Főoldal > Cikkek > Családi élet > 10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Szülőklapja képBeleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van?

Szerző: Nagyszülők Lapja
2016-08-01
Forrás: Nagyszülők Lapja
Share on Tumblr
kuldeskuldeskuldeskuldes
vonal

Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogy etet, pelenkáz, mint azt "kellene". Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyinál és a nagypapánál, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van? Tanácsok modern nagyszülőknek.

10 FONTOS TANÁCS MODERN NAGYMAMÁKNAK ÉS NAGYPAPÁKNAK


1. Sok minden megváltozott a babaápolás, gyermeknevelés kapcsán


Az utóbbi néhány évtizedben rengeteg minden megváltozott, ami a szoptatást, babaétrendet, babaápolást, higiéniát illeti. Legjobban tesszük, ha nyitottak maradunk az új módszerek, technikák iránt, ami nem jelenti azt, hogy nem mondhatjuk el, hogy mi volt mi fiatalságunkban a divat, amikor a mai szülők még kisgyerekek voltak. A fiatal szülők pedig majd eldöntik, hogy mi az, amit átvesznek a régi módszerekből és felfogásból, és mit nem.

EGY MODERN NAGYSZÜLŐ 10 ARANYSZABÁLYA »»

2. Ma már nem kell mindent megenni, amit a gyerek a tányérján lát


Korábban az ételallergia, ételintolerancia, emésztőrendszeri zavar ismeretlen fogalmak voltak. Sőt, teljesen mások voltak az étkezési és a táplálkozási szokások, az étkezőasztal körüli illemszabályok. Ezért a korábbi generáció számára kevésbé érthető, hogy egy gyereknek miért nem kötelező mindent megennie, amit a tányérján lát, és miért kell minden étkezésből "ekkora hűhót csapni" Azok a nagyszülők, akik ma azt gondolják, hogy egyes családok túlzásba viszik a mai étrendek körüli "divatot", azokat vezérelje az a mottó, hogy: azt kell adni a gyereknek, ami számára a lehető legjobb. Az étkezésből pedig nem szabad nevelési kérdést csinálni.

6 HIBA, AMIT NAGYSZÜLŐKÉNT ELKÖVETHETSZ »»


3. A szülők elveit tiszteletben kell tartani


Az unoka a gyermekünk gyermeke, nem pedig a sajátunk - ezt sosem szabad elfelejteni. Amikor a szülők valami mellett leteszik a voksukat, és elhatároznak valamit, akkor azt semmiképpen sem tanácsos felülírni, figyelmen kívül hagyni, és helyette új szabályokat felállítani, mert az csak állandó családi konfliktusokhoz, a gyerek elbizonytalanodásához vezet. Sokszor csupán a másik fél akaratának, döntésének a tiszteletben tartásáról és elfogadásáról van szó - semmi másról.

MENNYIRE SZABAD BELEAVATKOZNI A FIATALOK ÉLETÉBE? HOGYAN KELL JÓL SEGÍTENI? »»

4. A nagymamánál és a nagypapánál azért egy picit minden más


A gyerekek átbútoroznak pár napra a nagyszülőkhöz, és máris mindent a feje tetejére áll... Attól még nem fog összedőlni a világ, ha a nagyszülőknél egy picivel több mindent szabad, mint otthon. A nagyszülők tartsák be a szülők nevelési elveit, és engedjenek meg maguknak egy kis kényeztetést, de a szülők elveivel soha ne helyezkedjenek szembe. A kisgyerekes szülők pedig nyugtassák magukat azzal, hogy ezekre a cinkos nagyszülő-unoka összekacsintásokra a gyereknek szüksége van, és ezekre az unoka még évtizedek múlva is emlékezni fog.

MIÉRT NÉLKÜLÖNÖZHETETLEN A NAGYI A CSALÁD ÉLETÉBEN? »»


5. A másik nagyszülőpárnak is legyen beleszólása a dolgokba


Az unoka megszületésével a rivalizálás és a féltékenység is megszületik - néha a nagyszülők képesek konkurenciaként tekinteni egymásra - főképp olyan mozaik családok esetén, ahol a hierarchia még inkább meg tudja keseríteni a mindennapokat. Egy kis empátiával és a másik nagyszülőpár iránti megértéssel, szerető elfogadással biztos többre lehet jutni, mint az állandó megjegyzésekkel, kritizálással.

