Sarkantyú hatékony kezelése gyógytornával - Leírás és videós útmutató a gyógytornásztól

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Sarkantyú hatékony kezelése gyógytornával - Leírás és videós útmutató a gyógytornásztól Pár perc otthoni lábtornával elkerülhető vagy kezelhető a sarokcsont talpi felszínen jelentkező kellemetlen sarkantyú. Mutatjuk a lábtornavideót, amit Pap Andrea gyógytornász szakértőnk állított össze. A sarkanytú egy meszes kinövés a sarokcsont talpi felszínén vagy az Achilles-ín sarkhoz tapadó részén.

Pap Andrea gyógytornászként sokszor találkozik ezzel az egészségügyi problémával. A talpi fasciák, inak és szalagok erős terhelésnek vannak kitéve, vagy az ín feszülése húzza a sarok felőli pontot. Ez gyulladást okozz a csontok felszínén.
A sarkanytyú megelőzése, kezelése és utókezelése nem elhanyagolandó feladat, hiszen az állás, a járás, a helyes testtartás a mindennapi aktivitásunk alapkritériuma.

Hogyan lehet a sarkanytút gyógytornával kezelni?
Nem is gondolnánk, de a gyógytornász szakértőnk által bemutatott feladatsorral sokat tehetünk a sarkanytú megelőzéséért, kezeléséért. Ha időben felkeresünk egy gyógytornászt, akkor ő megtanítja a helyes testtartást, ami által az alsó végtagok megerősödnek.

Sokszor észre sem vesszük, hogy testtartásunk helytelen - ezt leginkább úgy lehet megérezni, hogy egy kisebb labdán néhány egyensúlygyakorlatot végzünk. Az instabil eszköz visszajelzi, ha a test nem szimmetrikus, és a törzset tartó mélyizmokat korrigálni kell. A talp célzott tornájával a megrövidült izmok megnyúlnak és megerősödnek. A lúdtalpbetét viselése pedig segítheti a talp terhelhetőségének növelését.

4 gyógytornagyakorlat sarkanytú kezelésére


1. Lábujjak emelése a talajról, majd visszaengedés. A gyakorlat a boltozatot tartó izmokat aktivizálja.

2. Lábujjhegyre emelés terhelés nélkül, tehát nem álló, hanem földön ülő-támaszkodó testhelyzetben. Ezt a gyakorlatot csak akkor végezzük, ha nem okoz fájdalmat.

3. Láb alapos átmasszírozása sima vagy tüskés labdával. Ha a talp érzékeny, akkor inkább csak egy puha szivacslabdával végezzük.

4. Lábujjhegyre állás előre dőlve, magunkat a falnak/szekrénynek megtámasztva. Az előre dőlés segít abban, hogy a vádlinak ne kelljen erőlködnie a törzs feltolásához. Ezt a gyakorlatot csak akkor végezzük, ha nem okoz fájdalmat.

Sarkantyú kezelése gyógytornával - Alapgyakorlatok Pap Andreától (videó)

A videóban bemutatott tornagyakorlatok csak alapgyakorlatok, a teljes gyakorlatsor összeállítása mindig személyre szabottan történik.


Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.04.13