Láz, nátha, orrdugulás, köhögés ellen, betegség megelőzésére - A leghatékonyabb természetes gyógymódok gyerekeknek és felnőtteknek

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Láz, nátha, orrdugulás, köhögés ellen, betegség megelőzésére - A leghatékonyabb természetes gyógymódok gyerekeknek és felnőtteknek Milyen italokat kerüljünk hurutoldáskor? Mely illóolajokat ne használjuk kisgyerekek mellett? Hogyan csillapítsuk a köhögést természetes szerekkel? Melyik az a gyógynövényünk, amelynek tízszer magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromé? Természetgyógyász tippjei az őszi-téli megfázásos időszakra. Beköszöntött a rossz idő, ezzel együtt pedig megjelentek a különböző vírusok is. Mindenki köhög, prüszköl, orrot töröl. Rossz a közérzetünk, fáradtak, ingerültek vagyunk, esetleg lázzal küzdünk.
Mit tehetünk annak érdekében, hogy a családunk tagjait megóvjuk a fertőzésektől, vagy ha már elkaptuk a betegséget, hogyan enyhíthetjük a tüneteket?


Kaponya Éva természetgyógyász szakértőnk a megfázások, meghűlések, őszi-téli vírusos megbetegedések enyhítésére, gyógyítására ad természetes, gyógyszermentes tippeket.

Tippek megelőzésre - így kerüld el a vírusokat!


  • "Zsebkendőbe köhögj, tüsszögj!" - unalomig ismételt mondat, de a tanácsot pontosan így kell megfogadni.
  • Gyakori és alapos kézmosás! - lehet, hogy túlzásnak tűnik, de a tömegközlekedés után, ahogy hazaérünk, első dolgunk legyen a kézmosás!  A beteg családtag használjon külön kéztörlőt, amelyet - lehetőségekhez képest - tartson távol a család többi tagjának törölközőjétől.
  • Rendszeres, rövid idejű, de gyakori szellőztetés
  • Citrom és teafa illóolaj párologtatása a helyiségekben. Ez a két illóolaj a lehető legjobb fertőtlenítőnek számít. Ha van otthon szórófejes üvegünk, akkor némi tiszta szesz, akár pálinka (nem vicc!), végső esetben ecet segítségével légfrissítő permetet is készíthetünk, mellyel ajánlott gyakran befújni a lakás összes helyiségét.

Természetes hatóanyagú légfrissítő permet készítése - házilag
Elkészítése roppant egyszerű: egy kevés alkoholba belecsöppentjük tetszés szerinti mennyiségben az illóolajokat (ezzel fog az olaj elegyet alkotni), összerázzuk, és felengedjük vízzel. Fontos! Még illatosításra és légfertőtlenítésre is csak 100%-os tisztaságú illóolajat használjunk, hiszen belélegezve a szervezetbe kerülnek. A 300 forintos olajokat felejtsük el, azok vélhetően szintetikus anyagokból készültek, és nyomokban sem tartalmazzák az illóolaj természetes összetevőit. Egy jó minőségű illóolajból viszont - mivel az illóolajok roppant erős koncentrátumok- nagyon kevés is elég a kellő hatás eléréséhez, egy aromalámpába például 10 csepp bőven elegendő.



A fent említett olajokkal (akár bekeverve, akár hígítatlanul) egy vattapamacs segítségével naponta többször töröljük át a lakásban található kilincseket, telefonkagylókat, és a wc-ülőkét is, főleg ha a vírusos megbetegedés hányással, hasmenéssel is társul.

Láz csillapítása - mit ajánl a természetgyógyász?


