Szem alatti duzzanat, szemgyulladás, szemviszketés, száraz szem: Nem csak kontaktlencse, hanem szervi probléma is okozhatja

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Szem alatti duzzanat, szemgyulladás, szemviszketés, száraz szem: Nem csak kontaktlencse, hanem szervi probléma is okozhatja Okozhatja-e a kontaktlencse a szem alatti duzzanatokat? Ha a kontaktlencsét kizárjuk, akkor mégis mitől duzzad meg a szem alja? Mire kell figyelni a kontaktlencse hordásakor? Szemész szakorvos írása. Okozhatja-e a kontaktlencse a szem alatti duzzanatokat? Ha a kontaktlencsét kizárjuk, akkor mégis mitől duzzad meg a szem alja? Dr. Ungváry Lilla szemész szakorvost kérdeztük, aki meglepő választ adott.

Szem alatti duzzanatok - mi okozza?
Nemrég olvastam egy hírt, melyben egy sztár szemüvegre váltott kontaktlencse viselése helyett. Ő azért tette ezt, mert a szeme alatt duzzanat jelent meg. Amikor ezt észrevette, elmenetek pihenni egy hétvégére és a kontaktlencse helyett szemüvegre váltott. Örömmel vette észre, hogy elmúlt a duzzanat. Mire következtetett? Hogy a kontaktlencse okozhatta. Valóban, okozhat a kontaktlencse is szemhéjduzzanatot, például allergia esetében, de lehet még egy ok, ami szem alatti duzzanatot okoz.

Ha a vese kifárad
A holisztikus orvoslással foglalkozók számára nem ismeretlen a szem alatti, szem körüli duzzanat. Ez a vese energiáinak zavarát jelzi, amit például a túlhajtott élet, fáradtság is kimerít. Ilyenkor pihenni kell, megadni a testnek, amire vágyik, és persze még számos módon erősíthető a vese-energia, például megfelelő táplálkozással, gyógynövényekkel, jógával és más keleti testmozgásokkal.

Télen különösen érzékenyek tudnak lenni a vesék, így fontos a derék és a lábak melegen tartása. Érdekes lehet sokak számára, hogy a szem körüli szövetek más szerveinkkel is kapcsolatban vannak, és hogy a megoldást máshol kell keresni, nem a szemüvegben vagy a kontaktlencsében.

Azért is jó erről tudni, mert ilyen panaszok esetén nem a szemészt, inkább például egy akupunktőrt vagy más holisztikus orvost érdemes megkeresni.

Kontaktlencse viselése - 4 szabály, amit tarts be, hogy elkerüld a szemproblémákat


Mire kell ügyelni a kontaktlencse viselésénél?
A kontakt lencse viselésénél számos szabályt kell betartani:

1. Túlhordás, nem megfelelő lencse
A túlhordásnak vagy a nem megfelelő lencsének komoly károsító hatásai lehetnek a szemgolyóra. A kontaktlencse ugyanis rásimul a szem felszínére és akadályozza valamennyire a szaruhártya oxigénfelvételét, ami a levegőből történik. Ha kevesebb oxigént kap a szaruhártya, akkor ereket kezd el a szervezet növeszteni a szaruhártya felé, amik csökkentik annak átlátszóságát, és így rontják a látást.



2. Fertőzésveszély
A kontakt lencsék másik veszélye a fertőzés. A nem megfelelő tisztaságú lencsék súlyos gyulladást okozhatnak a szaruhártyában.

3. Allergia
A harmadik gyakori probléma az allergia, amikor a szem szövetei túlérzékennyé válnak a kontakt lencsére. Ez viszketéssel, könnyezéssel, szemhéjduzzanattal járhat.

4. Száraz szem
A negyedik probléma a száraz szem, ami gyakran előfordul kontakt lencse viselőknél. Ilyenkor a műkönnyek használatával javíthatjuk a kellemetlen állapotot.

Szerző: dr. Ungváry Lilla szemész
Fotó: Pixabay

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2016.01.06