Gombás fertőzések és kezelésük

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


Gombás fertőzések és kezelésük Ha vízparti élményeit majd a nyári fotók alapján szeretné felidézni, s nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő naptejjel védenie bőrét. A strandokat a fürdőzőkön kívül sajnos a gombák is kedvelik, s bármelyik izzadó testrészen örömmel megtelepszenek. Ám táptalajként tökéletes számukra akár egy rosszul szellőző cipő, vagy a sokat hordott baseball sapka is! „A statisztikák szerint a magyar lakosság 54 százaléka – tehát legalább minden második ember saját bőrén tapasztalhatja meg valamilyen gombás fertőzés kellemetlenségeit” – mondja Dr. Siklós Krisztina. „S mivel a gombák spórákkal szaporodnak, akár a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával is könnyen továbbadhatóak”– fűzi hozzá a doktornő. Érdemes megismerni a leggyakoribb fajtákat, s odafigyelni a megelőzésre.

Lábgomba
Kellemetlen, viszkető érzés, hámló, hólyagos bőr, megvastagodott, sárgás lábköröm – a lábgomba tünetei. A televíziós reklámok alapján kezelése kifejezetten könnyűnek tűnhet, valójában azonban igen nehéz megszabadulni tőle, gyógyszeres vagy kenőcsös kúra nélkül szinte lehetetlen. A teljes gyógyuláshoz pedig szükség van arra, hogy a fertőzött rész teljesen lenőjön. Vagyis hosszú hetekről, hónapokról beszélhetünk. A strandon, vízparton, a közös zuhanyzókban egy lépést se tegyen papucs nélkül! Figyeljen gyermekére is, hordja a papucsot addig a pillanatig, míg belép a vízbe, s rögtön, amikor kilép a partra.

Gombás fejbőr
A gomba akár hajhullást is okozhat, s a fejbőr fertőződéséhez elég egy közösen használt törölköző vagy fésű. A tünetek sajnos könnyen összekeverhetők a korpásodással, vagy a fejbőr hámlásával, így ha ezek mellett hajhullást is észlel, fontos bőrgyógyászhoz fordulnia, mert az elhúzódó fertőzést egyre nehezebb kikezelni. A gombásodás ráadásul más testrészekre is átterjedhet.

Candida
A candida gombát pár éve szinte elsőszámú közellenségként emlegették a természetgyógyászok, bár ez a típus normál esetben is jelen van a szervezetben, s csak akkor tud elszaporodni, ha a baktériumflóra egyensúlyi állapota felborul. Egyaránt megbetegítheti a bőrt, a nyálkahártyát és a belső szerveket. Bizonyos esetekben a testhajlatokban viszkető bőrpír jelenhet meg, a szájzugok kisebesedhetnek, a hölgyeknél hüvelygyulladás, férfiaknál a nemi szerv gyulladása jelentkezhet. „A candida túlszaporodása visszafordítható, ám a kúrához szakember felügyeletére lesz szükség” – mondja Siklós doktornő.

Napgomba
Az úgynevezett napgomba lehet felelős a felsőtesten lévő kerek, hámló, barnás foltokért, melyek nem viszketnek. Napozás során ezek nem barnulnak le, hanem fehér foltokban maradnak meg a bőrön. Kialakulásukat elősegítheti a párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.

Erről a betegségről az utóbbi években egyre többször hallani a szoláriumhasználat kapcsán. Ügyeljen rá, hogy a napágy mindig alaposan le legyen fertőtlenítve, legjobb, ha maga törli át fertőtlenítőszerrel!

Forrás: Dr. Rose

 

Nagyszülők Lapja

Betegségek

Nagyszülők Lapja


2014.08.07