Ha pedig már kitört rajtunk a betegség, akkor a következőkre fordítsunk figyelmet:

A legfontosabb: az orvos nem ellenség, és a természetgyógyászat csak kiegészít mindenféle terápiát. Ezért, amíg nem tudjuk pontosan, mi is a bajunk, ne kísérletezgessünk, hanem keressük fel orvosunkat, aki felállítja a diagnózist, meghallgatja a tüdőnket (egy tüdőgyulladásba még ma is bele lehet halni!), majd ellát tanácsokkal. Itt már beléphet a természetgyógyászat, mely mindezek ismeretében segítségünkre lehet. Ha a betegség nem igényel speciális gyógyszerezést, akkor jöhetnek a gyógyteák, gyógymézek, homeopátia.

Elsődleges a láz csillapítása, de csak 38 fok felett, hiszen a láz a szervezet védekező reakciója a kórokozók ellen, ezért alacsonyabb hőmérsékletet nem szükséges gyógyszerrel csillapítani. Fokozott figyelmet igényel viszont az e fölötti hőmérséklet, különösen gyermekek esetében, akiknél könnyen léphet fel lázgörcs.


Folyadékpótlás betegen - milyen italokat kerülj?


Nem szabad megfeledkeznünk a folyamatosan folyadékpótlásról sem, hiszen a láz csillapítása során az izzadással a szervezet rengeteg folyadékot veszít. Minél többet iszunk, a lerakódott váladék is oldódik, könnyebben felköhöghetővé válik. A folyadék lehet tea, gyógytea, tiszta víz, gyümölcslé, bármi, amit a beteg kíván, és el bír fogyasztani.

Ugyanakkor a tej és egyes ételek, mint például a banán vagy a csokoládé nyákot képeznek, ezért fogyasztásuk ilyenkor kerülendő. Ügyeljünk rá, hogy ne fogyasszunk koffeintartalmú italokat, kávét, kólát, de alkoholt sem, hiszen ezek már önmagukban vízhajtó hatásúak.

A folyadékot kisebb kortyokban, gyakran igyuk, mert így elkerülhető az esetleges hányinger. Amennyiben a beteg hány, hányás után közvetlenül ne itassunk vele semmit, bármennyire is ki van száradva a szája, mivel ez a gyomrot irritálhatja, és újabb hányást eredményezhet. Ilyenkor legjobb megnedvesíteni, vagy csak átöblíteni a szájat, majd kis idő elteltével, fokozatosan, teáskanalanként, kevés vizet adni.

Inhalálás - gyerekeknek egyes illóolajok használata tilos


Az orrdugulásra és a melléküregek felszabadítására a mai napig az egyik leghatásosabb módszer az inhalálás, amire fokozottan figyelni kell. Kisgyermeket soha ne hagyjunk egyedül, nehogy magára rántsa a forró edényt!

Ne használjunk túl erőteljes aromájú illóolajokat gőzöléshez abban az esetben, ha nem ismerjünk a saját szervezetünkre gyakorolt hatását, illetve, ha gyermekeknél alkalmazzuk őket. Az illóolajok alkalmazásának szigorú feltételei vannak, ezért érdemes utána nézni annak, melyek azok, amelyek egyáltalán nem, vagy csak elővigyázatossággal használhatóak kisgyermekek esetében.

Egyik ilyen például 6 éves kor alatt az Eucalyptus globulus, melyet általánosságban Eucalyptusnak említünk, vagy a mentol, kámfor, stb. Vonatkozik ez a párologtatásra is, ahol sokan erre nem is gondolnak. Gőzölésre egy gyógyteás (például kamilla, hársfa), vagy sima sós víz is jótékony hatású lehet.

Az eldugult orr, azon túl, hogy rémes érzés, sok szövődményt okozhat. Számos alternatív megoldás létezik az orr tisztítására, rendelkezésre állnak már homeopátiás, sós vizes orrcseppek, orrmosók, fül-és testgyertyák,  de a Salvus víz, mint örök jolly joker itt is bevethető.

