Fokhagyma gyógyhatásai: Nemcsak immunerősítő, de sok betegség ellen is hatékony

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


Fokhagyma gyógyhatásai: Nemcsak immunerősítő, de sok betegség ellen is hatékony Mire jó a fokhagyma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a fokhagyma áldásos hatásait. Mire jó a fokhagyma? Milyen jótékony és egészségvédő hatással van szervezetünkre? Milyen betegségek gyógyíthatók és előzhető meg fogyasztásával? Hogyan használjuk és milyen ételekbe tehetjük? Alábbi cikkünkben részletesen ismertetjük a fokhagyma áldásos hatásait.

Fokhagyma, a természetes antibiotikum
A fokhagyma fontos ásványi anyagokat tartalmaz, valamint A-, B-, C- és E-vitamint. Összetevőiből következik, hogy antioxidáns hatású, immunerősítő növény. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyagnak köszönheti.

Bizonyított élettani hatásai: baktérium,- vírus- és gombaellenes hatású, segíti az emésztést, az epe és a máj működését, bélfertőtlenítő, bélféregűző, vérnyomás csökkentő.

Nem bizonyított, de koleszterinszint csökkentő hatást is tulajdonítanak a fokhagymának.



Milyen betegségek esetén alkalmazható hatásosan?
Hatásosan alkalmazható daganatos betegségek, cukorbetegség, szívbetegségek, szívroham, ólommérgezés, lepra és még AIDS esetén is, továbbá erős antibiotikum. Naponta 3-12 darab fokhagymagerezd elrágása, segíti a fertőzések gyógyulását és gátolja a vérrögképződést, a fokhagymalé pedig gyógyítja a bőrfertőzéseket.

Milyen esetekben ellenjavallt a fogyasztása
Azonban ellenjavallt véralvadási problémák esetén, mert gátolja a vérrögképződést; szoptató kismamáknál, mert a tejbe jutva hasmenést okoz a babáknál; nagy mennyiségű alkalmazása orvosi felügyelet nélkül; továbbá bőrkiütést is okozhat.

Felhasználása
Használhatjuk különböző ételek ízesítésére például: leves, főzelék, húsételek, saláták, szószok, mártások, de húsok páclevéhez és kolbászhúshoz is előszeretettel használjuk. Összezúzva, vagy szárítva porrá őrölve is tehetjük ételízesítőként a készítendő ételbe.

Milyen betegségekre jó?
  • immunerősítés
  • vírusos- és bakteriális megbetegedések
  • gombás megbetegedések
  • emésztési problémák
  • epebetegség
  • májbetegség
  • emésztőrendszeri megbetegedések
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • rákos megbetegedések
  • nehézfém mérgezés
  • fertőző megbetegedések
  • bőrbetegségek
Edd magad egészségesre rovat »

Fotó: Pixabay.com

Nagyszülők Lapja

Életmód

Nagyszülők Lapja


2015.05.26