BOLDOGABBAK LESZNEK AZOK A GYEREKEK, AKIK SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOLNAK A NAGYSZÜLŐKKEL - ERRE JUTOTTAK A TUDÓSOK »»

6. Pozitív hozzáállás a szülőkhöz


Mint ahogy régen sem volt az, ma sem olyan egyszerű szülőnek lenni. Főképpen az édesanyák vállát nyomja nagy teher. Ha egy nagyszülő a friss szülőt mindig csak kritizálja, leszólja, mindent jobban tud nála, akkor ne csodálkozzunk, ha a kapcsolat előbb-utóbb kudarcba fullad. Jó megoldás lehet, ha a nagyszülő időnként a másik elé állva őszinte dicséretet vagy pozitív megjegyzést tud tenni.

MILYEN LELKI ÁTALAKULÁSON MÉSZ ÁT, AMINT NAGYSZÜLŐ LESZEL? »»

7. A nagyinak és a nagypapinak is vannak jogai


Sok szülő számára mi sem természetesebb, mint hogy a nagyszülők 0-24 órában a szülők rendelkezésére állnak. Ha egy nagyszülő úgy érzi, hogy a saját igényeit el kell nyomnia, a saját elképzeléseit háttérbe kell szorítani, mindig mindenről áldozatosan lemondania a gyerekvigyázás miatt, akkor - bármilyen nehéz is - finoman és érthetően nemet kell mondania a szülőknek. A nagyszülőknek éppúgy megvan a maguk élete, mint a szülőknek. Ilyen esetben mindig azt kell finoman kitapintani, hogy a szülő valóban bajban van-e és segítségre szorul, vagy csak kényelmi okokból, netán megszokásból hívja a nagymamát és nagypapát felügyelni, segíteni.

5 OK, AMIÉRT EGY UNOKÁNAK NAGYON FONTOS A NAGYSZÜLŐ »»


8. Ha valami terhes, akkor azt meg kell mondani őszintén


Nem kell szépíteni: a gyerek bizony teher is tud lenni. Az egészség pedig a legfontosabb, ami a világon létezik. Ha azt tapasztalja a nagyszülő, hogy elérkezett a fizikai- és tűrőképességének határához, akkor meg kell hallani a belső hangokat, és annak alapján kell cselekedni. A nagyszülő és szülő keressenek közös kompromisszumot, ami még mindenki számára elfogadható.

6 JÓTANÁCS SZÜLŐK-NAGYSZÜLŐK KÖZÖTTI KONFLIKTUDOK BÉKÉS ELRENEDEZÉSÉRE »»

9. El szabad-e fogadni a szülőktől pénzt a gyerekfelügyeletre?


A pénz akár sértődésre is okot adhat, amire különösen családon belül kell ügyelni. Alapszabály az, hogy a nagyszülők önként és költség-hozzájárulás nélkül vállalják el a gyerekek felügyeletét. Más az, ha egy nagymama azért mondott le az állásáról, hogy a lányának segíteni tudjon, mert ilyenkor a szülőnek gondolnia kell arra, hogy a nagyszülőnek nem biztos, hogy van más keresete - ezeket érdemes idejekorán tisztázni. Más a helyzet akkor, amikor a nagyszülők hetente pár órára elviszik az unokákat. Ilyenkor nem illik elvárni a szülőktől, hogy a gyerek mellé pénzt is adjanak mozijegyre, múzeumi belépőre. Ám ha a gyerek például a heti napközis tábor helyett a nagyszülőkhöz megy "táborozni", akkor meg lehet beszélni egy adott összeget, amiből a nagyszülők gazdálkodni tudnak.

HOGYAN KERÜLD EL A FELESLEGES CSALÁDI KONFLIKTUST? »»

10. Ápold intenzíven a kapcsolatot az unokával, akkor is, ha messze lakik


Nem minden család olyan szerencsés, hogy a maga közelébe tudhatja a nagyszülőket. A nagy távolság ellenére is lehet jó nagyszülő-unoka viszonyt kialakítani, mert a nagyszülő-unoka kapcsolat nem a távolságon múlik. Egy mai modern nagyszülő ha kell, megtanulja az új technikai eszközöket, használja a WhatsApp-ot, Skype-ot, és megtalálja a módját annak, hogy hogyan kommunikáljon a távolban élő unokával. De ha ez mégis nagy kihívást jelent a nagyszülő számára, akkor marad a régimódi telefonálás és levelezés.

