Bütyök: mitől alakul ki? Kiket érint? Hogyan lehet kezelni műtét nélkül? Mikor szükséges a műtét? - Szakorvos válaszol

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Bütyök: mitől alakul ki? Kiket érint? Hogyan lehet kezelni műtét nélkül? Mikor szükséges a műtét? - Szakorvos válaszol Mitől alakul ki a bütyök? Hogyan állítható meg a bütyök kialakulása orvosi beavatkozás nélkül? Mikor elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás? Ortopéd szakorvos válaszol.

A bütyök nagyon gyakori ortopédiai probléma, amelynek kialakulásáért legtöbbször a rosszul megválasztott lábbeli a felelős. Az elváltozás nagyon fájdalmas is lehet, de jó hír, hogy sokat tehetünk a kialakulása ellen. - mondja dr.  Tácsik Balázs ortopéd szakorvos.


Mitől alakul ki a bütyök?


A bütyök egy ortopédiai elváltozás, amelyet a nagylábujj rendellenes elhajlása okoz. Az alapperc az ellentétes oldalon kitüremkedik, deformálódik, csontkinövés is létrejöhet. Bár a bütyök az esetek többségében a nagylábujjon jelenik meg, ritkán a kislábujjon is jelentkezhet.

A bütyök leggyakrabban 40 év feletti nőket érinti, ennek oka, hogy legtöbbször a kényelmetlen, szűk orrú, magas sarkú cipő viselése következtében alakul ki.

Kifejlődésében emellett örökletes hajlam, ízületi gyulladás és a lúdtalp is szerepet játszhat. A bütykös terület könnyen begyulladhat, ami heves fájdalommal jár.


Hogyan kezelhető a bütyök orvosi beavatkozás nélkül?


Megfelelő cipő
Kényelmes cipő viselése, ami elegendő helyet biztosít a lábujjaknak. A magas sarkú és szűk orrú cipők hordása kerülendő.

Lábtorna
A rendszeres, speciális lábtorna jó hatással lehet a bütykökre, a betegség súlyosbodása megelőzhető vele, de a kialakult állapotot visszafordítására nem alkalmas.

Talpbetét
A bütyök kialakulásában sokszor a láb harántboltozatának süllyedése (köznyelvben lúdtalp) is szerepet játszik. A harántboltozatot megemelő lúdtalpbetét ezért megállíthatja a kezdődő bütyköt, megelőzheti a nagylábujj elfordulását.

Fájdalomcsillapítás
Paracetamol, ibuprofen, naproxen tartalmú fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása erős fájdalom esetén. A jeges borogatás szintén csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.  A fájdalomcsillapító gyógyszerek tartós szedése nem javasolt.


Műtét - mikor és hogyan kerül rá sor?


Ha a fent említett módszerek nem hatásosak, műtéti beavatkozás lehet szükséges. A műtét helyi érzéstelenítéssel, gerinc közeli érzéstelenítéssel, vagy rövid altatással történik.

Többféle eljárás létezik, az ortopéd szakorvos a vizsgálat, az életkor és a röntgenfelvétel alapján határozza meg legalkalmasabbat. Fontos megemlíteni, hogy a beavatkozás után a láb deformálása, évtizedek alatt, újra előjöhet, a bütyök újra kialakulhat, ennek valószínűsége a helyesen megválasztott műtéti eljárással csökkenthető. Ezért az operáció után is figyelni kell arra, hogy a páciens megfelelő cipőt válasszon, és ha lúdtalpas, hordjon ennek enyhítésére alkalmas talpbetétet.  

Szerző: Dr. Tácsik Balázs
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2017.01.24