Görbe hát, gerincferdülés ellen - Így tanítsd meg a gyereknek a helyes testtartást! Videós útmutatóval

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Görbe hát, gerincferdülés ellen - Így tanítsd meg a gyereknek a helyes testtartást! Videós útmutatóval A helyes testtartásra már időben meg kell tanítani a gyerekeket, hogy az automatikusan tudjon rögzülni, és később ne alakulhasson ki nyak-, hát- vagy derékfájás. A mai gyerekek naphosszat ülnek az iskolapadban és a számítógép előtt, ezért őket különösen érinti a probléma. Két rövid videóval ebben segítünk. Az iskoláskorú gyerekek egy fél napot töltenek ülve az iskolapadban, napközben órákat facebookoznak, miközben hanyagul állnak, rosszul tartják magukat és sajnos egyre kevesebbet mozognak. Pedig nagyon nem mindegy, hogy miközben a gyerekek ülnek vagy állnak, hogyan terhelik a gerincünket.

Felnőttként már nincs rá gondunk, hogy a nap minden percében arra figyeljünk, hogy helyesen ülünk-e vagy állunk, hogy épp görbén tartjuk-e magunkat vagy egyenesen. Ezért tanácsos a helyes testtartást idejekorán már gyermekkorban kialakítani, hogy az automatikusan rögzüljön! Így marad egészséges a gerinc, ami által később elkerülhető lesz gerincferdülés, a hát-, nyak- és derékfájás.

Ebben segít az alábbi pár perces, nagyon érzékletes két videó, amelyek a helyes testtartást mutatják be, miközben egyszerű tippeket adnak arra, hogy hogyan kell ülni a széken, milyen testtartásban szabad használni a laptopot, és még az is kiderül, hogy ha egy gyereknek rossz a testtartása, akkor az végképp úgy marad-e?

Figyeld meg jól gyerekedet/unokádat, hogy:

- mindig ugyanúgy veti-e keresztbe a lábát, ha a széken ül?
- ugyanazon a vállán hordja-e az iskola táskáját?
- kanapén ülve felhúzza-e oldalra a lábait?
- ha várakozik, akkor mindig ugyanazt a lábát terheli?
- nagyobb gyerek előre tolja-e a fejét, miközben a monitort bámulja?
- kisebb gyerek hosszan előre dől, miközben a házi feladatát írja?
- kisebb gyerek miközben nézi a mesét, egyfolytában előredől a tévé előtt?


Ha arra jutottál, hogy lenne mit korrigálni a rossz testtartáson, akkor nézzétek meg a gyerekkel közösen az alábbi videókat, ami nem csak nekik, de még neked is hasznos lehet. A felső videó a kisebb, az alsó videó a nagyobb iskolás gyerekeknek készült.

Videó: helyes testtartás, tartáskorrekció (kisebb iskolás gyereknek)





Videó: helyes testtartás, tartáskorrekció (nagyobb iskolás gyereknek)




Forrás: Youtube / TIE videók
Fotó: freepik/freepik

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.04.08