Főoldal > Cikkek > Játék az unokával > Tökéletes ajándékok az unokádnak - 3 szuper ajándékötlet Mikulásra, karácsonyra

Hirdetés

Tökéletes ajándékok az unokádnak - 3 szuper ajándékötlet Mikulásra, karácsonyra

Szülőklapja képKözeledik a Mikulás, a karácsony, így biztosan te is egyre többet gondolkodsz azon, mivel lepd meg a kis unokádat. Hogy tényleg a legjobb ajándékot válaszd neki, összeszedtünk pár hasznos szempontot és konkrét ötletekkel is szolgálunk.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2022-11-17
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Ajándékot nem csak kapni, de adni is jó érzés, különösen, ha a szeretett unokát lepjük meg valamivel. Szívmelengető nézni őt lelkes ajándékbontogatás közben, aztán pedig könnybe lábadt szemekkel figyeljük, ahogy játszani kezd vele és egészen belefeledkezik a mókába...

Legalábbis így képzeljük a tökéletes pillanatot - de mi van akkor, ha az ajándék nem is tetszik neki? Ha hamar elunja? Vagy ha a szülők szúrós pillantásokat vetnek közben ránk, hogy mégis miért pont ezt vettük a gyereknek?

Ahhoz, hogy az ajándékozás örömteli legyen az unokának és a szülőknek is, nem árt néhány aranyszabályt észben tartani.

5+1 aranyszabály, hogy a tökéletes ajándékot kapja tőled az unokád


1. Faggasd ki a szülőket a gyerek érdeklődési köréről
Bár nagyon közel állhattok egymáshoz az unokáddal, de azért egy gyerekek ízlését, érdeklődését nehéz lekövetni, ha nem élsz vele. Lehet, hogy pár hete még izgatottan mesélt egy játékról, ami ma már ciki - vagy épp fordítva, olyan dolog iránt lelkesedhet hirtelen, ami nemrég még cseppet sem érdekelte.

2. Határozzatok meg a szülőkkel egy összeget az ajándékra
Ne hozd kellemetlen helyzetbe a szülőket azzal, hogy egy nagyon drága ajándékkal állítasz oda karácsonykor, miközben ők mondjuk csak szerényebb meglepetéssel készülnek. Nem beszélve arról, hogy felesleges magadat egetverő költségekbe verni a karácsony kedvéért, ezzel csak azt tanítod az unokádnak, hogy a szeretetet pénzben és értékben mérik. Legyen inkább egy szülőkkel egyeztetett összeghatár, amin belül aztán szabad kezet kapsz.3. A gyerek életkorához mérd az ajándékot
Lehet, hogy a szomszéd kisfiú lelkesen társasozik, de ő már 7 éves, a te kis unokád meg 3 - biztosan nem ugyanazon a fejlettségi szinten vannak, ezért ha azt szeretnéd, hogy az ajándék valóban passzoljon az unokádhoz, az életkori ajánlásokat is vedd figyelembe.

4. Tarts mértéket
Tudjuk, hogy legszívesebben mindent megvennél az unokádnak, de több okból sem jó ötlet ez - a huszadik cuki plüss például teljesen felesleges, és csak porfogó lesz a gyerek szobájában, ráadásul a halmozás az életterét is csökkenti. Ha nincs ötleted, és találomra veszel valamit, annak szintén nincs értelme - akkor inkább add a szülőknek az ajándékra szánt pénzt és majd ők megveszik a nevedben, amit aztán átadhatsz a szemed fényének.

5. Figyelj a szülők kéréseire
Biztosan veszekedés lesz a vége, ha a szülők megkérnek, ne vegyél zenélő játékot az unokának, te pedig csakazért is azt veszel. A szülők jobban tudják, mi válhat a gyerek hasznára, mi az, amit gyorsan megun, melyik játék túl könnyű, túl bonyolult, vagy éppen veszélyes a számára. Amennyiben a szülők összeállítanak egy ajándéklistát és minden rokont arra kérnek, hogy onnan válasszon, akkor légy együttműködő, végtére is, mindenki jót akar annak a gyereknek. Felesleges belebonyolódni az "anyuék nem engedik, de majd én megveszem neked" konfliktusokba, hidd el, ez a hozzáállás a gyereknek sem mutat jó példát.

