5 dolog, ami fiatalosan tart 60 felett is - Ezeket tedd meg minden héten!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


5 dolog, ami fiatalosan tart 60 felett is - Ezeket tedd meg minden héten! Öregszem, félek! - ismerős gondolatok? A kor előrehaladtával egyre ismerősebbek lehetnek... Pedig az öregedéstől nem félni kell, hanem meglátni benne a lehetőségeket, mint ahogyan azt Agatha Christie is tette. "Hatvankilenc év érdekes kor - a végtelen lehetőségek kora - az a kor, amikor is egy egész élet tapasztalata végre jelenteni kezd valamit." (Agatha Christie)

Amikor az öregedéstől félünk, valójában az ismeretlentől félünk
Az évek múlásával egyre többet foglalkoztathatnak olyan kérdések, mint például:  Hogyan öregszem? Meddig élek? Mit hoz a korosodás? Hogyan változik a testem, lelkem?

A gyermekeink már felnőttek, kirepültek a fészekből, a munkahelyeinken egyre több a nálunk fiatalabb kolléga. Kevésbé tudjuk már követni a technika fejlődését, persze mindemellett megköveteli társadalmunk a naprakészséget. Eluralkodhat rajtunk a szégyen, az ijedtség, a kiszolgáltatottság. Mind olyan téma, amelyek a kor előrehaladtával foglakoztatnak bennünket.  



Akkor, amikor felteszünk magunknak ilyen, illetve ehhez hasonló kérdéseket, gyakran megrémülünk és félelem tölt el bennünket vagy gondolatainkat elöntheti a káosz. Hogy miért? Mert mindez számunkra ismeretlen.

Az idős kor egyik értékes ajándéka a felismerés képessége
Számos alkalommal vesszük észre, hogy valamit csak jól tudtak a szüleink, nagyszüleink, vagyis sok mindenben hasonlóan gondolkodunk. Persze az lehet, hogy nem egy időben. Erre gyakran - számos ok miatt - csak akkor jövünk rá, amikor már annyi idősek leszünk, mint azok, akik gyermekkorunkban, fiatalkorunkban megosztották velünk gondolataikat. A felismerés ugyanakkor sosem késő, és az is lehet, hogy ez a féle felismerés a korosodás ajándéka.

Szabad-e félni az öregedéstől?
Mivel ez minden ember sajátja, így a félelem érzésének mellőzése lehet a megoldás, vagyis a szemlélet átformálása, amit ez az ismeretlen misztikum gyakran magával vonz. A barátok, családok, kapcsolatok sokasága is gyógyír lehet a problémánkra, hiszen ezek jó esetben olyan sajátos és bizalmas közegek, melyek segítenek az ismeretlenben kalandozni.

A testet, emberi szervezetet érintő kérdésekre, változásokra ott van az orvostudomány válasza, a lelki problémáinkra ott vannak a lelkigondozók, a pszichológusok és a kapcsolatainkra, életvezetési kérdéseinkre például a szociális munkások.




5 tipp, amivel könnyedén karbantarthatod a mentális egészséged


1. Találkozz a barátaiddal, rokonaiddal, unokákkal, ápold a társas kapcsolataid!
2. Mozgasd az agytekervényeid rejtvények, kvízek segítségével!
3. Olvass sokat - híreket, regényeket, verseket, mindent, ami jólesik! Légy kíváncsi a világ dolgaira!
4, Kirándulj, kapcsolódj ki minél gyakrabban! A mozgás, a szabad levegő energikusabbá tesz.
5. Foglald el magad valami hasznossal: varrj, fabrikálj, építs, ültess - próbálj ki olyan dolgokat is, amiket korábban nem próbáltál!

Segítség lehet, ha a fájdalmak helyett figyelünk a pozitív tényezőkre, mint például arra a bölcsességre, élettapasztalatra, amire a cikk kezdetén lévő Agatha Christie idézet is utal. Félelem vagy megismerés? A változás rajtad áll!

Szerző: Bakosi Tamás szociális munkás
Fotó: Pixabay, Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.10.26