2023. szeptember 26 |Jusztina, Jusztínia, Kozma, Özséb...
Főoldal > Cikkek > Hírek, érdekességek > Év fagylaltja 2021: Ezt a chilis, szedres, csokis különlegességet találta a legjobbnak a zsűri - Az idei dobogós ízek Év fagylaltja 2021: Ezt a chilis, szedres, csokis különlegességet találta a legjobbnak a zsűri - Az idei dobogós ízek
Szerző: Nagyszülők Lapja 2021-07-06 Forrás: Nagyszülők Lapja ![]() Idén is megválasztották az év fagylaltját, a 2021-es megmérettetésre 81-en jelentkeztek, a négy régiós elődöntőből húsz jutott be a hétfői budapesti döntőbe. 1998 óta minden évben megszervezi a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a versenyt, a szakmai megmérettetés döntőjét július 5-én, hétfőn tartották Budapesten.
Az év fagylaltja verseny dobogósai Márton Brigitta pedig a harmadik a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból édes tejfölös, Cumberland mártással készülő fagyijával. - Helyi alapanyagokból készítettem a Bíborkát. Az üzemünk Szabadkígyóson van, a chili újkígyósi, a szeder adta magát egy gyümölcsös fagyiba, a csokival kiegészítve nagyon finom elegyet alkotnak. A Bíborkát a kávézónkban már egy ideje lehet kapni - mondta az év fagylaltja elismeréssel és vándorkupával jutalmazott Fehér Gergő az MTI-nek. Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére kiírt, erdő-mező ízei kategória győztese Nagy László lett a dunaföldvári Marcipán Cukrászdából rozmaringos-málnás étcsokoládéjával. A 2. helyen Koncz Andrea végzett ebben a mezőnyben is, itt Szelíd kender vad szederrel fantázianevű fagylaltjával, a harmadik pedig Reif Ferenc lett a polgárdi Dock Cukrászda képviseletében a Mezei kakukkfütty elnevezésű fagyival, mely utóbbi a szakmai szervezetek különdíját is elnyerte. ![]() A közönségdíjas Koncz Andrea és a balzsamos sült áfonyás, lágy kecskesajtos fagylalt lett. A versenyfagyik természetes alapanyagokból készülnek Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője elmondta: akárcsak tavaly, a pandémia miatt idén is rendhagyó módon rendezték meg a döntőt, de remélik, jövőre már fesztiváljelleggel tarthatják meg az eseményt. A versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők. A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. Erdélyi Balázs, az ipartestület szakmai elnöke szerint izgalmas volt az idei verseny és a nevezések száma megközelítette a járvány előtti, 2019-es adatot. Szűcs Árpád, a szakmai zsűri elnöke felidézte, hogy egy két napon át és négy helyszínen tartott roadshow-n igyekeztek világossá tenni, milyen ízeket, textúrákat szeretnének érezni és látni. ![]() - Azt kértük, hogy egyensúlyban legyenek a nyersanyagok, az összetevők, ezekkel együtt az állag, a textúra és a dekoráció is - fogalmazott Erdélyi Balázs. A szakmai szervezetek zsűrije nevében Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke igazi élménygasztronómiának nevezte a versenyt. Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Év fagylaltja 2021: Összesített eredmények
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amik természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek. |
Rovatok |
Cikkek témái |
Szolgáltatások |
Konyha Nagyi receptek / Receptek ételallergiára, betegségekre / Edd magad egészségesre Egészség Gyógynövénykereső / Gyógyfürdőkereső Unoka Unokám fejlődése / Baba receptek / Baba alvás kalkulátor / Baba hossz kalkulátor / Baba súly kalkulátor Horoszkópok Baba horoszkóp / Szülő horoszkóp Nyereményjátékok Fórum Szakértők Webáruház Videótár Programajánlók ![]() |