+1 Tipp: Mindig ajándékozz élményt is az unokádnak
Egy könyv vagy egy jól megválasztott játék szuper ötlet ajándékba, ugyanakkor a nagyszülőkkel töltött minőségi idő is legalább ennyire értékes, és örök emlék lehet. Ezért érdemes a tárgyi ajándék mellé egy-egy közös programot is kitalálnod, ami lehet például állatkerti belépő, mozijegy, közös túra, cirkuszlátogatás, közös sütisütés - szóval valami olyasmi, aminek biztosan örülne az unokád. Egyszerűen csak írd fel egy szép lapra a közös programot, tedd borítékba, és mehet ez is a fa alá.

Konkrét ajándéktippek 0-9 éves korig


Mi lehet megfelelő ajándék egy örökmozgó babának, egy ovisnak vagy egy kisiskolásnak, ami nem túl drága, mégis élményt nyújt és még fejleszti is a gyereket? Mutatjuk az ötleteinket!

Lapozó könyvek a legkisebbeknek: Tili Toli sorozat (0-3 éves korig)


A strapabíró, színes kis könyvecskéket kifejezetten a legkisebb korosztálynak találták ki. A kemény kartonlapokat könnyű lapozni, egy kis rágcsálás sem árt nekik, ráadásul a picik az aranyos történetek által felfedezhetik a környező világot: a színeket, formákat, állatokat, növényeket, megtanulhatják, miként nevezzük a hétköznapi dolgokat.A kis méretű kartonkönyvek jól passzolnak a kicsik kezébe, a lapozással a különféle mozgatható, kihúzható, ujjal tekerhető elemek pedig fejlesztik a finommotorikát, a koncentárciót, és remek szórakozást jelentenek.

Nem véletlen, hogy a Tili Toli könyvecskék évek óta toplistások a babakönyvek között, hiszen a főszereplők csupa kedves kis állat: Cicó Micó, Bujszi Kutya, Nyuszó Muszó, Inci Finci, Kicsi Breki kalauzolják a kíváncsi kisgyerekeket, hogy jobban megismerjék a környezetüket.

» Itt nézheted meg a Tili Toli kínálatot »

LOGICO Primo és Piccolo (3-9 éves korig)


A LOGICO készségfejlesztő játék ideális, nagyon jó ár-érték arányú ajándék. A gyerekeket leköti, magukkal ragadják őket a vidám feladatok, ráadásul észrevétlenül fejleszti is őket.

Kétféle változatban elérhető: a 6 gombos PRIMO változat 3–6 éveseknek készült és az iskolában nélkülözhetetlen készségeket fejleszti. A 10 gombos PICCOLO változat 5–9 éveseknek való, az anyanyelv, matematika, környezetismeret tananyaghoz kiváló kiegészítés.A LOGICO használata egyszerű: a feladatkártyát felülről a keretbe kell csúsztatni, majd a kereten található színes gombokat a megoldáshoz kell tolni. A végén a kártyát megfordítva a gyermek azonnal ellenőrizheti, hogy helyesen oldotta-e meg a feladatokat.

Mi mindent fejleszt a LOGICO?
- a logikai gondolkodást,
- a figyelmet,
- a finommotorikát,
- a szem-kéz koordinációt,
- a térbeli-síkbeli tájékozódást,
- a beszédet és a szókincset.
- egyedülálló módon fejleszti a kézügyességet, ami megalapozza a későbbi írástanulást

Melyek a LOGICO készségfejlesztő játék legfontosabb előnyei?
- Egyedül játszható, a gyerek pedig rögtön ellenőrizheti is a megoldásokat, ezáltal szorongásmentes tanulást és sikerélményt biztosít
- A színes, tologatható korongok minden gyerek érdeklődését felkeltik
- Gyermekközpontú, korosztályra szabott tematika és tárgyi világ jelenik meg a színes kártyákon, ezért a gyerekek szívesen játszanak vele

Minden kártyacsomagban 16 különböző fejlesztési célú kártya található, így egy-egy csomag megoldása komplex, többirányú fejlesztést biztosít. A kártyák illusztrációi mozgósítják a gyerek már meglévő tudásanyagát, a különböző feladattípusok pedig segítik logikus egységbe szervezni és elvonatkoztatni a gyakorlati tapasztalás során begyűjtött információkat.


