Veszélyes-e beadatni az influenza elleni oltást, ha éppen koronavírusos vagyok? - Müller Cecília válaszolt

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Veszélyes-e beadatni az influenza elleni oltást, ha éppen koronavírusos vagyok? - Müller Cecília válaszolt Müller Cecília egyebek között arról is beszélt az október 5-ei élő sajtótájékoztatón, miért nagyon fontos beadatni az influenza elleni védőoltást mindenkinek. Müller Cecília egyebek között arról is beszélt az október 5-ei élő sajtótájékoztatón, miért nagyon fontos beadatni az influenza elleni védőoltást mindenkinek.

Müller Cecília elsősorban szerint érdemes mindenkinek beadatni az influenza elleni védőoltást, melyet a kormány október közepétől bárki számára ingyenesen elérhetővé tesz.

Mint október 3-án hangsúlyozta: ez a koronavírus ellen nem véd, ugyanakkor mindkét vírus a tüdőt és a légzőszerveket is megtámadja. Ha legalább az egyiktől meg tudják védeni magukat az emberek, akkor azt feltétlenül meg kell tenni, mivel ha egyszerre támad mindkét vírus, a szövődmények és a súlyos lefolyás kockázata jóval magasabb.



Koronavírusos személyre sem jelent kockázatot az influenza elleni védőoltás
Az országos tisztifőorvos az operatív törzs október 5-ei, hétfői sajtótájékoztatóján is kitért az influenza elleni védőoltásra, újságírói kérdésre válaszolva kiemelte, akkor sem jelent semmiféle kockázatot a védőoltás beadatása, ha valaki történetesen éppen koronavírusos, csak esetleg nem tud róla.

Elmondta, hogy az influenza elleni oltás nem tartalmaz aktív vírusokat, ugyanakkor a szervezetben kiváltja az immunválaszt, mivel az eredeti vírus olyan alkotóelemeit tartalmazza, amelyeket az immunrendszer felismerni képes.

Kiknek ajánlott leginkább?
Bár a koronavírus második hullámában még jellemzően mindig a 40 év alattiak betegednek meg, ugyanakkor Müller Cecília hangsúlyozta, hogy már egyre több az idősebb korú beteg. Ezért is kifejezetten ajánlott az influenza elleni védőoltás a 60 feletieknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek, de várandósok is beadathatják, mert még a babát is védi féléves koráig. A védettség az oltás beadásától számított 14. nap után alakul ki.

Olvasd el ezt is!
Kiknek ajánlott leginkább az influenza elleni védőoltás?  - Itt a lista, akik már korábban is ingyen kapták meg »


Forrás: Operatív törzs sajtótájékoztató, MTI
Fotó: Freepik

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2020.10.05