Ha valaki azonban ragaszkodik a hagyományos orrcseppekhez, akkor javaslom, hogy gyermek orrcseppet vásároljon, és azt is csak az ésszerűség határán belül használja. Kiválthatunk egy-két cseppentést, ha az orrunk két oldalán található mélyedést ujjunkkal kifelé, majd befelé többször átmasszírozzuk. Kisebb dugulásokon hamar segít.


Vitaminpótlás természetesen - homoktövissel



Vigyázat! Semmiképpen sem összekeverendő az egyik hasonló, közkedvelt dísznövényünkkel, a tűztövissel, amelynek termése mérgező is lehet

Elfogultan javaslom a homoktövist, ami egy csoda! Az ebből készült sűrítmények, olajok az immunrendszer nagy barátai. Ajánlott akár egész ősszel és télen szedni, bármilyen formában. Számos jó tulajdonsága mellett pozitív hatással bír a szív-és érrendszerre is, C- vitamin tartama pedig tízszer nagyobb, mint a citromé! Fogyasztásánál figyelmet igényel, hogy savtartalma magas, ezért arra érzékenyek éhgyomorra ne fogyasszák! Mint minden más esetben, itt is keressük a megbízható minőséget!


Köhögés - hurutoldás gyógynövényekkel, homeopátiával


A köhögés fajtájától és fokozatától függően több dologhoz fordulhatunk.
A hagymahéj tea már nagyanyáink gyógymódja is volt. A megtisztított vöröshagyma külső leveleit leszedjük, és a belső, barna héjakból főzünk teát, amit ízesíthetünk mézzel, citrommal, de önmagában is fogyasztható. Keverhetjük édesköménnyel, mely szintén nagyon jó hurutoldó. Legjobban melegen, vagy langyosan fejti ki hatását.

A száraz, illetve hurutos köhögések oldására nagyon jó a lándzsás útifű szirup, de talán még hatékonyabb a Stodal szirup nevű homeopátiás szer. Ha a váladék nehezen akar felszakadni, akkor a Nr.4es számú Kalium cloratum, valamint a Nr.8-as számú Natrium cloratum Schüssler sók is sokat segíthetnek. Ha mindehhez még görcsös erőlködés is társul, akkor a Nr.7-es Magnezium phosphoricumhoz fordulhatunk. A nagyon mélyről, tüdőből jövő, szűnni nem akaró, szinte már fájó köhögés nagyon hamar csillapítható a Tartephedreel nevű homeopátiás cseppel - alkoholtartalma miatt gyerekeknek nem ajánlott.

Salvus víz, Salvus víz, Salvus víz – ez az egyik leghatékonyabb hurutoldó. Minden háztartásban, mindig kellene otthon lennie a házi patikában. Kúraszerűen érdemes alkalmazni, nem kellemetlen szagú, ízű (bár ebben megoszlanak a vélemények). Aki nagyon finnyás, felhígíthatja vízzel, és észre sem fogja venni, mit iszik. Ha pedig még így is zavarónak érzi a gyógyvíz ízét, gondoljon a rendkívüli hatékonyságára, talán úgy könnyebb lesz a bevitel. Ezen kívül nagyon jó még gyomorsav túltengés esetén, ezért értelemszerűen, akinek nagyon kevés a gyomorsava, ne fogyassza.


Citrom, méz, fokhagyma - népi gyógymódok megfázásra




(Fotó: Besser Gesund Leben)

Mindegyikük azon gyógyhatású szerek közé tartozik, melyek elsőre eszünkbe jutnak egy megfázásos megbetegedésnél. A citrom esetében csak zárójelben jegyzem meg, hogy a bio citromnak észrevehetően jobb az íze. Bármilyen citromot is veszünk, felvágás előtt mindig mossuk meg forró vízzel, és akár (természetesen öko) mosogatószerrel is a héját, hiszen felvágáskor a késsel könnyen bevihetjük azokat a káros anyagokat, melyekkel a citromot kezelték.  

