Főoldal > Cikkek > Gyermeknevelés > Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?

Hogyan lehetsz jó nagyszülő lelkiismeret-furdalás nélkül?

Szülőklapja képMit tegyünk, ha úgy érezzük, hogy az egész család ránk telepszik? Önzőségnek számít-e, ha nem jut elég idő az unokára? Legyen-e lelkiismeret-furdalásunk, ha időnként fárasztónak érezzük az unokázást? Miért nem tudnak a fiatalok hálásak lenni akkor, amikor mi annyi mindent megteszünk értük?

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
2015-04-07
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

szakértő Gécziné Galla Krisztina
családpedagógiai tanácsadó, life coach
kérdezd szakértőnket a témában >>
Kis fonott kontyba tűzött hófehér haj, kötényke, palacsintasütő… Süppedős fotelben ülve mesélgetés a kis unokának, esetleg közös barkácsolás a fészerben… Nagyanyó és nagyapó - ahogy a mesékben élnek.
Ezzel szemben a mindennapi gyakorlat felülírja ezt az idilli képet. Mint sok minden más, a nagyszülő archetípusa is átszíneződik a családok életében.


Az unokák érkezésekor a nagyszülők még javában dolgoznak
Tapasztalataim szerint ez az átrendeződés sok kérdést vet fel, mind a fiatal szülők, mind a nagyszülők körében. Sok családban az unokák érkezésekor a nagyszülők még javában dolgoznak. Megvan a saját életritmusuk, aminek nagy részét a kötelezettségeik foglalják le. Ez eleve tudathasadásos állapothoz vezet.

Konfliktushelyzet - amikor a nagyszülők úgy érzik, rájuk telepedtek a fiatalok
Némelyek úgy gondolják, hogy kevés szabad idejüket inkább regenerálódással, pihenéssel, sem mint a zajos, valamit mindig akaró unokákkal töltenék. A szülők ezt gyakran sértésnek veszik, mert erősen támaszkodnának a nagyszülői segítségre. És máris egy konfliktushelyzet kellős közepén találjuk magunkat, ahol az egyik fél (a fiatalok) úgy érzi, mellőzik, nem támogatják, a másik fél (a nagyszülők) pedig úgy érzi, rátelepszenek, nem értik meg az igényeit, ki akarják használni.

„Nem hagyhatom cserben az unokáimat és gyerekeimet” - örök lelkiismeret furdalás
Akkor sem könnyebb a dolgozó nagyszülők helyzete, ha szívesen „unokáznak”. Némelyeknek állandó lelkifurdalásuk van: többet kellene segíteni, többet kellene az unokákkal lenni, de jó lenne a szabad időben egy kicsit a saját maguk feltöltődésével is foglalkozni. Némelyek boldogan töltik minden szabad percüket az unokákkal, és észre sem veszik, hogy mivel nem/vagy csak nagyon kevés idejük jut a saját kedvtelésekre, barátokra, pihenésre, nem tudnak feltöltődni… Ez a helyzet sem mentes a konfliktusoktól: a nagyszülők barátai elhanyagoltnak érezhetik magukat például. De ennél súlyosabb az a konfliktus, amit az ember ilyenkor belső monológjaiban saját magával vív: „nagyon fáradt vagyok, de milyen nagyszülő az olyan, aki az unokáit ezért nem vállalja”, „annyit dolgoznak a gyerekek, legalább így segítek nekik, nem hagyhatom őket cserben”…

„Önző nagyszülők” - nem a koruknak megfelelően viselkednek?
És bizony ott sem a mesebeli képpel találkozunk, ahol már nem dolgoznak a nagyszülők. Egy részük igyekezne élvezni a nyugdíjas éveket: elkezd nyelveket tanulni, sportolni, vagy csak egyszerűen szeretné élvezni az időbeosztás kötetlenségét. Ezt a fiatalok sokszor - sajnálatos módon még mindig – úgy élik meg, hogy idősödő szüleik „nem a koruknak megfelelően”, egyszerűen önzően viselkednek. Konfliktus. Már megint…

Valljuk be, időnként fárasztó is tud lenni az unokázás
Mivel napjainkban a gyerekek többsége bizony lassan és későn válik le a szülői házról, gyakorlatilag nem veszi ki a részét sem a családi munkamegosztásból, sem a családi költségvetésből (mama-hoteleket üzemeltetünk), a szülőknek nem marad „regenerálódási” idejük az intenzív szülői lét és a nagyszülővé válás között. Ráadásul a fiatalokban ez a helyzet ráerősít(het) a „nekem ez jár” gondolkodásmódra, így meg sem fordul a fejükben, hogy a nagyszülőknek bizony alkalmanként már fárasztó lehet az unokákkal való foglalkozás. A nagymamák és nagypapák pedig – mint ahogy szülői létük során gyakorlatilag mindig – önfeláldozóan alárendelik egyéni érdekeiket a gyerekeik érdekeinek. Ez a helyzet jár a legkevesebb konfliktussal, hiszen a nagyszülők megadó magatartása egyszerűsíti a helyzetet.

