10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


10 fontos tanács modern nagyszülőknek - Így lehet szuper a viszonyod az unokákkal és a szülőkkel Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogyan etet, pelenkáz, mint azt szerinte kellene. Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyszülőknél, mint otthon? Beleszólhat-e a nagyszülő abba, ha látja, hogy a fiatal anyuka egészen máshogy etet, pelenkáz, mint azt "kellene". Lehetnek-e mások a nevelési szabályok a nagyinál és a nagypapánál, mint otthon? Mi a teendő, ha nem tetszik, ahogy a szülők a gyereket nevelik? Hogyan mondjuk meg finoman, ha nem akarunk mégsem a gyerekre felügyelni, mert más dolgunk van? Tanácsok modern nagyszülőknek.

10 FONTOS TANÁCS MODERN NAGYMAMÁKNAK ÉS NAGYPAPÁKNAK


1. Sok minden megváltozott a babaápolás, gyermeknevelés kapcsán


Az utóbbi néhány évtizedben rengeteg minden megváltozott, ami a szoptatást, babaétrendet, babaápolást, higiéniát illeti. Legjobban tesszük, ha nyitottak maradunk az új módszerek, technikák iránt, ami nem jelenti azt, hogy nem mondhatjuk el, hogy mi volt mi fiatalságunkban a divat, amikor a mai szülők még kisgyerekek voltak. A fiatal szülők pedig majd eldöntik, hogy mi az, amit átvesznek a régi módszerekből és felfogásból, és mit nem.

Kapcsolódó cikkünk: EGY MODERN NAGYSZÜLŐ 10 ARANYSZABÁLYA »»

2. Ma már nem kell mindent megenni, amit a gyerek a tányérján lát


Korábban az ételallergia, ételintolerancia, emésztőrendszeri zavar ismeretlen fogalmak voltak. Sőt, teljesen mások voltak az étkezési és a táplálkozási szokások, az étkezőasztal körüli illemszabályok. Ezért a korábbi generáció számára kevésbé érthető, hogy egy gyereknek miért nem kötelező mindent megennie, amit a tányérján lát, és miért kell minden étkezésből "ekkora hűhót csapni"

Azok a nagyszülők, akik ma azt gondolják, hogy egyes családok túlzásba viszik a mai étrendek körüli "divatot", azokat vezérelje az a mottó, hogy: azt kell adni a gyereknek, ami számára a lehető legjobb. Az étkezésből pedig nem szabad nevelési kérdést csinálni.

Kapcsolódó cikkünk: 6 HIBA, AMIT NAGYSZÜLŐKÉNT ELKÖVETHETSZ »»


3. A szülők elveit tiszteletben kell tartani


Az unoka a gyermekünk gyermeke, nem pedig a sajátunk - ezt sosem szabad elfelejteni. Amikor a szülők valami mellett leteszik a voksukat, és elhatároznak valamit, akkor azt semmiképpen sem tanácsos felülírni, figyelmen kívül hagyni, és helyette új szabályokat felállítani, mert az csak állandó családi konfliktusokhoz, a gyerek elbizonytalanodásához vezet. Sokszor csupán a másik fél akaratának, döntésének a tiszteletben tartásáról és elfogadásáról van szó - semmi másról.

Kapcsolódó cikkünk: MENNYIRE SZABAD BELEAVATKOZNI A FIATALOK ÉLETÉBE? HOGYAN KELL JÓL SEGÍTENI? »»

4. A nagymamánál és a nagypapánál azért egy picit minden más


A gyerekek átbútoroznak pár napra a nagyszülőkhöz, és máris mindent a feje tetejére áll... Attól még nem fog összedőlni a világ, ha a nagyszülőknél egy picivel több mindent szabad, mint otthon. A nagyszülők tartsák be a szülők nevelési elveit, és engedjenek meg maguknak egy kis kényeztetést, de a szülők elveivel soha ne helyezkedjenek szembe.

A kisgyerekes szülők pedig nyugtassák magukat azzal, hogy ezekre a cinkos nagyszülő-unoka összekacsintásokra a gyereknek szüksége van, és ezekre az unoka még évtizedek múlva is emlékezni fog.

Kapcsolódó cikkünk: MIÉRT NÉLKÜLÖNÖZHETETLEN A NAGYI A CSALÁD ÉLETÉBEN? »»

 



5. A másik nagyszülőpárnak is legyen beleszólása a dolgokba


Az unoka megszületésével a rivalizálás és a féltékenység is megszületik - néha a nagyszülők képesek konkurenciaként tekinteni egymásra - főképp olyan mozaik családok esetén, ahol a hierarchia még inkább meg tudja keseríteni a mindennapokat. Egy kis empátiával és a másik nagyszülőpár iránti megértéssel, szerető elfogadással biztos többre lehet jutni, mint az állandó megjegyzésekkel, kritizálással.

