves korcsoport szerint vizsgálta az érintettek biztosítási jogviszonyát (szolgálati idejét, illetve éves kereseti adatait) 2019-ben és jelenleg is az 1965-1969-ig terjedő korosztály egyeztetése folyik. Ezentúl viszont az adategyeztető eljárást hivatalból a korhatár elérése előtt legkorábban három évvel kezdik meg.

Fontos, hogy egyéni kérelemre kortól függetlenül továbbra is bárki kezdeményezhet adategyeztetési eljárást, aki kíváncsi arra, hogy:
- mennyi elismert szolgálati idővel rendelkezik,
- mennyi volt (a kezdetektől) a nyugdíjjárulék köteles jövedelme,
- a munkáltatója teljesítette-e adatszolgáltatási, valamint fizetési kötelezettségét

A hivatal célja, hogy nyugdíjba vonuláskor az igénylőnek a jogerős határozatban elismert szolgálati idő és béradatok alapján kerüljön megállapításra a nyugdíja.

Amennyiben csak a nyugdíjigénylés során kezdődik a kieső évek és hiányzó éves kereseti adatok tisztázása, úgy az a nyugdíj megállapítás folyamatát meghosszabbítja!

Ha probléma merül fel adategyeztetés során
Sok érintett az adategyeztetés során szembesül azzal a ténnyel, hogy munkáltatója nem teljesített adatszolgáltatást, nem jelentette be a munkavállalót, és vélelmezhetően nem fizette be utána a jogszabályban előírt nyugdíjjárulékot.

Ilyenkor az igénylőt terheli a bizonyítás terhe, amely történhet munkaszerződéssel, bérjegyzékkel vagy egykoron kiállított munkáltatói igazolással, esetleg két tanúval történő bizonyítási eljárás keretén belül.

Az adategyeztetési ejárás azért fontos, mert a határozatban elismert szolgálati idő és jövedelmi adatok minden típusú nyugellátás alapjait képezik: ezek a saját jogú nyugdíj, valamint a hozzátartozói nyugellátások - például az özvegyi nyugdíj vagy az árvaellátás.

Nyugdíj-újraszámolás a korhatár elérésekor:
Akik 1955. év végén, illetve 1956-ban születtek, egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesülnek, és a korhatár elérése után újraszámolást kérnek, a következőkre kiemelten figyeljenek.

Az a női vagy férfi, aki jelenleg egészségkárosodáson alapuló ellátásban részesül, és 2020-ban betölti a 64,5 életévét, azaz eléri az öregségi nyugdíj korhatárt, az kérheti nyugdíja újraszámolását.

Az esetek többségében a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az igénylő részére tájékoztató levelet küld arra vonatkozóan, hogy a reá irányadó korhatár elérésével újraszámolást igényelhet.

Nyugdíj-újraszámolás igénylésének menete
- Az érintett az igénylő lapot kitölti és a lakhely szerint illetékes nyugdíj elbíráló szervhez benyújtja.
- Ezután az igényelbíráló szerv az újraszámolást követően határozatot hoz a megállapított öregségi nyugdíjról, amelyet megküld az igénylő lakcímére.
- Az érintett a határozat kézhezvétele után, az öregségi nyugdíj összegének tudomásszerzését követően dönthet arról, hogy a két ellátás közül melyiket választja.

Az igény előterjesztéskor kiemelt figyelmet kell fordítani a következőkre:
- Az öregségi nyugdíj igénylőlap pontos kitöltése és beadása után a hivatal megállapítja a várható öregségi nyugdíj összeget, amelyről határozatot küld az érintettnek.
- Az öregségi nyugdíj megállapítása esetén a rokkantsági ellátás megszüntetésre kerül.
- Amennyiben a megállapított öregségi nyugdíj összege kevesebb, mint a korábban folyósított, egészségkárosodáson alapuló ellátás összege, úgy az előterjesztett "újraszámolási" kérelmet, valamint a hivatal által küldött határozatot a kézhezvételétől számított 15 napon belül vissza kell vonni.  
- Amennyiben ez a visszavonás nem történik meg, úgy a megállapított kevesebb összegű nyugdíj kerül az igénylő részére a továbbiakban folyósításra.

Javasolt, hogy amennyiben Ön is érintett az ügyben, akkor minden esetben időben terjessze elő igényét. Hiszen ahogy nincs két egyforma ember - nincs két egyforma életpálya –, úgy nincs két egyforma nyugdíj sem.

Amennyiben szaktanácsra, vagy előzetes nyugdíj számolásra, esetleg teljes körű ügyintézésre van szüksége, és ezt jelzi a www.ugyintezesazonnal.hu oldalon, úgy 48 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot. Határidős (sürgős) ügyekben akár hétvégén is tudunk egyeztetési időpontot biztosítani. Budapesti irodánk szombati napokon is várja Önöket.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin, hazai és nemzetközi nyugdíjszakértő


Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2020.01.20