Főoldal > Cikkek > Munka, nyugdíj > Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai

Nyugdíjigénylés menete: mi a teendő, ha a nyugdíjigénylő külföldön is dolgozott? Szakértő tanácsai

Szülőklapja képMilyen és mekkora összegű nyugellátásban részesülhet, ha külföldön is munkavállalói jogviszonyban állt? Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíj elismertetéséhez? Nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin eligazít minket az ügyintézési útvesztőben.

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
2017-10-17
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ez a cikk 2172 napja frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek

szakértő Szatmáry Tünde Katalin
Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens
kérdezd szakértőnket a témában >>

Ahhoz hogy valaki (a jelenleg érvényben lévő jogszabályok szerint), hazai öregségi nyugdíjban részesülhessen - függetlenül attól, hogy férfi vagy női igénylőről van szó -, a korhatár betöltésen túl, rendelkeznie kell a rész-nyugdíjhoz 15, a teljes nyugdíjhoz 20 év megszerzett, és a hivatal által - határozattal - elismert szolgálati idővel.

De milyen és mekkora összegű nyugellátásban részesülhet, ha Ön Magyarországon kívül, külföldön is dolgozott?
 


Mi a teendő nyugdíj igénylés során, ha Ön hazánkon kívül, külföldön is dolgozott?Magyar szolgálati idő hiányában az Európai Uniós szolgálati idő is beszámítható
Amennyiben Ön a nyugdíjigény benyújtásakor nem rendelkezik a fent említett magyar szolgálati idővel, akkor a jogosultság megállapításához az egyezményes vagy Európai Uniós tagállamban szerzett szolgálati időt beszámíttathatja.

Ez azt jelenti, ha hiányzik a jogszabályban előírt 15, illetve a 20 év szolgálati időből, akkor a külföldön ledolgozott évek kiegészítésül szolgálhatnak. Így a nők 40 éves nyugdíjigényét is érvényesíttetheti, ha itthon, illetve egy EU vagy társult országban megszerezte a kellő szolgálati időt.

Korkedvezményes nyugdíj
A fentieken túlmenően korkedvezményes nyugdíjigény is előterjeszthető, amennyiben az igénylő megfelel a speciálisan előírt feltételeknek, illetve egykori munkáltatója vissza igazolást küld a hivatal felé, a veszélyes munkakör betöltésének teljes időtartamára vonatkozóan. (Pl.: Romániában ledolgozott bányász évek.)

Ha élete során külföldön dolgozott, jelenleg itthon (vagy külföldön él), amennyiben hazai nyugellátást szeretne igényelni, akkor az alábbiakra kell felkészülnie!

Ön az alábbiakat teheti, ha külföldön dolgozott:
 • Javaslom, hogy a külföldön kapott munkaszerződést, illetve munkáltatói igazolást (amely tartalmazza a biztosítási számát) gondosan őrizze meg!
 • Amikor „Adategyeztetési eljárás”-ra kap írásos tájékoztatót és nyilatkozatot, akkor a külföldi munkáltató által kiállított okmányokkal keresse fel a hivatalt!
 • A hivatal megvizsgálja az eredeti iratokat, és hiteles másolatban átveszi a külföldi szerv igazolásait. (Létfontosságú, hogy biztosítási számot tudjon közölni.)
 • Ha az igénylő időközben magyar állampolgárrá vált, és esetleg nappali tagozaton folytatott felsőfokú tanulmányokat, a külföldi intézmény által kiállított főiskolai / egyetemi oklevelét, indexét, katona, és munkakönyvét, szakmunkás bizonyítványát is vigye magával! Ilyen esetben a hazai hivatal, az ügyben érintett ország társszervével felveszi a kapcsolatot. A külföldi társszerv minden esetben visszaigazolást küld a hazai igazgatóságnak, a szolgálati idő, illetve a kérelmezett ellátásokkal kapcsolatban.