 
Miért szeretik a szülők és fejlesztő pedagógusok a LOGICO-t?
- Mérete az iskolai füzethez hasonló, segíti a síkbeli tájékozódás megalapozását
- Megalapozza a balról jobbra történő pásztázást, soron követést
- Biztonságos a kisebb gyerekek számára is
- Bárhol, bármikor használható, akár utazás, várakozás közben is
- A keret masszív, jó minőségű, könnyen tárolható, hordozható, jól tisztítható

Mind a Primo, mind a Piccolo változatnál több mint 30-30 feladatkártyacsomagból lehet választani, és a kínálat folyamatosan bővül.

» Itt tudhatsz meg még többet a LOGICO-ról »
 

LOGICO Primo újdonságok


- Számolás képekkel
Együtt mennyi? – összeadás; elveszünk belőle – kivonás; azonos mennyiségek összesítése – szorzás; mennyiségek egyenlő elosztása – osztás
- Ismerkedés a számokkal
Számlálás, mennyiségek összehasonlítása, eredmény mutatása az ujjunkon, dobókockán; számok sorrendje
- Formák, vonalak, betűk
Apró részletek, formák megkülönböztetése, azonos kezdőhangok, betűk

LOGICO Piccolo újdonságok


A LOGICO Piccolo új feladatkártyái a leghétköznapibb, a gyerekek számára mégis sokszor nehezen megtanulható témákban segít jártasságot szerezni vidám feladatokkal.- Ismeretek - Élelmiszerek
Honnan származnak az alapvető élelmiszerek, és hogyan dolgozzák fel őket; növényi és állati eredetű élelmiszerek; fűszerek; az egészséges táplálkozás
- Ismeretek - Egy esztendő
Az évszakok sajátosságai, ünnepek, népszokások; Az állatok és növények éves ciklus
- Ismeretek - Az óra
A napi teendők napszakokhoz és időpontokhoz kötése; analóg és digitális óra; hogyan lehet kifejezni az időt, hogyan kell időtartamot kiszámolni

Ha még nem ismered annyira a LOGICO-t, akkor érdemes a kiadó honlapján csomagot választani, melyben egy Primo vagy PIccolo keret és 3 darab választható feladatkártya-csomag van.
» Érdekel a LOGICO Primo csomag »

» Érdekel a LOGICO Piccolo csomag »

Kezdőfotó: Freepik/rawpixel
[Támogatott tartalom]

Címkék: ajándék, unoka, karácsony, mikulás, logico

Kapcsolódó cikkek

Fejlesztő játékok zöldségekkel, gyümölcsökkel: Így fejlődhet a gyerek kommunikációja, mozgása, számolási készsége
Fejlesztő játékok zöldségekkel, gyümölcsökkel: Így fejlődhet a gyerek kommunikációja, mozgása, számolási készsége

Tavaszi, nyári napokat érdemes rászánni kisgyerekes szülőként vagy nagyszülőként arra, hogy a gyereket játékosan megismertesd a zöldségekkel és gyümölcsökkel.

tovább a cikkre
Szorongó, túlmozgásos a gyerek? Ezt add a kezébe! - Így készül a pattogós Pokémon stresszlabda házilag
Szorongó, túlmozgásos a gyerek? Ezt add a kezébe! - Így készül a pattogós Pokémon stresszlabda házilag

Pattogós pokémonos stresszlabda - pelenkából: készítsd el a gyerekkel közösen! Egyszerű alapanyagok kellenek hozzá, ami egy kisgyerekes család háztartásában adottak. Könnyű elkészíteni, és nagyon praktikus használni. Szorongó vagy túlmozgásos kisgyerekeknek feltétlenül ajánljuk.

tovább a cikkre
20 szuper benti játék házilag, ha rossz az idő - Játékok a kézügyesség, memória, beszédkészség fejlesztésére!
20 szuper benti játék házilag, ha rossz az idő - Játékok a kézügyesség, memória, beszédkészség fejlesztésére!

20 szuper benti játék ötletet mutatunk, amivel lefoglalhatod otthon a gyerekeket, ha a zord időjárás szobafogságra ítélt benneteket. Nézd végig játék-összeállításunkat, mert szenzációs játékötleteket találsz kifejezetten benti időtöltéshez!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

Akár a cicád életébe is kerülhet - Soha ne használd! tovább

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza