Körte vagy alma típusú elhízás - Miért jobb, ha inkább a combodra hízol, és nem a hasadra?

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Körte vagy alma típusú elhízás - Miért jobb, ha inkább a combodra hízol, és nem a hasadra? Egy nagyléptékű amerikai kutatás szerint azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik a hasuk helyet a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségektől. A kutatók szerint az alma alakú nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból, és körte alakúvá válni. Egy nagyléptékű amerikai kutatás szerint azok az idősebb, egészséges súlyú nők, akik a hasuk helyet a combjukra híznak, védettebbek a szívbetegségektől.
A kutatók szerint az "alma alakú" nőknek meg kell próbálnia leadni a hasukból, és "körte alakúvá" válni.


30 éven át folyt a kutatás
A European Heart Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban 2600 egészséges testsúlyú 18 éven felüli nőt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18-25 között volt. A résztvevők egy 1990-es évek közepétől folyó nagy amerikai kutatás, a Women's Health Initiative keretében rendszeresen estek át olyan vizsgálaton, amely a testzsírt, az izmokat és a csontsűrűséget mérte fel.

Az alma típusnál több betegség alakult ki
A kutatás megállapította, hogy az "alma alakú" nőknél, akik a hasukra híznak, nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata, mint azoknál a "körte alakú" nőknél, akiknél a zsírpárnák a combjukat és a csípőjüket erősítették.



A tudósok korábban is tisztában voltak azzal, hogy a hasi szervek körül felhalmozódó zsír, az úgynevezett zsigeri zsír megnöveli az anyagcsereproblémák, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát - emlékeztetett a tanulmányt ismertető BBC News.

A kutatók egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy a combon kialakuló zsír miért védhet a szív és érrendszeri betegségektől, de az kiderült, hogy ez a zsír nem okoz problémát a test szerveiben.

Mitől nő meg a hasi zsír?
Az egészségtelen életmód viszont a középkorúaknál a hasi zsírt növeli. A tanulmányt jegyző Qibin Qi professzor, a New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem tudósa elmondta, hogy a korábbi kutatások azokkal foglalkoztak, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak.

- A mi tanulmányunk résztvevői olyan nők voltak, akiknek normális volt a testsúlya. Tehát ez az üzenet nagyon fontos: még az egészséges testsúlyú nőknél is számít, hogy a testük 'alma alakú' vagy 'körte alakú'".

Csökkenteni kell a hasi zsírt
Qi professzor hangsúlyozta, hogy meg kell próbálni a hasi zsírt csökkenteni, és elérni, hogy javuljon az arány, tehát a combon legyen inkább több zsír. Hozzáfűzte, kutatócsoportja most azon dolgozik, hogy megállapítsák, milyen különleges étrenddel vagy testedzéssel lehet ezt elérni.
 
- A jövőbeni kutatások annak feltárására, hogy a testzsír eloszlása hogyan járul hozzá ezekhez a betegségekhez, fontos új módszereket tárhat fel a szívinfarktusnak és a stroke-nak a megelőzésére és kezelésére - mondta el Sonya Babu-Narayan, a Brit Szív Alapítvány társigazgatója.

Forrás: MTI
Fotó: IrishNews
Kezdőfotó: Rawpixel

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2019.07.03