A házasságokat 5 évente újra kéne tárgyalni - Ezt gondolja a pszichológus Peller Mariann kijelentéséről

Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


A házasságokat 5 évente újra kéne tárgyalni - Ezt gondolja a pszichológus Peller Mariann kijelentéséről

Megjelent egy interjú, melyben a közkedvelt műsorvezető, Peller Mariann olyan személyes hangvételű és intim kijelentéseket tett, melyek felrobbantották az internetet. Mariann a házasság kötelékének látszólag a “holtodiglan” részével nem ért egyet. Pedig Mariann nem mondott butaságot - ahogyan azt a szakértő egy kisvideóban is kifejti.

Egy válás óriási veszteség egy pár, sokszor egy család életében. Felbontani egy közös életet hatalmas gyászmunka, nem csak a pár, hanem az őket körülvevő emberi kapcsolatok számára is. Pedig, a ma tömegesen felbomló párkapcsolatok sokszor megmenthetőek lennének, ha a pár előbb kezdene el tudatosan foglalkozni a kapcsolatával, ez látszik a párterapeuták székéből.
 

Az egyik magazinnak adott nyilatkozatában Mariann így érvelt: „Keresem a válaszokat az életre, és lehet, nem ez a megoldás, de nem lenne jó, ha nem élnénk egyfolytában együtt a párunkkal, és külön is töltenénk bizonyos időszakokat? Így minden találkozás ünnep lenne, és a hétköznapi mókuskeréknek sem a párkapcsolat látná kárát, hiszen a különféle feladatok közötti egyensúlyozás, a munka, a gyerekek körüli teendők nincsenek mindig jó hatással a kapcsolatra.
Lehet, hogy ezért megköveztek, de az utóbbi időben azon töprengek, mennyivel jobb lenne, ha a házasságok nem örökre szólnának, hanem mondjuk ötévenként újratárgyalhatnánk őket. Hiszen ennyi idő alatt sokat változunk, fejlődünk, reagálunk az élet adta körülményekre. Nem az esetleges kikacsintás lehetősége miatt csinálnám ezt, hanem mert olyan gyakran előfordul, hogy egy házaspár ellentétes irányba fejlődik, esetleg valamelyikük egyáltalán nem változik, a másik fél pedig igen.” 
 

Vig-Baló Emese pszichológus, coach, család- és párterapeuta jelölt szerint azonban Mariannt ezért nem szabad megkövezni.
 

Víg-Baló Emese

 

“Én azt hiszem, értem, mire gondolhatott Mariann! A mai párkapcsolatok nagy számban azért törnek el, mert a megszokásnak köszönhetően idővel teljesen kivész a kapcsolatból az a jó minőségű energia, amivel felépítettük a kapcsolatunkat. Egy idő után már nem látjuk a másik ember értékeit, különlegességét, lényének ajándékát, sem azt, akivé változik mellettünk az évek folyamán.” - mondta a MESI.LIFE pszichológiai csatorna alapítója, aki Mariannról szóló kisvideójában kielemezte, hogy a változás egyértelműen emberi mivoltunk része, a hosszú távú párkapcsolatoknak pont az együtt változásra kell felkészülnie, és ehhez megoldást is javasol.
 

A megoldás a kommunikációban rejlik

A szakértő párkapcsolati coach azt mondja, hogy bizonyos időközönként újra kell rajzolni egy kapcsolat pszichológiai szerződését, s ebben a spiritualitással is régóta foglalkozó műsorvezetőnek igaza lehet.

“A nők egyébként is változékonyabbak, azok, akik valamilyen belső, önismereti munkát végeznek, még inkább. A szülővé válás szintén teljesen új fejezetet hoz a személyiségfejlődésünkben! Az én megoldásom a következő: egy dedikált heti reflektáló beszélgetés egy pár életében, amelyre fejben és lélekben is rendszeresen készülünk, konkrétan csodákat tehet, mert teret hoz létre számtalan párkapcsolati probléma megelőzéséhez és megoldásához. Mintha hétről-hétre “újraszerződnénk” egymással, hogy kinek mire van szüksége, és hogyan tud ez jó lenni mindkettőnknek!” - részletezte Vig-Baló Emese, aki hiszi, nem fogja megbánni, aki belekezd az általa felépített négy lépéses, komplex, reflektív folyamatba: heti rendszerességgel először az életmódunkat érdemes átbeszélni (házimunka, logisztika, időbeosztás), azután olyan kapcsolati tényezőket, amelyek meghatározzák az érzelmi közelséget, majd következő lépésben tartsunk tükröt egymás felé, miben alakulhatna a párunk. Utolsó lépésként pedig, fogalmazzunk meg kölcsönös kéréseket egymás felé, a kimondatlan elvárások felszámolásához.

Mesi egyébként technikáit és gondolatait a MESI.LIFE Facebook csoportjában ingyenesen osztja meg sokak örömére. 


Nagyszülők Lapja

Párkapcsolat

Nagyszülők Lapja


2024.06.17