Jelentős számban az Uniós tagállamokat érintő igényeket terjesztik elő
Az Európai Uniót érintő (28 tagállam), és a társult országok között, az úgynevezett kétoldalú szociálpolitikai, és szociális biztonsági egyezmény elve érvényesül.

A kétoldalú egyezményekről bővebb információ található itt »

Ezek vonatkoznak az Európai Gazdasági Térség (EGT) államaira is.
(Izland, Liechtenstein, és Norvégia) 2006 óta, pedig Svájcra is.)

További koordinációs rendszereket alkalmaznak: Bulgária, Románia, és Horvátország esetében
Természetesen a tagállamok, az igénylő által megszerzett szolgálati időt, - a nemzeti szabályok alapján - és az adott országban szerzett részarányos szolgálati idő után járó ellátást állapítanak meg, és folyósítanak az adott helyzetnek megfelelően. (A koordinációs rendeletek vonatkoznak a menekültekre, a hontalanokra, és hozzátartozóikra egyaránt.)

A "Kettős megállapítás elv"
Az itthon megszerzett szolgálati idő 15, illetve 20 év, akkor az úgynevezett kettős megállapítás elve érvényesül, hiszen az igénylő megfelelt a nemzeti jogszabályban előírt feltételeknek. Amennyiben az igénylőnek, a külföldi Európai Uniós tagállamban leigazolják a szolgálati idejét, – amiből kiszámolják, hogy mennyi lenne a teljes nyugdíj összege az adott tagállamban, az összesített szolgálati évek alapján, – majd ebből részarányosan kiszámítják az elméleti nyugdíj összegét, és ennek veszik az arányosított részét. (Az igénylő részére, mindig a kedvezőbb ellátás kerül folyósításra.) Minden esetben fontos az egy év, azaz a 365 nap igazolt, tagállamban szerzett szolgálati idő.

Területi és személyi elv alapján történő elbírálás
A nyugellátások igénylésnek elbírálása során fontos a területi és a személyi elv, vagyis az adott ország az igénylővel szemben ugyan azokat a jogszabályokat alkalmazza, mint saját állampolgáraival szemben.

A magyar szociális biztonsági kétoldalú egyezmények:
Ide tartoznak a következők: a magyar-amerikai; a magyar-ausztrál; a magyar-kanadai; a magyar-szerb; és a magyar-szovjet és utódállamai

A felsorolt területen élők személyi és tárgyi feltételek alapján jogosultak saját jogú, illetve a hozzátartozói ellátás igénybevételére. Természetesen a jogszabályban előírt feltételek teljesülése esetén. Pl.: Amennyiben valaki hazánkban életvitelszerűen él, – és azt állandó lakcímmel tudja igazolni, – és itt kívánja igényelni a saját jogú, illetve adott esetben, a hozzátartozói ellátást, – az egyezményes országban kapott ellátást meg kell szüntetnie, – (és az adott országban folyósított ellátás megszűnését, hitelt érdemlően igazolnia kell!)

Harmadik országban élők, nyugdíj jogosultsága
Ide soroljuk azokat az állampolgárokat, akik külföldön élnek, de nem tartoznak az Európai Unió, és a szociálpolitikai egyezmény hatálya alá sem. A benyújtott igény, a magyar társadalombiztosítási jogszabályokban előírtak alapján kerül elbírálásra. (Pl.: Kína, Korea, stb.)

Számolni kell azzal, hogy az egyeztetés időigényes folyamat
A hazai és a társ szervek közötti egyeztetés időigényes, ezért javaslom, hogy a külföldi országban kapott a munkáltatók által kiállított okmányokat, igazolásokat gondosan őrizzék meg, és a nyugdíj igénylés során mellékletként csatolják a nyugdíjigényléshez. (Ezzel is elősegítve a szakhatósági szervezetek közötti együttműködést, illetve nyugdíjigénylésük gyorsabb elbírálását.)

Mit tehetünk ha nem értünk egyet a kézhez vett nemzetközi határozat tartalmával vagy nem értjük bizonyos részeit? Miért lett ennyi a nyugellátás összege, és ez miből került kiszámításra?

