A szilva gyógyító hatásai: 5 betegség, amire jó

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


A szilva gyógyító hatásai: 5 betegség, amire jó Mire jó a szilva? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a szilva áldásos hatásait. A zamatos, vitamindús szilva
A szilva gazdag vitaminban és ásványi anyagban, valamint antioxidánsokban. Egy szem szilva már annyi vitamint és antioxidánst tartalmaz, mint egy marék áfonya. Tartalmaz B1-, B2-vitamint és majdnem minden B-vitamint, de megemlíthetjük még az A-vitamint, az A-provitamint, béta-karotint és a C-vitamint. Ásványi anyagok közül a foszfor, kalcium, kálium, magnézium található meg benne, nyomelemként a cink. Antioxidánsai az antocián színanyagok, rutin, quercitin, flavonoidok és a legtöbbet a szilva héja tartalmazza, ezért ne pucoljuk meg a szilvát fogyasztáskor. A gyümölcs 85%-a víz, de kevés cukrot tartalmaz.

Egészségvédő hatásai
Kedvező élettani hatásai a következők: magas rosttartalma miatt székrekedésre ajánlott, különösen az aszalt szilva, vizelethajtó, vitamin, ásványi anyag és antioxidánsai miatt immunerősítő, véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, alacsony a kalóriatartalma, fitotápanyagai gátolják a rákos sejtek növekedését.

Felhasználása
Fogyaszthatjuk nyersen – hisz így a legegészségesebb -, de elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Készíthetünk belőle kompótot, ivólevet, vagy lekvárt, amelyhez a jó érett szilva a legalkalmasabb. De kiváló süteményekbe is, vagy sült húsok mellé.

Milyen betegségekre jó?
  • székrekedés
  • vizelethajtó
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • rákos megbetegedések
  • immungyengeség

Edd magad egészségesre rovat >>

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.08.31