Ingyen számítógép és internet nyugdíjasoknak - Mit lehet tudni a nemrég indult programról?

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


Ingyen számítógép és internet nyugdíjasoknak - Mit lehet tudni a nemrég indult programról? Számítógéppel segítik az időseket, novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát. Csaknem félezer hátrányos helyzetű településre terjesztik ki a kormány idősügyi infokommunikációs programját, így novembertől országszerte ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember sajátíthatja el az infokommunikációs eszközök használatát - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Magyar Időkkel.

A lap csütörtöki számában idézte Solymár Károly Balázst, a tárca infokommunikációért felelős helyettes államtitkárát, aki azt mondta: minden magyar ember nyertese lesz a digitalizációnak, ezért a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkire gondolni kell.

Hátrányos helyzetű, egyedülálló időseket segítenek
Közölték: a kormány döntése értelmében elsősorban hátrányos helyzetű településekre terjesztik ki az idősügyi programot. Ennek részeként novembertől ötezer 65 év feletti, többségében egyedül élő ember kap ingyenesen számítógépet és internetszolgáltatást, valamint a digitális eszközök használatára is megtanítják őket. A számítógépeket hamarosan elkezdik kiosztani. A program 2018 augusztus végéig tart és 1,2 milliárd forint hazai forrásból valósul meg.

Mint írták, Magyarországon - az európai országokhoz hasonlóan - az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság csaknem négy és fél százaléka, mintegy 430 ezer ember nyolcvan év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig a 2,5-szeresére nő.

Az ebben rejlő problémák nemcsak a szociálisan és egészségileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét érintik, akik félnek az egészségromlástól, a bűncselekményektől és a magánytól is. Az idősügyi program ezekre kínál megoldást - idézte az NFM idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosát a Magyar Idők.

Megtanítják a nyugdíjasokat videotelefonálni
A miniszteri biztos elmondta, egy országos felmérés szerint a digitális eszközök elsősorban az idősek magányának csökkentéséhez, az ellenük irányuló bűncselekmények megelőzéséhez és az egészségük megőrzéséhez járulhatnak hozzá. Példaként elmondta, hogy megtanítják a nyugdíjasokat videotelefonálni, bűnmegelőzési Skype-konferenciákat tartanak nekik, és a demencia enyhítésére szolgáló játékokat is kifejlesztenek.

Vészjelző karperecet is teszteltek
Jeneiné Rubovszky Csilla emlékeztetett: a modellprogramban 2015. szeptember 1-je és idén augusztus 31-e között 45 idős ember vett részt. Segítségükkel tesztelték a többi között az úgynevezett vészjelző-állapotmérő karperecet is, amely két alkalommal életet is mentett, mert a stroke-ot olyan korai időpontban jelezte, hogy azt az idős ember kórházi körülmények között, maradandó károsodás nélkül vészelte át.

Mint ismertették, a víz- és ütésálló eszköz növeli az idősek biztonságérzetét, ugyanis kettős funkcióval van ellátva: egyrészt az érintett képes egy beltéri egységen keresztül egy egyszerű gombnyomással kommunikálni a hivatásos gondozójával vagy az őt gondozó családtagjával, másrészt a készülék napi 24 órában figyeli és egy hónapig tárolja az idős ember aktivitási adatait. Vészhelyzetben önmagától üzenetet küld, illetve telefonhívást kezdeményez a gondozó részére.

Diszpécserközpontok segítenek a programban részt vevő időseknek
Az idősügyi infokommunikációs program keretében az ország területén 89 diszpécserközpont jött létre, a többi között Nyíradonyban, Öreglakon, Szentesen, Tiszalökön, Kaposvárott, Kecskeméten, Debrecenben és Békésen, ezekben csaknem ezer közfoglalkoztatott segíti az idősek mindennapi kommunikációját 8 és 16 óra között. A mentorok informatikai képzésen, szociális érzékenyítő programban és bűnmegelőzési képzésen is részt vettek azért, hogy mindenben felkészülten segíthessék a programban részt vevő idős embereket.

Megjegyzés: Arra nem tértek ki részletesen, hogy mi alapján választják ki a programban részt vevő 5000 idős embert.

Forrás: MTI
Fotó: Freepik/katemangostar

Nagyszülők Lapja

Juttatások, támogatások

Nagyszülők Lapja


2017.11.27