
A kurkumát évszázadok óta használják, legalább annyira fűszerként, mint gyógynövényként. Fő hatóanyaga, a kurkumin rendkívüli tulajdonságokkal járul hozzá az egészségünkhöz. 9 indokot is mutatunk arra, miért érdemes tartani otthon kurkumát - vagy legalább a belőle készült fűszerkeveréket, a curryt.
A kurkuma a gyömbérfélékhez tartozó fűszer- és gyógynövény. A benne található kurkumin nevű hatóanyag erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal bír, és rendszeres bevitele számtalan pozitív hatással bír a szervezetre:
Mire jó a kurkuma, kurkumin?
1. csökkentheti a gyulladással, ízületi problémákkal összefüggő tüneteket, fájdalmakat (artritis, osteoartritis)
2. kedvező hatással lehet a hangulatra és az agyi-mentális funkciókra (pl. szorongás, memóriazavar)
3. hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez és gyógyításához (csökkentheti a gyulladásos markereket)
4. segíthet a neurodegeneratív betegségek megelőzésében (pl. Alzheimer-kór)
5. egyes kutatások szerint képes lehet gátolni a daganatos sejtek növekedését, sőt, elősegíti az sérült sejtek kiválasztódását és megsemmisülését (apoptózis)
6. támogatja az emésztőrendszer egészségét, különösen gyulladásos bélbetegségek esetén, azaz hozzájárulhat a tünetek enyhítéséhez
7. rendszeres fogyasztása erősítheti az immunrendszert, segítheti a fertőzések elleni védekezést
8. vírusellenes, baktérium- illetve gombaölő tulajdonságai ismertek
9. hozzájárulhat az öregedési folyamatok lelassításához, javítja a sejtek működését
Kurkuma fogyasztása - Hogyan fogyaszd a kurkumát?
Ha nem ismerjük vagy nem kedveljük az ízét, akkor sincs probléma. Kis mennyiségben nincs túlságosan markáns íze: smoothie-k, turmixok (pl. banánturmix), krémlevesek összetevőjeként alig észrevehető egy kiskanálnyi mennyiség.
Tökéletesen alkalmas a rizs vagy akár a húsleves ízesítéséhez, illetve színezéséhez is, hiszen gyönyörű aranysárga színt ad az ételeknek.
A kurkuma a curry fűszerkeverék fő összetevőjeként ismert, és jellegzetes aromája ízletesebbé tesz minden elő- és főétel: mennyei aromát ad a köreteknek, szószoknak, tejszínes-húsos raguknak egyaránt, sőt, sütőtökös és gyömbéres süteményekhez, italokhoz is adható.
Hasznosulása jelentősen növelhető, ha fekete borssal kombinálva használjuk.
Ugyanakkor a kurkumin már kapszula formájában, táplálékkiegészítőként is szedhető (gyógyszerfogyasztás vagy orvosi kezelések idején mindenesetre kérdezzük meg orvosunk véleményét a kurkuma szedése kapcsán).
Tartós használata előtt mindenképp kérd ki az orvosod véleményét, ugyanis bizonyos betegségek esetén nem ajánlott a kúraszerű fogyasztása.
Ilyen betegségek pl:
- epehólyag-problémák
- vérzékenység
- cukorbetegség
- vashiány
- májbetegségek
Ezt is olvasd el!
Legyél fiatalos nagyi 50 fölött is! Szuperételek, amiket minden nap fogyassz >>
Forrás: egészségkalauz , házipatika
Fotó: Freepik