A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk?

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


A hidegfront hatása az egészségre - Mik a tünetek és hogyan segíthetünk? Az erős hidegfront hatásaira különösen a magas vérnyomásban szenvedőknek és a szívbetegeknek kell odafigyelniük – tanácsolja Dr. Terebessy András, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézet munkatársa. Milyen tüneteket okozhat a hidegfront? Hogyan enyhíthetők a kellemetlen tünetek? Milyen hatással van szervezetünkre a hidegfront, és mik a tünetei?
Az előrejelzések szerint erős hidegfronti hatásra kell számítani, amelyek közül jelentősége miatt első helyen említendő az esetleges vérnyomás-emelkedés. Akik frontérzékenyek és ráadásul magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvednek, különösen fontos, hogy odafigyeljenek gyógyszereik helyes szedésére. Az esetleges vényomás-kiugrás tünete lehet az erős fejfájás, tarkótáji nyomás – ha ez nem szűnik, érdemes orvosi szakvéleményt kérni. Ismert jelenség az úgynevezett görcskészség fokozódása is, ami szívbetegeknél okozhat szorító mellkasi érzést, de például vesebetegek hasi görcsét is kiválthatja. Mindkét tünet jelentkezése esetén haladéktalanul orvosi segítséget ajánlott kérni!

Hidegfront hatása és a közúti közlekedés
Sokan számolnak be arról, hogy nagy lehűlés esetén ingerlékenyebbnek, feszültebbnek, de akár agresszívebbnek is érzik magukat. Ennek hátterében is állhat a hidegfronti hatás. Célszerű különösen odafigyelni a közúti közlekedés során az esetleg ingerültebb sofőrökre. Aki tudja magáról, hogy stresszes helyzetekben amúgy is nehezen türtőzteti magát, akár ne is üljön autóba.

Erős szél és szálló por következményei
A hidegfront hatás mellett azonban egyéb problémákat is okozhat a hétvégi időjárás. Tekintettel az elmúlt napok csapadékmentességére, az erős szél feltehetőleg felkavarja majd a nagyvárosokban a szálló port, amelynek értéke a fővárosban már így is meghaladja az egészségügyi határértéket. Mindez szemirritációhoz vagy légúti panaszokhoz vezethet, utóbbi különösen a krónikus tüdőbetegségekkel élők napjait nehezítheti. Gazdagabb növényzettel bíró országrészeken pedig a már megjelenő pollenek viszonylag magas koncentrációja okozhat gondot. Kiszáradt torkunk, orrunk pedig a sajnos még mindig a levegőben cirkuláló kórokozóknak adhatnak remek táptalajt.

Hogyan enyhítsük a hidegfront hatásait?
Sajnos a hidegfrontot megelőzni nem lehet, de a hatásait enyhíthetjük. Ha a front miatt ingerlékenyebbek, stresszesebbek, próbáljanak meg tudatosan türelmesek lenni egymással – tanácsolja a szakember. A vitaminokban gazdag, egészséges táplálkozás sokat segíthet csakúgy, mint a megfelelő (napi 2-3 liter) folyadékbevitel.



Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Forrás: http://semmelweis.hu

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2015.05.20