Méz esetében is csak megbízható termelőtől vásároljunk, és ha már több legyet akarunk ütni egy csapásra, akkor selyemfű, medvehagyma, repcemézet szerezzünk be, hiszen ezek nem savasítanak.

Az interneten több formában is kering egy fokhagymás-citromos oldat receptje. Bár mindegyik összetevője köztudottan jótékony hatású, koncentráltan azonban problémát okozhat epe-illetve gyomorproblémával küszködőknek. Ezért ebben az esetben is fontos a megfontoltság, és a mértékletesség. Ne a divatot kövessük, hanem a józanész szavát, és saját testünket, panaszainkat ismerve alkalmazzuk az ilyen terápiákat.


Pihenés, fekvés - a szervezet így gyógyítja önmagát


A legfontosabb, amit az egészségmegőrzésért, gyógyulásért tehetünk. Hagyni kell a folyamatokat lezajlani, időt kell adni a gyógyulásra. Legtöbben ott követik el a hibát, hogy amint a láz csillapodik, és ettől a közérzet is javul, már újra meg akarnak felelni a feladatoknak. Nem véletlenül mondták a régi öregek, hogy a gyógyuláshoz „ágymeleg” szükséges. Sokszor néhány napi fekvés már elegendő lehet a legyöngült szervezet regenerálódására.

A „Nékem olyan asszony kell, ha beteg is keljen fel.” kezdetű dal pedig már a nótában sem vicces. Ha nem feküdjük ki kellőképpen a betegséget, az immunrendszerünk sokkal támadhatóbbá válik egy következő kórokozóval szemben - így közösségben, járművön, bárhol könnyen felülfertőződhetünk. És akkor már komolyabb tünetekkel, akár szövődményekkel is lehet számolni. Arról nem is beszélve, hogy ki szereti, ha a munkahelyen, iskolában köhögnek, tüsszögnek, láthatóan betegek körülötte? Ezzel csak azt érjük el, hogy a beteg még betegebb lesz, esetleg lábon kihord egy tüdőgyulladást, a körülötte lévők pedig szintén megbetegszenek.

Sajnos rengeteg gyereket adnak be szülők úgy az óvodába, bölcsődébe, iskolába, hogy nem kezelik ki teljesen a betegséget, ezzel pedig azt érik el, hogy a vírus csak tovább terjed, Ne legyünk önzők, másokra is gondoljuk! Szerencsés esetben meggyőzhetjük az óvó-vagy gondozó néniket, hogy megelőzésképpen alkalmazzák a csoportokban a fenti illóolajokat, lehetőségeikhez mérten vagy párologtatás, vagy diffúzor formájában. És ugyanezzel a módszerrel az irodákban, munkahelyekben is sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

Hogyan adagoljuk a természetes szereket?
Egy-egy szer ajánlása esetén szándékosan nem írtam konkrét adagolásokat, konkrét mennyiségeket, hiszen minden ember más, mindenki szervezete másképpen reagál egy gyógyszerre, kezelésre, természetes szerre. Ezért nagyon fontos az egyénre szabott terápiák, adagolások alkalmazása. És ez a természetgyógyászat lényege.

Az ideális az lenne, ha ez a hagyományos orvoslásban is megvalósítható lenne. Bár vannak már erre mutató, jótékony példák, de azért mindannyian tudjuk, hogy egyelőre, sajnos nem ez az általános. Most így, a közelgő influenzajárvány idején csak annyit tehetünk, hogy együtt érzünk a háziorvosokkal, akik rengeteg beteget látnak el, szinte futószalagon, többszörösen túlterhelve.  Közben pedig odafigyelünk saját magunkra.

Természetesen a fenti felsorolásba még sok egyéb gyógymód, praktika helyet kérhetett volna magának (például D-vitamin, a grapefruit mag) de én most a saját szakterületemről szemezgettem.

Szerző: Kaponya Éva természetgyógyász
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.11.07