Mire jó a kurkuma? - Egy igazi csodaszer, 9 okot is mutatunk, amiért érdemes fogyasztani!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Mire jó a kurkuma? - Egy igazi csodaszer, 9 okot is mutatunk, amiért érdemes fogyasztani!

A kurkumát évszázadok óta használják, legalább annyira fűszerként, mint gyógynövényként. Fő hatóanyaga, a kurkumin rendkívüli tulajdonságokkal járul hozzá az egészségünkhöz. 9 indokot is mutatunk arra, miért érdemes tartani otthon kurkumát - vagy legalább a belőle készült fűszerkeveréket, a curryt.

A kurkuma a gyömbérfélékhez tartozó fűszer- és gyógynövény. A benne található kurkumin nevű hatóanyag erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír, és rendszeres bevitele számtalan pozitív hatással bír a szervezetre:

 

Mire jó a kurkuma, kurkumin?


1. csökkentheti a gyulladással, ízületi problémákkal összefüggő tüneteket, fájdalmakat (artritis, osteoartritis)

2. kedvező hatással lehet a hangulatra és az agyi-mentális funkciókra (pl. szorongás, memóriazavar)

3. hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és gyógyításához (csökkentheti a gyulladásos markereket)

4. segíthet a neurodegeneratív betegségek megelőzésében (pl. Alzheimer-kór)

5. egyes kutatások szerint képes lehet gátolni a daganatos sejtek növekedését, sőt, elősegíti az sérült sejtek kiválasztódását és megsemmisülését (apoptózis)

6. támogatja az emésztőrendszer egészségét, különösen gyulladásos bélbetegségek esetén, azaz hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez

7. rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert, segítheti a fertőzések elleni védekezést

8. vírusellenes, baktérium- illetve gombaölő tulajdonságai ismertek

9. hozzájárulhat az öregedési folyamatok lelassításához, javítja a sejtek működését

 

Kurkuma fogyasztása - Hogyan fogyaszd a kurkumát?

Ha nem ismerjük vagy  nem kedveljük az ízét, akkor sincs probléma. Kis mennyiségben nincs túlságosan markáns íze: smoothie-k, turmixok (pl. banánturmix), krémlevesek összetevőjeként alig észrevehető egy kiskanálnyi mennyiség.

Tökéletesen alkalmas a rizs vagy akár a húsleves ízesítéséhez, illetve színezéséhez is, hiszen gyönyörű aranysárga színt ad az ételeknek. 

A kurkuma a curry fűszerkeverék fő összetevőjeként ismert, és  jellegzetes aromája ízletesebbé tesz minden elő- és főétel: mennyei aromát ad a köreteknek, szószoknak, tejszínes-húsos raguknak egyaránt, sőt, sütőtökös és gyömbéres süteményekhez, italokhoz is adható.

Hasznosulása jelentősen növelhető, ha fekete borssal kombinálva használjuk.

Ugyanakkor a kurkumin már kapszula formájában, táplálékkiegészítőként is szedhető (gyógyszerfogyasztás vagy orvosi kezelések idején mindenesetre kérdezzük meg orvosunk véleményét a kurkuma szedése kapcsán).

 

Tartós használata előtt mindenképp kérd ki az orvosod véleményét, ugyanis bizonyos betegségek esetén nem ajánlott a kúraszerű fogyasztása.
Ilyen betegségek pl: 

- epehólyag-problémák

- vérzékenység

- cukorbetegség

- vashiány

- májbetegségek

 

Ezt is olvasd el!

Legyél fiatalos nagyi 50 fölött is! Szuperételek, amiket minden nap fogyassz >>

 

Forrás: egészségkalauz , házipatika
Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2025.05.29