Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok?

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


Ajándék Erzsébet-utalvány, kompenzáció és nyugdíjprémium - Mekkora plusz összegre számíthatnak a nyugdíjasok? November 1-től a Magyar Államkincstár (MÁK) folyósítja a nyugdíjellátást, valamint 2,7 millióan nyugdíjkompenzációban és egyszeri nyugdíjprémiumban, továbbá Erzsébet-utalványban is részesülnek.

Nem változik a nyugdíjkifizetés azt követően sem, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) november 1-jén a Magyar Államkincstárba (MÁK) olvad, a szokásos havi nyugdíjellátással együtt 2,7 millióan nyugdíjkompenzációban és egyszeri nyugdíjprémiumban is részesülnek - áll az MTI október 30-ai, hétfői közleményében.
 

Magyar Államkincstár: nem változik a nyugdíjkifizetés novemberben sem



Új helyről érkezik a nyugdíj novemberben
A MÁK hétfői közleménye szerint a 2017 novemberi juttatásokat már az átalakult hivatal fogja utalni a nyugdíjasoknak. A MÁK több százezer ember központi bérszámfejtését látja el hónapról-hónapra: család- és szociális támogatásokat utal, valamint intézi az uniós fejlesztési- és mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatos pénzügyi feladatokat - írták. Hozzátették, hogy az elmúlt évek változásainak köszönhetően a személyi és a technikai feltételek is adottak a közpénzügyi kifizetések teljesítéséhez.

Mikor érkeznek a novemberi és a decemberi nyugdíjak?
Megerősítették, hogy postai kézbesítésnél változatlanul november 15-től, illetve december 4-től kezdődően 12 munkanap alatt, míg bankszámlára való átutalás esetén november 10-én, majd december 4-én érkezik a járandóság.

Idén az Erzsébet-utalvány mellett nyugdíjprémiumot is kapnak a nyugdíjasok
A kormány ígérete szerint novemberben egyszeri nyugdíjemelés-korrekciót, nyugdíjprémiumot, valamint Erzsébet utalványt is kapnak az államtól. A HVG kiszámolta, mit jelent ez számokban:

  • 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány - a kormány tervei szerint novemberben érkezik
  • Nyugdíjemelés-korrekció: Ez jár a nyugdíjasoknak azért, mert az infláció növekedése nagyobb volt a nyugdíjemelésnél. A különbözetet (1%) januárig visszamenőleg kapják meg a nyugdíjasok. Ez forintosítva a következőt jelenti: ha valaki pl 121ezer Ft átlagnyugdíjat kap, akkor egyszeri 13.310 Ft-ot kap korrigálásként (121 ezer Ft 1 százaléka 1210 Ft, ez szorozva 11 hónappal 13.310 Ft)
  • Nyugdíjprémium: a GDP növekedésének mértékéből ki kell vonni 3,5 százalékpontot, ezt mindenki megszorozhatja a saját nyugdíjának negyedével, de maximum 20 ezer forinttal. Tehát, ha a kormány előzetes számításai szerint 4,1 lesz a GDP, akkor 0,6 lesz a szorzó. Ez azoknál, akiknek a nyugdíja havi 80 ezer Ft felett van, egyszeri 12 ezer forintos prémiumot jelent. 


Az Erzsébet-utalvány kiosztásáról minden évben az adott kormány dönt, a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés-korrekció feltételeit viszont jogszabály rögzíti. Mivel 2017-ben a jogszabályi feltételek teljesültek, a prémium és a korrekció jár a nyugdíjasoknak.

Forrás: MTI, hvg.hu
Fotó: Pixabay


Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2017.10.30