11 SZUPER ÖTLET, HOGY SZOROS LEGYEN A NAGYSZÜLŐ-UNOKA KAPCSOLAT MÉG AKKOR IS, HA TÁVOL ÉLTEK EGYMÁSTÓL »»

Fotó: Freepik - Phduet
Eredeti cikk: Külföld / 10 fontos tanács modern nagyszülőknek

Címkék: nagyszülő, unoka, család, nagymama, nagypapa, gyerek, gyereknevelés, szülő

Feliratkozás hírlevélre

Érdekesnek találtad ezt a cikket? Ha nem szeretnél lemaradni hasonló cikkeinkről, iratkozz fel hírlevelünkre.

Email*
Név*

Kapcsolódó cikkek

11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!
11 ötlet, hogy szorosabb legyen a nagyszülő-unoka kapcsolat - Így beszélgessetek, ha távol éltek egymástól vagy csak ritkán találkoztok!

Elkeseredett fiatal édesanya olvasónk írt nekünk levelet, aki külföldön él kislányával és férjével. Akármennyire is szeretné, hogy a nagymama és az unoka rendszeresen beszélgessenek egymással skype-on, nem igazán sikerül nekik. Szakértőnk elmondja, hogyan lehet rávenni az unokákat egy kis csevegésre…

tovább a cikkre
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!
10 dolog, amit csak a nagyszülők taníthatnak meg az unokáknak - Ezért nélkülözhetetlen a nagyi!

Vannak dolgok, amit egy unoka csakis a nagyszüleitől tanulhat meg. Használjuk ki az időt, amit az unokával töltünk, és adjuk át nekik ezeket a kincseket. Ezekkel a közös tevékenységekkel igazi, mély unoka-nagymama-nagypapa viszony alakulhat ki!

tovább a cikkre
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?
5 dolog, amivel a felnőtt gyerekek akaratlanul megbántják a nagyszülőket - Mit tehetsz, hogy ne legyen konfliktus?

A nagyszülők már csak koruknál fogva is érzékenyebbek, könnyebben megbántódnak, ráadásul sokszor olyan dolgokon, amit a felnőtt gyerekeik egyáltalán nem sértésnek szántak. 6 dolog, amin kár megsértődni, mert csak magadat emészted.

tovább a cikkre
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük
6 hiba, amit nagyszülőként elkövethetsz - Ezeket tedd helyettük

Amint az embernek unokája születik, egyszeriben nagyszülő lesz. Igen ám, de a nagyszülőség nem ugyanaz, mint szülőnek lenni, így aztán érthető, hogy sokan eleinte nem találják helyüket ebben az új szerepben. Ráadásul akadnak olyanok is, akik a saját gyermekeiken elkövetett nevelési hibáikat, hiányosságaikat igyekeznek kijavítani az unokájukkal.

tovább a cikkre
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell
7 fontos dolog, amit minden nagyszülőnek tudnia kell

A nagyszülőség a második lehetőséget jelenti a boldog, örömteli családi kapcsolatokra. Mennyire avatkozhatunk bele a fiatalok életébe? Hogyan segítsünk úgy az új családnak, hogy az nekik jó legyen? Miért mások a nagyszülők ma, mint régebben? 7 tanács, amit minden leendő és gyakorló nagyszülőnek tudnia érdemes!

tovább a cikkre

Vissza az előző oldalra

BABAVÁRÓ VAN A CSALÁDBAN?
Ajándékot keresel neki? Szeretnéd meglepni valamivel? A Pocakosnapló, a best seller kismamakönyv garantáltan telitalálat lesz! Kattints ide és lepd meg élete legfontosabb naplókönyvével! >>

vonal

[x] hirdetés

Szakértők

Babakonyha

Mit egyen az unokám

Málnás vanília fagyi házilag: Ez az ínycsiklandó nyári édesség 20 perc alatt elkészül a konyhádban tovább

Karácsonyi diós-fahéjas kuglóf recept - Csak keverd össze a hozzávalókat és már sütheted is! tovább

Sütés nélküli zserbógolyó recept: 30 perces csokis süti, ha gyorsan készítenél valami finomat tovább

Fahéjas csiga receptje házilag - Így lesz igazán puha és omlós a tésztája tovább

Csokis-kókuszos tölcsér csokiöntettel: Leveles tésztás finomság, ahogy a cukrászok készítik! - Mutatjuk lépésről lépésre tovább

Málnás-kókuszos pillesüti recept - Lisztmentes, könnyű sütemény meleg nyári napokra tovább

Cukkini receptek egyszerűen - 5 fenséges cukkinis étel ebédre vagy vacsorára, amíg tart a szezon tovább