Kapcsolódó cikkünk: BOLDOGABBAK AZOK A GYEREKEK, AKIK SZOROS KAPCSOLATOT ÁPOLNAK A NAGYSZÜLŐKKEL »»

6. Pozitív hozzáállás a szülőkhöz


Mint ahogy régen sem volt az, ma sem olyan egyszerű szülőnek lenni. Főképpen az édesanyák vállát nyomja nagy teher. Ha egy nagyszülő a friss szülőt mindig csak kritizálja, leszólja, mindent jobban tud nála, akkor ne csodálkozzunk, ha a kapcsolat előbb-utóbb kudarcba fullad.

Jó megoldás lehet, ha a nagyszülő időnként a másik elé állva őszinte dicséretet vagy pozitív megjegyzést tud tenni.

Kapcsolódó cikkünk: MILYEN LELKI ÁTALAKULÁSON MÉSZ ÁT, AMINT NAGYSZÜLŐ LESZEL? »»

7. A nagyinak és a nagypapinak is vannak jogai


Sok szülő számára mi sem természetesebb, mint hogy a nagyszülők 0-24 órában a szülők rendelkezésére állnak. Ha egy nagyszülő úgy érzi, hogy a saját igényeit el kell nyomnia, a saját elképzeléseit háttérbe kell szorítani, mindig mindenről áldozatosan lemondania a gyerekvigyázás miatt, akkor - bármilyen nehéz is - finoman és érthetően nemet kell mondania a szülőknek. A nagyszülőknek éppúgy megvan a maguk élete, mint a szülőknek. Ilyen esetben mindig azt kell finoman kitapintani, hogy a szülő valóban bajban van-e és segítségre szorul, vagy csak kényelmi okokból, netán megszokásból hívja a nagymamát és nagypapát felügyelni, segíteni.

Kapcsolódó cikkünk: 5 OK, AMIÉRT EGY UNOKÁNAK NAGYON FONTOS A NAGYSZÜLŐ »»


8. Ha elérsz a tűrőképességed végéhez, akkor azt meg kell mondani őszintén


Nem kell szépíteni: a gyerek bizony teher is tud lenni. Az egészség pedig a legfontosabb, ami a világon létezik. Ha azt tapasztalja a nagyszülő, hogy elérkezett a fizikai- és tűrőképességének határához, akkor meg kell hallani a belső hangokat, és annak alapján kell cselekedni. A nagyszülő és szülő keressenek közös kompromisszumot, ami még mindenki számára elfogadható.

Kapcsolódó cikkünk: 6 JÓTANÁCS SZÜLŐK-NAGYSZÜLŐK KÖZÖTTI KONFLIKTUSOK BÉKÉS ELRENDEZÉSÉRE »»

9. El szabad-e fogadni a szülőktől pénzt a gyerekfelügyeletre?


A pénz akár sértődésre is okot adhat, amire különösen családon belül kell ügyelni. Alapszabály az, hogy a nagyszülők önként és költség-hozzájárulás nélkül vállalják el a gyerekek felügyeletét. Más az, ha egy nagymama azért mondott le az állásáról, hogy a lányának segíteni tudjon, mert ilyenkor a szülőnek gondolnia kell arra, hogy a nagyszülőnek nem biztos, hogy van más keresete - ezeket érdemes idejekorán tisztázni.

Más a helyzet akkor, amikor a nagyszülők hetente pár órára elviszik az unokákat. Ilyenkor nem illik elvárni a szülőktől, hogy a gyerek mellé pénzt is adjanak mozijegyre, múzeumi belépőre. Ám ha a gyerek például a heti napközis tábor helyett a nagyszülőkhöz megy "táborozni", akkor meg lehet beszélni egy adott összeget, amiből a nagyszülők gazdálkodni tudnak.

Kapcsolódó cikkünk: HOGYAN KERÜLD EL A FELESLEGES CSALÁDI KONFLIKTUST? »»

10. Ápold intenzíven a kapcsolatot az unokával, akkor is, ha messze lakik


Nem minden család olyan szerencsés, hogy a maga közelébe tudhatja a nagyszülőket. A nagy távolság ellenére is lehet jó nagyszülő-unoka viszonyt kialakítani, mert a nagyszülő-unoka kapcsolat nem a távolságon múlik. Egy mai modern nagyszülő ha kell, megtanulja az új technikai eszközöket, használja a WhatsApp-ot, Skype-ot, és megtalálja a módját annak, hogy hogyan kommunikáljon a távolban élő unokával. De ha ez mégis nagy kihívást jelent a nagyszülő számára, akkor marad a régimódi telefonálás és levelezés.

Kapcsolódó cikkünk: 11 SZUPER ÖTLET, HOGY SZOROS LEGYEN A NAGYSZÜLŐ-UNOKA KAPCSOLAT MÉG AKKOR IS, HA TÁVOL ÉLTEK EGYMÁSTÓL »»

Fotó: Freepik - Phduet
Eredeti cikk: Külföld / 10 fontos tanács modern nagyszülőknek

Nagyszülők Lapja

Családi kapcsolatok

Nagyszülők Lapja


2016.08.01