Koronavírus, harmadik oltás: Kinek ajánlja Müller Cecília? Milyen típusú oltást lehet beadatni? Hogyan lehet jelentkezni?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Koronavírus, harmadik oltás: Kinek ajánlja Müller Cecília? Milyen típusú oltást lehet beadatni? Hogyan lehet jelentkezni? A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás. Az oltási akció augusztus 1-jén kezdődik, elsősorban a 60 felettieket célozzák. A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta el az országos tisztifőorvos a közmédiának július 27-én, kedden.

Elsősorban időseknek és betegeknek ajánlják
Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Más hatásmechanizmusú vakcina erősebb immunválaszt válthat ki
Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválaszt várnak ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak - mondta az országos tisztifőorvos.

Hozzátette: az is lehetséges ugyanakkor, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

A harmadik oltás fajtájáról minden esetben az oltóorvos és az alapbetegséget kezelő orvos dönt - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Megjegyezte: a fertőzésszámok egyelőre alacsonyak, de az esetszámok az elmúlt hetekben 20 százalékkal emelkedtek és mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a "vezető szerepet" és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.



Augusztus 1-jétől lehet felvenni a harmadik oltást
Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvétele augusztus 1-től lehetséges. Erre a hét második felében az www.eeszt.gov.hu oldalon foglalhatnak időpontot azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást.

60 év felettieknek oltási akciót hirdetnek
Beszélt arról is, hogy sokan vannak 60 év felett olyanok is, akik még egyáltalán nem védettek koronavírus ellen. Őket egy akcióban próbálják meggyőzni az oltás fontosságáról, mert jelenleg a vakcina az egyetlen hatékony eszköz a koronavírussal szemben - emelte ki.

Mint György István, az országos oltási munkacsoport vezetője ugyancsak kedden elmondta, augusztus 1-jétől, vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket.

Az oltási akcióban részt vevő egyetemi hallgatókat a kormányhivatalok jelölik ki azon praxisok mellé, ahol az átoltottság elmarad a többi praxistól. Azok az egyetemisták, akik már legalább tíz félévet teljesítettek képzésükből, az oltást is beadhatják, az akcióban való részvételük pedig beleszámít a gyakorlati képzésükbe.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Mónus Márton


Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2021.07.28