Tökéletes ajándékok az unokádnak - 3 szuper ajándékötlet Mikulásra, karácsonyra

Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


Tökéletes ajándékok az unokádnak - 3 szuper ajándékötlet Mikulásra, karácsonyra Közeledik a Mikulás, a karácsony, így biztosan te is egyre többet gondolkodsz azon, mivel lepd meg a kis unokádat. Hogy tényleg a legjobb ajándékot válaszd neki, összeszedtünk pár hasznos szempontot és konkrét ötletekkel is szolgálunk. Ajándékot nem csak kapni, de adni is jó érzés, különösen, ha a szeretett unokát lepjük meg valamivel. Szívmelengető nézni őt lelkes ajándékbontogatás közben, aztán pedig könnybe lábadt szemekkel figyeljük, ahogy játszani kezd vele és egészen belefeledkezik a mókába...

Legalábbis így képzeljük a tökéletes pillanatot - de mi van akkor, ha az ajándék nem is tetszik neki? Ha hamar elunja? Vagy ha a szülők szúrós pillantásokat vetnek közben ránk, hogy mégis miért pont ezt vettük a gyereknek?

Ahhoz, hogy az ajándékozás örömteli legyen az unokának és a szülőknek is, nem árt néhány aranyszabályt észben tartani.

5+1 aranyszabály, hogy a tökéletes ajándékot kapja tőled az unokád


1. Faggasd ki a szülőket a gyerek érdeklődési köréről
Bár nagyon közel állhattok egymáshoz az unokáddal, de azért egy gyerekek ízlését, érdeklődését nehéz lekövetni, ha nem élsz vele. Lehet, hogy pár hete még izgatottan mesélt egy játékról, ami ma már ciki - vagy épp fordítva, olyan dolog iránt lelkesedhet hirtelen, ami nemrég még cseppet sem érdekelte.

2. Határozzatok meg a szülőkkel egy összeget az ajándékra
Ne hozd kellemetlen helyzetbe a szülőket azzal, hogy egy nagyon drága ajándékkal állítasz oda karácsonykor, miközben ők mondjuk csak szerényebb meglepetéssel készülnek. Nem beszélve arról, hogy felesleges magadat egetverő költségekbe verni a karácsony kedvéért, ezzel csak azt tanítod az unokádnak, hogy a szeretetet pénzben és értékben mérik. Legyen inkább egy szülőkkel egyeztetett összeghatár, amin belül aztán szabad kezet kapsz.



3. A gyerek életkorához mérd az ajándékot
Lehet, hogy a szomszéd kisfiú lelkesen társasozik, de ő már 7 éves, a te kis unokád meg 3 - biztosan nem ugyanazon a fejlettségi szinten vannak, ezért ha azt szeretnéd, hogy az ajándék valóban passzoljon az unokádhoz, az életkori ajánlásokat is vedd figyelembe.

4. Tarts mértéket
Tudjuk, hogy legszívesebben mindent megvennél az unokádnak, de több okból sem jó ötlet ez - a huszadik cuki plüss például teljesen felesleges, és csak porfogó lesz a gyerek szobájában, ráadásul a halmozás az életterét is csökkenti. Ha nincs ötleted, és találomra veszel valamit, annak szintén nincs értelme - akkor inkább add a szülőknek az ajándékra szánt pénzt és majd ők megveszik a nevedben, amit aztán átadhatsz a szemed fényének.

5. Figyelj a szülők kéréseire
Biztosan veszekedés lesz a vége, ha a szülők megkérnek, ne vegyél zenélő játékot az unokának, te pedig csakazért is azt veszel. A szülők jobban tudják, mi válhat a gyerek hasznára, mi az, amit gyorsan megun, melyik játék túl könnyű, túl bonyolult, vagy éppen veszélyes a számára. Amennyiben a szülők összeállítanak egy ajándéklistát és minden rokont arra kérnek, hogy onnan válasszon, akkor légy együttműködő, végtére is, mindenki jót akar annak a gyereknek. Felesleges belebonyolódni az "anyuék nem engedik, de majd én megveszem neked" konfliktusokba, hidd el, ez a hozzáállás a gyereknek sem mutat jó példát.

+1 Tipp: Mindig ajándékozz élményt is az unokádnak
Egy könyv vagy egy jól megválasztott játék szuper ötlet ajándékba, ugyanakkor a nagyszülőkkel töltött minőségi idő is legalább ennyire értékes, és örök emlék lehet. Ezért érdemes a tárgyi ajándék mellé egy-egy közös programot is kitalálnod, ami lehet például állatkerti belépő, mozijegy, közös túra, cirkuszlátogatás, közös sütisütés - szóval valami olyasmi, aminek biztosan örülne az unokád. Egyszerűen csak írd fel egy szép lapra a közös programot, tedd borítékba, és mehet ez is a fa alá.

Konkrét ajándéktippek 0-9 éves korig


Mi lehet megfelelő ajándék egy örökmozgó babának, egy ovisnak vagy egy kisiskolásnak, ami nem túl drága, mégis élményt nyújt és még fejleszti is a gyereket? Mutatjuk az ötleteinket!

Lapozó könyvek a legkisebbeknek: Tili Toli sorozat (0-3 éves korig)


A strapabíró, színes kis könyvecskéket kifejezetten a legkisebb korosztálynak találták ki. A kemény kartonlapokat könnyű lapozni, egy kis rágcsálás sem árt nekik, ráadásul a picik az aranyos történetek által felfedezhetik a környező világot: a színeket, formákat, állatokat, növényeket, megtanulhatják, miként nevezzük a hétköznapi dolgokat.