 • Először is próbáljuk meg értelmezni a határozat tartalmát, és ha ezt követően kérdéseink merülnek fel, akkor kérjük szakember segítségét!
 • Ha a megállapító határozatban foglaltakkal nem ért egyet, és fellebbezéssel szeretne élni, ahhoz alapos indokok, és megfelelő dokumentumok, vagy egykori munkáltatói igazolások szükségesek.
 • A határozat kézhezvételét követően erre 15 nap áll rendelkezésre.
 • Amennyiben ezt a határidőt elhalasztotta, úgy a későbbiekben új tény vagy körülmény felmerülése esetén alapos indok alapján felülvizsgálati kérelemmel élhet.

Jó tudni!
 • A nyugdíjigény-elbírálás a hivatal részéről minden esetben többlépcsős, hosszadalmas, egyeztető eljárás, ezt az időt növeli, ha az igénylő nem rendelkezik olyan határozattal, amiben az összes eddigi szolgálati éveit, és kereseteinek adatait elismerték (előzmény határozattal).
 • Segítsük az ügyintézési folyamatot elő azzal, hogy a nyugdíjigény benyújtásakor minden rendelkezésre álló dokumentumot, bizonyítványt, munkakönyvet csatoljunk a beadványhoz!
 • Bízhatjuk szakemberre is a teljes ügyintézést, aki meghatalmazással intézkedhet helyettünk, levéve a többkörös ügyintézési folyamat terheit a vállunkról, főleg ha Ön jelenleg is külföldön él, dolgozik, és ezért többször nem tud haza utazni az ügyeit elintézni.
 • Így a szakszerű ügyintézésnek köszönhetően, biztosan annyi összegű nyugellátás kerül megállapításra amennyire valóban jogosult.
 • Országonként külön tájékoztató készült az érvényben lévő feltételekről.

További nemzetközi ügyintézési tájékoztatókat találsz itt »

Személyes tanácsadásra is van lehetőség
Minden esetben a Budapest, VIII. kerületi járási hivatal Nemzetközi nyugellátási osztályán tájékozódjon (1081 Budapest Fiumei út 19/a.). Figyelmébe ajánlom, hogy minden évben tart a hivatal „tanácsadó napokat”, ezeken belül személyesen is fel lehet keresni a hivatali ügyintézőt, és a saját ügyét felvázolva részletes tanácsot kérhet. A tanácsadó napok helyszíneiről és az időpontjairól a www.onyf.hu honlapján tájékozódhat!

Szerző: Szatmáry Tünde Katalin
Fotó: Pixabay

Címkék: nyugdíj, öregségi nyugdíj, külföldi munkavállalás, külföldi nyugdíj, Európai Unió, rész-nyugdíj, teljes-nyugdíj

Kapcsolódó cikkek

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!
Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők!

Minden eddiginél magasabb összegű lesz a novemberi nyugdíjprémium, amelyre minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő - mintegy 2,5 millió - ember jogosult. Mutatjuk, pontosan kinek jár a plusz összeg.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol
Nyugdíjat érintő változások 2019: Ezentúl még több minden beleszámítható a szolgálati időbe! - Nyugdíjszakértő válaszol

Szinte csak kapkodni tudja az ember a fejét, annyi változás történik folyton-folyvást az aktuális jogszabályokban, így a nyugdíjat érintő kérdésekben is. Szerencsére a jogi útvesztőben segít nekünk eligazodni nyugdíj-szakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin.

tovább a cikkre
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?
Nyugdíjat érintő gyakorlati és jogszabályi változások 2019: Mi a teendőd, ha idén eléred az öregségi nyugdíjhoz szükséges kort?

Amennyiben az idei évben aktuálissá válik az öregségi nyugdíjigénylés vagy újraszámítás, érdemes elolvasni és megfogadni nyugdíjszakértőnk, Szatmáry Tünde Katalin tanácsait!

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Szatmáry Tünde Katalin - Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza