Naponta 16 ember hal meg szívinfarktusban, mert sokszor későn érkezik a segítség - Milyen tünetekkel fordulj azonnal orvoshoz?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Naponta 16 ember hal meg szívinfarktusban, mert sokszor későn érkezik a segítség - Milyen tünetekkel fordulj azonnal orvoshoz? Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón. Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón.

Ne hezitáljunk, kérjünk időben orvosi segítséget!
Tóth Kálmán hozzátette, Magyarországon még mindig túl hosszú az úgynevezett hezitálási idő, amely a tünetek jelentkezése és az orvosi segítségkérés között eltelik, holott minden, segítség nélkül töltött félóra 7-8 százalékkal növeli a szívinfarktust követő halálozást. Éppen ezért az idei Szívünk napja programot a "minden perc számít" mottóval rendezik meg, idén először a Millenárison, szeptember 25-én, vasárnap.

Kiemelte, a magyar egészségügyben a kardiológiai ellátás, annak sürgősségi, mentési területe is kiemelkedőnek számít, hiszen például már a mentőben elvégzett EKG-eredményt el tudják juttatni a legközelebbi szívcentrumba, és ha igazolódik az infarktusgyanú, akkor rögtön szakszerű segítséget tudnak nyújtani.

Az infarktus jelei  - nem mindig jár légszomjjal, izzadással!
Sok esetben a mellkasi fájdalom kisebb intenzitású és sok az atípusos, illetve megmagyarázhatatlan tünet. Ezek közé tartozik:
  • a mérsékelt gyomortáji fájdalom,
  • hányinger,
  • hányás,
  • szédülés,
  • akár eszméletveszés is előfordulhat.
Sokszor egyáltalán nem jelentkezik a mellkasban fájdalom, nincs légszomj, izzadás. A legtöbbször általános rosszullétet és fáradtságot érez az idős korú vagy női beteg, ezért nem gyanakszik infarktusra.

Csökkent a szívinfarktus halálozási aránya - naponta 16 ember hal meg
Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, az Európai Kardiológusok Társaságának alelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt tizenöt évben rengeteget fejlődött a kardiológiai ellátás, 60 százalékkal csökkent a szívinfarktus halálozási aránya Magyarországon. Míg az 1990-es években évente 15 ezren, addig napjainkra már "csak" hatezren halnak meg - ismertette.

Hozzátette, az, hogy Magyarországon az elmúlt évtizedekhez képest hét évvel nőtt a várható élettartam, elsősorban a szív- és érbetegek ellátásában elért eredményeknek köszönhető. Az ország 19 szívcentrumában a legmagasabb szintű ellátást kapják a betegek - mondta Merkely Béla, hangsúlyozva: évente ötvennél is több szívátültetést végeznek, és Magyarország Európa első harmadába tartozik a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésében.

Fontos odafigyelni az egészségünkre
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója arról beszélt, hogy míg az ellátás magas színvonalú, az egyes emberek kevésbé vannak tisztában egészségükkel, a lakosság körében alacsony az úgynevezett egészségértés. Úgy vélte, ezen az utóbbi területen van még tennivaló, és a Szívünk napja kampány és rendezvény jó lehetőség a magunkra való odafigyelés fontosságának tudatosítására.

Megelőzhető a halál
Becker Dávid, az MKT főtitkára is az időfaktor fontosságát emelte ki, hiszen a szívinfarktus akár halálos is lehet, de az időben érkező segítséggel, a magas színvonalú ellátással az esetek többségében megelőzhető a halál. Megemlítette a laikus életmentés fontosságát, annak újbóli beemelését az oktatásba.

Milyen programokkal várják az érdeklődőket a Szívünk napja rendezvényen?
A szeptember 25-én, vasárnap tartandó Szívünk napja rendezvényen szűrővizsgálatokkal és különböző programokkal várják a Millenárisra látogatókat. Lesznek előadások az egészségmegőrzésről, a szívbetegségek megelőzéséről, rizikófaktorokról, és az újraélesztésről, amit ki is lehet majd próbálni.

Még többet korábbi cikkünkben is olvashatsz az infarktusról, kattints »

Fotó: Pixabay.com
Forrás: MTI

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2016.09.21