Miért jó, ha szoros a nagyszülő-unoka viszony? - 12 okot is mutatunk

Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


Miért jó, ha szoros a nagyszülő-unoka viszony? - 12 okot is mutatunk Bár kihívásokat is tartogat és mindenki részéről intelligens hozzáállást igényel, több generáció szoros kapcsolata sok szép élménnyel ajándékozza meg a családtagokat, és gyümölcsöző lehet mindhárom generáció számára. Élettapasztalatukkal megbízható családi tanácsadók, feltétlen szeretetük és türelmük által pedig érzelmi támogatásukra is mindig számíthat a család. Ez azonban csupán néhány csodás hozadéka az aktív nagyszülői jelenlétnek.


Mit nyernek a gyerekek a szoros nagyszülő-unoka viszonnyal?

- Kevésbé lesznek viselkedési problémáik a gyerekeknek
Ahol a nagyszülők kiveszik a részüket a gyermekgondozásból, ott feltétlen szeretetük, kifogyhatatlan türelmük a gyermekek fejlődésére kiemelkedően pozitív hatással van: ezek a gyerekek fejlettebb önbizalommal rendelkeznek, stresszkezelő képességük is jobb, és kevésbé jellemzőek rájuk a viselkedési problémák.

- A gyerekek empatikusabbak, türelmesebbek lesznek
A nagyszülők bölcs türelme, békésebb szemléletmódja által a gyerekek az empátia és türelem erényét a mindennapi tevékenységek vagy az együttélés során észrevétlenül szívják magukba.

- Játszva tanulnak a nagyi elbeszéléseiből
A nagyszülők lelkes támogatása és osztatlan figyelme különleges adomány. Nem sajnálják az időt a történetmesélésre, a családi vagy élettörténetek továbbadására: a lehető leghálásabb és leghatásosabb módon, meséléssel, történeteken keresztül tanítanak.

- Új szemléletet kapnak 
Más szemlélettel is gazdagítják a gyerekek látásmódját és gondolkodását: legyen szó akár famegmunkálásról, sütésről, horgolásról vagy a kerti munka szépségeiről, a gyerekek új tevékenységeket és tapasztalatokat nyerhetnek.Mit nyernek a szülők azzal, ha szoros a nagyszülőkkel a viszony?

- Van kihez fordulni tanácsért
Különösen a kisgyermekes szülők számára jelent támaszt a nagyszülő, hiszen hosszabb távú tapasztalatával jobban átlátja az újdonsült apa vagy anya számára új és ijesztőnek tűnő helyzeteket, élettapasztalatával és gyakorlatával képes feloldani az aggodalmat és frusztrációt.
Ez még akkor is igaz, ha néhány gyermeknevelési „igazság” ma már elavultnak számít.

- A baba születése után leveszik a terhet a fáradt anyukáról
A szülés utáni regeneráció, az összeszokás és a kialvatlanság kezdeti állapotában a nagymamák főzésben, háztartásban, altatásban nyújtott szívből jövő, tapintatos segítsége életmentő és megfizethetetlen.

 - Segítenek a pánikhelyzet eloszlatásában
Egy gyermek fejlődése gyors - mindig vannak új megoldásra váró szituációk. Könnyű pánikba esni, és olyankor bizony aranyat ér egy-egy tapasztalt családtag meglátása és segítségnyújtása.

- Segítenek a határok meghúzásában és betarttatásában
Igazán kivételes háttér, ha van olyan nagyszülő a családban, aki megerősíti gyermekeink számára az általunk húzott határokat is éppúgy, mint a családi hagyományokat és értékeket.

- Ha van segítség, akkor nő a gyermekvállalási kedv is
Szintén bizonyított tény, hogy a nagyszülői támogatás intenzitása a szülők gyermekvállalási kedvére is motiváló hatással van.


A nagyszülők is profitálnak a szoros unoka-nagyi kapcsolatból

- Javul a fizikai és szellemi aktivitásuk
A gyerekek aktivitása mozgásra, részvételre motiválja a nagyszülőket, a közös programokkal garantált az otthonról kimozdulás, a játékok és sport által pedig a fizikai és szellemi aktivitás is biztosított. Mindez fiatalon tartja a nagyszülőket testben és lélekben is. 

- Fontosnak érzehetik magukat
Továbbá az a nagyszülő, aki jelen tud lenni a gyerekek életében, továbbra is aktívan megélheti a gondoskodás élményét, fontosnak érezheti magát.

- Hosszabb életre számíthatnak
Több vidámság és szeretet veszi körül, így összességében boldogabb, teljesebb, egészségesebb és akár hosszabb életet élhet, aki aktívan részt vesz az unokája életében.


Fotó: Freepik


Nagyszülők Lapja

Nagyszülő-unoka

Nagyszülők Lapja


2023.12.19