A kis méretű kartonkönyvek jól passzolnak a kicsik kezébe, a lapozással a különféle mozgatható, kihúzható, ujjal tekerhető elemek pedig fejlesztik a finommotorikát, a koncentárciót, és remek szórakozást jelentenek.

Nem véletlen, hogy a Tili Toli könyvecskék évek óta toplistások a babakönyvek között, hiszen a főszereplők csupa kedves kis állat: Cicó Micó, Bujszi Kutya, Nyuszó Muszó, Inci Finci, Kicsi Breki kalauzolják a kíváncsi kisgyerekeket, hogy jobban megismerjék a környezetüket.

» Itt nézheted meg a Tili Toli kínálatot »

LOGICO Primo és Piccolo (3-9 éves korig)


A LOGICO készségfejlesztő játék ideális, nagyon jó ár-érték arányú ajándék. A gyerekeket leköti, magukkal ragadják őket a vidám feladatok, ráadásul észrevétlenül fejleszti is őket.

Kétféle változatban elérhető: a 6 gombos PRIMO változat 3–6 éveseknek készült és az iskolában nélkülözhetetlen készségeket fejleszti. A 10 gombos PICCOLO változat 5–9 éveseknek való, az anyanyelv, matematika, környezetismeret tananyaghoz kiváló kiegészítés.



A LOGICO használata egyszerű: a feladatkártyát felülről a keretbe kell csúsztatni, majd a kereten található színes gombokat a megoldáshoz kell tolni. A végén a kártyát megfordítva a gyermek azonnal ellenőrizheti, hogy helyesen oldotta-e meg a feladatokat.

Mi mindent fejleszt a LOGICO?
- a logikai gondolkodást,
- a figyelmet,
- a finommotorikát,
- a szem-kéz koordinációt,
- a térbeli-síkbeli tájékozódást,
- a beszédet és a szókincset.
- egyedülálló módon fejleszti a kézügyességet, ami megalapozza a későbbi írástanulást

Melyek a LOGICO készségfejlesztő játék legfontosabb előnyei?
- Egyedül játszható, a gyerek pedig rögtön ellenőrizheti is a megoldásokat, ezáltal szorongásmentes tanulást és sikerélményt biztosít
- A színes, tologatható korongok minden gyerek érdeklődését felkeltik
- Gyermekközpontú, korosztályra szabott tematika és tárgyi világ jelenik meg a színes kártyákon, ezért a gyerekek szívesen játszanak vele

Minden kártyacsomagban 16 különböző fejlesztési célú kártya található, így egy-egy csomag megoldása komplex, többirányú fejlesztést biztosít. A kártyák illusztrációi mozgósítják a gyerek már meglévő tudásanyagát, a különböző feladattípusok pedig segítik logikus egységbe szervezni és elvonatkoztatni a gyakorlati tapasztalás során begyűjtött információkat.


 
Miért szeretik a szülők és fejlesztő pedagógusok a LOGICO-t?
- Mérete az iskolai füzethez hasonló, segíti a síkbeli tájékozódás megalapozását
- Megalapozza a balról jobbra történő pásztázást, soron követést
- Biztonságos a kisebb gyerekek számára is
- Bárhol, bármikor használható, akár utazás, várakozás közben is
- A keret masszív, jó minőségű, könnyen tárolható, hordozható, jól tisztítható

Mind a Primo, mind a Piccolo változatnál több mint 30-30 feladatkártyacsomagból lehet választani, és a kínálat folyamatosan bővül.

» Itt tudhatsz meg még többet a LOGICO-ról »
 

LOGICO Primo újdonságok


- Számolás képekkel
Együtt mennyi? – összeadás; elveszünk belőle – kivonás; azonos mennyiségek összesítése – szorzás; mennyiségek egyenlő elosztása – osztás
- Ismerkedés a számokkal
Számlálás, mennyiségek összehasonlítása, eredmény mutatása az ujjunkon, dobókockán; számok sorrendje
- Formák, vonalak, betűk
Apró részletek, formák megkülönböztetése, azonos kezdőhangok, betűk

LOGICO Piccolo újdonságok


A LOGICO Piccolo új feladatkártyái a leghétköznapibb, a gyerekek számára mégis sokszor nehezen megtanulható témákban segít jártasságot szerezni vidám feladatokkal.



- Ismeretek - Élelmiszerek
Honnan származnak az alapvető élelmiszerek, és hogyan dolgozzák fel őket; növényi és állati eredetű élelmiszerek; fűszerek; az egészséges táplálkozás
- Ismeretek - Egy esztendő
Az évszakok sajátosságai, ünnepek, népszokások; Az állatok és növények éves ciklus
- Ismeretek - Az óra
A napi teendők napszakokhoz és időpontokhoz kötése; analóg és digitális óra; hogyan lehet kifejezni az időt, hogyan kell időtartamot kiszámolni

Ha még nem ismered annyira a LOGICO-t, akkor érdemes a kiadó honlapján csomagot választani, melyben egy Primo vagy PIccolo keret és 3 darab választható feladatkártya-csomag van.
» Érdekel a LOGICO Primo csomag »

» Érdekel a LOGICO Piccolo csomag »

Kezdőfotó: Freepik/rawpixel
[Támogatott tartalom]


Nagyszülők Lapja

Játék az unokával

Nagyszülők Lapja


2022.11.17