Munka, nyugdíj

Munka, nyugdíj

Nyugdíjprémium 2021: Akár 56 ezer forint egyszeri juttatást is kaphatnak a nyugdíjasok idén tovább

13. havi nyugdíj 2021: Itt a dátum, mikor kezdik utalni a 13. havi nyugdíj egy heti részét tovább

Nyugdíj utalása 2020: Decemberben előbb érkezik a nyugdíj a bankszámlára! - Nem kell december 12-ig várni tovább

13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítése: Most kiderült, hogyan kell ezt elképzelni - Melyik évben mennyi plusz pénz jár a nyugdíjasoknak? tovább

Nyugdíj 2020: Mik a nők 40 év után járó kedvezményes öregségi nyugdíj igénylésének feltételei idén? Nyugdíjszakértő válaszol tovább

Nyugdíj 2020 tudnivalók: Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, nyugdíjkorrekció, adategyeztetési eljárás, nyugdíj-újraszámolás tovább

Nyugdíjprémium, egyszeri nyugdíj-kiegészítés 2019: Ennyi plusz pénzre számíthatnak a nyugdíjasok és nyugdíjszerű ellátásban részesülők! tovább

Életmód

Életmód

5-ből 4 ember túlsúlyos vagy elhízott 60 év felett - Ezért szedtek fel plusz kilókat az emberek a karantén alatt tovább

Ezért fogyassz rendszeresen levest! - Levesfogyasztás élettani hatásai, levesfőzési fortélyok, levesek a diétában, levespor veszélyei tovább

Fürdőgyógyászati kezelések kisokos: Melyik kezelés milyen betegség ellen hatásos? - Szakember válaszol tovább

Így használd a gyógyvizeket fájdalomcsillapításra! - Melyik gyógyvíz milyen betegségre jó? tovább

A betegségek hátterében vízerek és káros sugárzások is állhatnak tovább

Veszélyesek lehetnek bizonyos gyógynövények! Mit ne adjunk a gyerekeknek? tovább

Ezért muszáj párásítani a csecsemők és gyermekek szobájában tovább

ELLÁTÁSOK, TÁMOGATÁSOK KISOKOSA

Állami támogatások, kedvezményes nyugdíj, ápolási díj, időskori segély, egyszeri segély, nyugdíjas bérlet, özvegyi nyugdíj... Nézd meg, hogy mik a feltételei az ellátásoknak, támogatásoknak.

[x] hirdetés

Legnépszerűbb

Webáruház ajánló

Ha nem jön a baba

Ha nem jön a baba

2 400 Ft.-

Megnézem

Pocakosnapló

Pocakosnapló

2 800 Ft.-

Megnézem

Videók

Recept ajánlatunk

Zöldséges csirkemell

Zöldséges csirkemell

Várandós kismamáknak ajánlott ételek >>
12 hónapos kortól. >>

Hozzávalók: 4 db csirkemell 1 fej lilahagyma 1 csomó újhagyma 3 db paradicsom 1 db paprika 15 dkg reszelt sajt Tej Jódozott só Bors Mustár Vaj

Recept:

A csirkemellet alaposan megmossuk, majd a mustárral ízesített tejben 1-2 órát pácoljuk. A hagymákat, paradicsomot, paprikát karikákra vágjuk.

Egy tűzálló tálat kikenünk egy kevés vajjal. A csirkemellet alaposan lecsöpögtetjük, sózzuk, enyhén borsozzuk(...) tovább a teljes recepthez...


CSED, GYED, GYES kalkulátor

Tudod, hogy mennyi lesz a Csed, Gyed, Gyes összege? Kalkulátorunkkal könnyen kiszámíthatod. Speciális eset a Tiéd? Nálunk mindenki megtalálja a rá vonatkozó számításokat!

[x] hirdetés

Legfrissebb szakértői válasz

Szatmáry Tünde Katalin

Szatmáry Tünde Katalin

Kiemelt hazai és nemzetközi nyugdíjszakreferens

tovább a szakértőhöz >>

Tisztelt Hölgyem!
Természetesen megfontolandó a nyugdíj igénylés dátuma az ön esetében, mivel számos tényezőre kell kiemlten figyelni.
Személyre szabott szaktanácsot és előzetes nyugdíj számítást tudok önnek javasolni. 2021.-es szorzószámokat csak is kizárólag 2020.március végén lesz hatályos.
Amennyiben igényli úgy jelezze.
www.ugyintezesazonnal.hu
Köszönettel: Szatmáry Tünde Katalin

Ezt olvastad már? [x]
vissza vissza