Szívtáji fájdalom, szívritmuszavar, nehézlégzés - Ezeket is okozhatja a hideg időjárás!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szívtáji fájdalom, szívritmuszavar, nehézlégzés - Ezeket is okozhatja a hideg időjárás! A hideg idő egészségi hatásairól tett közzé tájékoztatót a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Bőrproblémákat, súlyosabb esetben szívtáji fájdalmat is okozhat a hideg időjárás. A hideg idő megviseli a szervezetet, a hideg egészségi hatásairól korábban tájékoztatót is közzétett a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a Facebookon. Bőrproblémákat, súlyosabb esetben szívtáji fájdalmat is okozhat a hideg időjárás - írták. (cikk aktualizálva: 2023. február 7.)

Az első februári hétvégén markánsan lehűlt a levegő az észak felől leszivárgó hideg, fagyos levegőnek köszönhetően.

Az NNK ábrája szerint a hideg idő előidézhet fokozott könnyezést, orrfolyást, nehézlégzést, izomgyengeséget, korlátozott mozgást, okozhatja az ízületek duzzadását és megmerevedését is.

Szívtáji fájdalom, szívritmuszavar, nehézlégzés - Ezeket is okozhatja a hideg időjárás!

A hideg kiszárítja a bőrt, amely viszkethet, begyulladhat, hámlani kezdhet, a végtagokon elfehéredhet, zsibbadás és fájdalom is jelentkezhet. Súlyosabb esetben pedig akár szívtáji fájdalom, ritmuszavar is előfordulhat - írták.

Ezt tedd hideg időben - Az NNK tanácsai


- Réteges öltözködés, a sapka, a sál, a kesztyű viselése
- A nedves ruhát, lábbelit pedig mielőbb szárazra kell cserélni
- A hidegben ajánlott mozogni, az ugyanis javítja a keringést
- Mivel mínusz 10 Celsius-fok alatt fennáll a fagyás veszélye, fémtárgyat nem ajánlott kesztyű nélkül megfogni
- A kihűlt testrészeket nem szabad dörzsölni, hanem langyos vízzel kell felmelegíteni
- Javasolt a sok folyadék fogyasztása, az alkohol viszont kerülendő, mert az fokozza a hőleadást, kitágítja az ereket

Fontos továbbá a magas C vitamin-tartalmú gyümölcsök, zöldségek fogyasztása. Ajánlott az E vitaminban és olajokban gazdag krémek használata az arcon és a kezeken - derül ki az NNK ábrájáról.



Milyen lesz az időjárás 2023. február 7-e, kedd estig?
Éjszakára átmenetileg kiderül az ég. Kedden túlnyomóan napos időben lesz részünk, csak hazánk keleti felében lehet időszakos felhőzetnövekedés. Csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet napközben a Dunántúlon és a keleti megyékben élénk lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -10 és -5 fok között alakul, de a fagyzugos, szélcsendes helyeken ennél több fokkal hidegebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -1 és +4 fok között valószínű.

Vörös kód van érvényben
A hideg időjárás miatt három régióban léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára február 7-én, kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila közölte: a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon kedd 20 órától szombat reggel nyolc óráig, a közép-magyarországi régióban kedd 20 órától csütörtök reggel 8 óráig tart az intézkedés.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet - indokolta a döntést az államtitkár.

Forrás: MTI, Facebook/Tisztifőorvos
Fotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2021.02.12