Banyapúp oka, kialakulása, kezelése - Nyakfájást, fejfájást, ízületi gyulladást, izomgörcsöt is okozhat az elváltozás!

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Banyapúp oka, kialakulása, kezelése - Nyakfájást, fejfájást, ízületi gyulladást, izomgörcsöt is okozhat az elváltozás! Veled is előfordult, hogy a szomszédasszony megjegyezte, milyen görbén tartod magad? Talán észre sem veszed a kiváltó okot, lehet, hogy banyapúpod van! Mi ez pontosan és mit tehetsz ellene? Ortopédus szakértőnk, Dr. Tácsik Balázs elmagyarázza. Azon veszed észre magad sokszor, hogy előrehajtod a fejed, mert úgy érzed úgy kényelmesebb? Komoly baj előfutára lehet, ha nem figyelsz oda a banyapúp nevű elváltozás megjelenésére.

Banyapúphoz vezethet a rossz testtartás

Egy kevéssé ismert ortopédiai elváltozás, ami szégyenérzetet, önbecsülési problémákat okozhat és esetenként fájdalommal jár. Ez a banyapúp, amelynek kialakulásáért leginkább a rossz tartás felelős.

Mi a banyapúp?
A banyapúp egy rendellenes görbület a felső hátcsigolyán, ami egy tenyérnyi méretű, jól tapintható, puha púpot képez a nyak alatt. A púptól a fej és a nyak előredől. Az elváltozás sok esetben csak esztétikai problémát okoz, de előfordul, hogy nyakfájáshoz, ízületi gyulladáshoz, izomgörcshöz, fejfájáshoz, szédüléshez vezet.  Létezik súlyosabb eset is, amikor a fej annyira előredől, hogy problémákat okoz a mindennapi életben.  



A környezet figyelmeztet
A rendellenesség idősebb korban gyakoribb, de fiatalok körében is előfordul. Mivel fájdalmat többnyire nem okoz és szemből nem észrevehető, a púpra sokszor a páciens környezetében élők hívják fel a figyelmet, ami igen kellemetlen mindkét fél számára.  

Mitől alakul ki?
Leggyakrabban a nyak és a hát tartáshibája okozza a problémát. A rossz tartás következtében a nyaki ív és a háti gerinc találkozásánál a kötőszövet és az izomzat felszaporodik és letapad. Szintén gyakori, hogy a csontritkulás következményeként a csigolyák magassága csökken, és ez vezet banyapúphoz. Az izom gyengesége vagy egyensúlyhiánya, degeneratív gerinclemez betegség, ínszalag problémák, egyes anyagcsere problémák és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az elváltozás kialakulásában.

Mennyi idő alatt alakulhat ki?
Változó. Általában ez egy lassú folyamat, de csontritkulás esetén hirtelen összeroppanhatnak a csigolyák, amitől púp alakulhat ki.

Hogyan kezelhető?
Minél régebb óta áll fenn az elváltozás, annál nehezebb kezelni, ezért itt is igaz, hogy jobb azonnal orvoshoz fordulni a problémával. Speciális tornával és masszázzsal a púp mérsékelhető és hosszútávon teljesen eltüntethető. Amennyiben csontritkulás miatt alakult ki az elváltozás, mindenképp kezelni kell az alapbetegséget, és a hátizomzat megerősítése is szükséges. Fontos odafigyelni a megelőzésre is, hiszen a rossz testtartás miatt bármikor újra kialakulhat.

Kapcsolódó cikkünk: 10 perces könnyű torna hátfájásra »

Szerző: Dr. Tácsik Balázs ortopédus
Fotó: Pixabay, scoliosissos.com

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2017.05.23