Rengetegek segítek, mégsem tudnak a fiatalok hálásak lenni
Sokan jól is érzik magukat ebben a szerepben, mert úgy érzik, fontosak, nélkülözhetetlenek a fiatalok számára. (És ez így is van!) Csakhogy eljöhet az a pillanat, amikor az ember rájön arra, hogy „elfelejtett élni”. Hogy elveszett a teendők, a „szolgálat” tengerében. És ennek a felismerésnek a keserűségét bizony nagyon-nagyon nehéz feldolgozni! És akkor még arról a helyzetről nem is szóltam, amikor a fiatalok a segítségért nem is hálásak, hanem kritikusak és/vagy követelődzőek…

Milyen is akkor ma egy „korszerű” nagyszülő?
Hogyan védhetőek ki, hogyan kezelhetőek a fentiekben említett konfliktusok?
Véleményem szerint az első és legfontosabb, hogy a nagyszülői létet is „csak” életünk egy szeletének szabad tekinteni. Kivételes, és csodálatos szelet, de nem oldódhatunk fel benne! További 3 alapelvet is megmutatok:

Ne adjuk fel elveinket még az unokáink kedvéért sem
Akkor tudunk az unokáknak is valódi értékeket átadni, követendő jó példát mutatni, ha önazonosak maradunk! Hogy ez mit jelent? Nem adjuk fel elveinket, saját értékendünket még az unokáink kedvéért sem! Hogy foglalkozunk a testi, lelki és szellemi karbantartásunkkal is! Hogy az igényeinket meg tudjuk és meg is akarjuk fogalmazni a magunk számára! Ezeket az igényeket el is tudjuk mondani a gyermekeinknek, a nélkül, hogy megbántanánk őket!

Csak akkor segítsünk, amikor ezt tőlünk kérik
„Nagyszülői korszerűségünk” abban rejlik, hogy annyit és akkor segítünk a gyermekeinknek, amennyit és amikor ők kérik (nem avatkozunk be), de csak annyit, és csak akkor,  ha azzal nem kell folyamatos önfeladásban élnünk.

Szánjunk időt testi-lelki feltöltődésünkre
„Nagyszülői korszerűségünk” abban rejlik, hogy nem hagyjuk magunkat testileg, szellemileg, lelkileg megkövesedni: szánunk időt a feltöltődésre, új élmények gyűjtésére, társasági életre – egyszóval mindarra, ami frissen, napra készen tart minket. Így jobban fogjuk érteni az unokáink világát, lesz közös hang, közös téma, amikor (mégiscsak) felkötjük a kötényt a palacsintasütés előtt, vagy megtömjük a pipát, mielőtt letelepednénk a karosszékbe a meséléshez...

Szerző: Gécziné Galla Krisztina
Fotó: FreeDigitalPhotos

Címkék: nagyszülő, unoka, család, konfliktus, ötvenen túl, 50+

Kapcsolódó cikkek

Kreatív játékötletek rossz időre, vagy gyerekzsúrokra
Kreatív játékötletek rossz időre, vagy gyerekzsúrokra

Gyerekbulik elmaradhatatlan kelléke a szívószál. Nincs is nagyobb élvezet, mint a szívószállal szürcsölni a finom itókát, aztán buborékot fújni a pohárba, és izgatottan lesni, hogy a szülők mikor szólnak..

tovább a cikkre
Főzhető gyurma
Főzhető gyurma

Melyik gyerek ne szeretne gyurmázni? Minden kisunoka élvezi, ha tapicskolhat, gyúrhat, nyújthat, tekerhet, formázhat. Mi lenne, ha most nem a boltban vennétek gyurmát, hanem az unoka segítségével otthon készítenétek főzhető gyurmát magatoknak?

tovább a cikkre
Milyen játékot vegyünk a gyermekünknek? – korcsoportonként
Milyen játékot vegyünk a gyermekünknek? – korcsoportonként

Gyermekük születésével a szülők életében egy kihívásokban, kalandokban gazdag csodálatos időszak következik. Részesei lesznek, annak a folyamatnak, amelynek során kisbabájuk elsajátítja a fizikai önszabályozás, a gondolkodás, a társas kapcsolatok és a kölcsönös érintkezés alapvető szabályait.

tovább a cikkre
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda
Kreatív őszi játékok - Levélnyomda

Az őszt nemcsak szépsége miatt szeretjük. Imádunk a friss avarban mászkálni, élvezzük a levelek ropogását a lábunk alatt. A sétából soha nem térünk haza üres kézzel, mindig hazavisszük a szép, egészséges leveleket, hogy képeket készítsünk belőlük.

tovább a cikkre

A témával foglalkozó szakértőnk

Gécziné Galla Krisztina - családpedagógiai tanácsadó, life coach

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Békebeli burgonyás pogácsa recept: Olyan puha és finom, hogy nem lehet abbahagyni - Süsd meg az unokádnak! tovább

Kápiapaprika-krém recept: Ízletes kenyérre kenhető krém, ha már unod a vajat vagy a margarint tovább

Véd a rák, gyulladások, szívbetegség ellen, javítja a látást, erősíti az immunrendszert - Még mire jó a sütőtök?  tovább

Tyúkláb fánk recept - A legfinomabb túrófánk, ahogy a nagymamám készítette tovább

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíj utalási időpontok 2023: Mikor érkezik a nyugdíj és a 13. havi nyugdíj 2023-ban? - Havi utalási lista tovább

Nyugdíjemelés 2023: Január elsejétől 15 százalékkal emelik a nyugdíjakat! - Orbán Viktor most jelentette be tovább

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

hirdetés

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


hirdetés

CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
Játék az unokával

Játszótér készítése az unokáknak a felejthetetlen közös emlékekért

vissza vissza