Főoldal > Cikkek > Egészség > Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Szülőklapja képAz asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot egy tanulmány szerint.

Szerző: Nagyszülők Lapja
2022-07-12
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt - ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.

Férfiaknál több mint 2 évvel, nőknél 1,5 évvel rövidíti meg az életet a sózás
Az asztalra került ételek rendszeres sózása a férfiak esetében több mint két évvel, a nőknél másfél évvel rövidítette le a várható élettartamot. A tanulmányban csak a kész étel sózását vizsgálták, azt nem, hogy a főzés közben mennyi fűszer került az ételbe - írta a The Guardian.

Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

A tanulmány nem zárta ki véglegesen az egyéb tényezőket, köztük azt, hogy a sófogyasztás általában a kevésbé egészséges életmódra jellemző, de a szerzők szerint eredményeik igazolják, hogy érdemes elgondolkodni a sózás visszafogásán.

Az első ilyen tanulmány
A kutatást vezető Lu Qi, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora kiemelte, hogy kutatásuk az első, amely az ételek sózása és a korai halálozás közötti kapcsolatot vizsgálta.

Hangsúlyozta: véleményük szerint már az is jelentős egészségügyi előnyökkel járhat, különösen társadalmi méretekben, ha az emberek legalább csekély mértékben csökkentik a nátriumbevitelt, például azzal, hogy az asztalra került ételt már nem vagy csak nagyon kicsit sózzák meg.

A kutatáshoz több mint 500 ezer brit résztvevő egészségi állapotát követték átlagosan kilenc éven át. A 2006 és 2010 között a UK Biobank vizsgálathoz csatlakozott résztvevőktől a kutatás kezdetén azt kérdezték, hogy sózzák-e az ételeiket, és ha igen, azt milyen gyakran teszik.

A plusz sózást vizsgálták
A világ nyugati részén élő népesség nátriumbevitele körülbelül 70 százalékban a feldolgozott és elkészített élelmiszerekből származik, 8-20 százaléka pedig az étkezéskor hozzáadott sóból. A plusz sózás jól jelzi, hogy mennyire kedveli valaki a sós ételeket, ezért a kutatócsoport ezt állította az elemzése középpontjába.

Azokhoz képest, akik soha sem vagy csak ritkán sózták meg az ételüket, 28 százalékkal nagyobb volt az idő előtti halálozás kockázata azoknál, akik mindig megsózták az ételt. Az 50 évesen az ételüket étkezéskor mindig megsózó férfiak és nők várható élettartama 2,3 évvel, illetve 1,5 évvel volt rövidebb.

Évekkel rövidebb ideig fogsz élni, ha minden étkezéskor megsózod az ételt - Miért káros a túlzott sófogyasztás?

Nem kell elhagyni a sót, csak mértékkel használni
Annika Rosengren professzor, a Göteborgi Egyetem vezető kutatója - aki nem vett részt a kutatásban - azonban hangsúlyozta, hogy a sót nem lehet teljesen elhagyni az étrendből.

A normál sómennyiséget fogyasztó egészséges embereknek nem kell túlságosan aggódniuk a sóbevitelük miatt. A szívbetegeknek azonban valószínűleg csökkenteniük kell a sófogyasztásukat, például azzal, hogy a kész ételt már ne sózzák meg - tette hozzá.

Túl sok sót fogyasztunk
A WHO egyébként napi 5 grammban határozta meg az egészséges sóbevitelt, ez egy kávéskanálnyi sónak felel meg naponta, és ebben már benne van a készételekben található só is.

A valóságban ennek minimum a dupláját fogyasztják az emberek világszerte, az OGYÉI 2014-es felméréséből kiderül, Magyarországon körülbelül 2,5 szerese a sófogyasztás az ajánlottnak. Ehhez jön még hozzá a mozgásszegény életmód, a kevés gabona-, zöldség- és gyümölcsfogyasztás, viszont sok húst, zsiradékot, finomított pékárút eszünk, ami hozzájárul az elhízáshoz és az ezzel járó betegségek - diabétesz, magas vérnyomás, stroke, egyes rákfajták - kialakulásához.

A sófogyasztás tudatosan csökkenthető, ha fokozatosan főzéskor kevesebb sót teszünk az ételbe és étkezéskor nem sózunk, akkor egy hónap alatt hozzászokik a nyelvünk és az ízérzékelésünk a változáshoz, és nem fogjuk sótlannak érezni az ételt.

Forrás: MTI
Fotók: Freepik/8photo, Pexels/Julia Filirovska

BABA FEJLŐDÉSE HÓNAPRÓL HÓNAPRA
Mikor mit tud a babád? Milyen vizsgálatok várnak rá? Érzelmi, értelmi fejlődés csecsemőknél, babáknál, kisgyermekeknél
Kattints ide >>

vonal

[x] hirdetés

Címkék: étkezés, sózás, sóbevitel, sófogyasztás

Kapcsolódó cikkek

Koszorúér-betegségek és szívinfarktus megelőzése: Még egy ok, amiért érdemes egészségesen élni
Koszorúér-betegségek és szívinfarktus megelőzése: Még egy ok, amiért érdemes egészségesen élni

Az egészséges életmód akár már gyermekkortól kezdve fontos szerepet játszhat a koszorúér-betegségek elkerülésében - derült ki egy 98 ikerpár bevonásával, Magyarországon végzett kutatásból.

tovább a cikkre
Két vérnyomáscsökkentőt és egy D-vitamin készítményt von ki a forgalomból az OGYÉI
Két vérnyomáscsökkentőt és egy D-vitamin készítményt von ki a forgalomból az OGYÉI

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) több gyógyszert is kivont a forgalomból, mivel azok nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített minőségi követelményeknek.

tovább a cikkre
Rák, szív-és érrendszeri  betegségek, krónikus gyulladások, cukorbetegség ellen: Ezért fogyassz antioxidáns zöldséget, gyümölcsöt!
Rák, szív-és érrendszeri betegségek, krónikus gyulladások, cukorbetegség ellen: Ezért fogyassz antioxidáns zöldséget, gyümölcsöt!

Vége a szinte menetrendszerű tavaszi fáradtságnak! Marékszámra szedett vitaminkészítmények helyett étkezz tudatosabban és válaszd azokat az alapanyagokat, amik segítségedre lesznek a tavaszi felkészülésben.

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Karalábéfőzelék kuszkuszos húsgolyóval recept: Ha elszakadnál a hagyományos ételektől, próbáld ki ezt! tovább

Zöldpesztós cukkini-spagetti tonhallal - Különleges recept, ami jó a szívednek és magas vérnyomás ellen is tovább

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium és nyugdíj-kiegészítés 2022: Péntektől érkeznek a plusz pénzek a nyugdíjjal együtt tovább

Kiegészítő nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium 2022: Mikor érkeznek a plusz összegek a bankszámlára? tovább

Nyugdíj-kiegészítés és nyugdíjprémium 2022: Mikor számíthatnak a plusz pénzre a nyugdíjasok? tovább

Emelt nyugdíj 2022: Már kedden érkezik a bankszámlára a magasabb összeg - Visszamenőleg is megkapod tovább

Nyugdíj 2022: Csúszik a beígért évközi kiegészítő nyugdíjemelés - Mikor számíthatsz a magasabb összegre? tovább

Nyugdíj utalási időpontok 2022: Ekkor érkezik a nyugdíj a folyószámlára idén - Havi utalási naptár tovább

Nyugdíj emelkedés 2022: Ennyivel emelkednek jövőre a nyugdíjak a várható infláció miatt tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza