10 ötlet, hogy élménydús, szeretettel teli életed legyen nyugdíjasként is!

Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


10 ötlet, hogy élménydús, szeretettel teli életed legyen nyugdíjasként is!

Az annyira várt nyugdíjazás első napjai után nem kell, hogy belefásuljunk az egyforma napokba. Nem kötelező, sőt, tilos az eltunyulás! Már csak azért sem tanácsos elszokni az aktivitástól, mert az gyorsan természetessé válik. Íme néhány ötlet, hogyan tölthetjük az időt hasznosan és élményekben gazdagon a nyugdíjas évek alatt is, hogy megmaradjon a lendület!

Ha a barátok végigjárása, a kötelező főzés-befőzés-takarítás és a sok hivatalos tennivaló végeztével már eltűnődtél, hogy tulajdonképpen mire is használd a rád szakadt rengeteg szabadidőt, akkor ezek a gondolatok talán ötletet adnak.

 

1. Segíts másokon!

Ha érzéked van a sütés-főzéshez, taníts meg rá valakit, vagy ha rászoruló, főzz neki! Ha erőd teljében vagy, segíts valakinek rendben tartani a kertjét! Ha a lelki segítségnyújtáshoz van affinitásod, ne tartsd magadban ezt a tehetséget, oszd meg gondolataid azzal, akinek szüksége van rá, és hallgass meg másokat! Vállalhatsz gyermekfelügyeletet, kutyasétáltatást, idősgondozást vagy közösségi munkát.

 

2. Élvezd a családod társaságát és légy jelen számukra!

Most, hogy már nem kell hétfőn korán kelned és a munkára készülnöd, ráérősebben vehetsz részt a családi eseményeken, aktívabban jelen lehetsz unoká(i)d életében. Használd ki ezt a csodálatos lehetőséget, fűzd szorosabbra szeretetteli kapcsolataidat, szerezz élményeket és örömet unoká(i)dnak azzal, hogy közös időt tölthet(nek) veled - meglátod, ez számodra is ajándék lesz!

 

3. Ismerkedj!

Nem, a kor nem akadálya az új kapcsolatok kialakításának, sőt: a megszerzett élettapasztalat éppen hogy előnyödre válik majd. Ha magányos vagy, legyen szó baráti kapcsolatokról vagy új párkapcsolatról, ne add fel a reményt, hogy megtalálod az "embereidet". Bátran járj kulturális programokra, utazz csoportokkal, regisztrálj társkeresőn, levelezz, iratkozz be tanfolyamra, csatlakozz túracsapatokhoz, nézz be nyílt társasjáték-estekre...számtalan lehetőség van arra, hogy barátokat szerezz és kapcsolatokat alakíts ki. 

 

4. Sportolj!

A sport nem csupán a testi erőnlétet tartja karban, de az elme és a lélek számára is kikapcsolódás, egyben erőforrás. Csoporthoz is csatlakozhatsz vagy ismerősökkel is játszhattok, mozoghattok. A lényeg a kedvenc mozgásforma megtalálása, a jó társaság és a motiváció!

Erre a 6 dologra figyelj, hogy sokáig fiatalos, fitt és egészséges legyél!

 

5. Keresd fel a régi kapcsolatokat!

Itt az ideje azoknak a dolgoknak, melyekre éveken át nem volt lehetőség. Keresd fel régi barátaidat, iskolatársaidat vagy távoli családtagjaidat. Szervezzetek találkozót, kerti partit vagy csak készíts családfát és közben frissítsd fel rég elveszett kapcsolataidat. Sok új impulzus ér majd!

 

6. Tartsd frissen az elméd!


Légy nyitott az újra, tanulj valamit! Minden nap foglalkozz egy kicsit az agyad trenírozásával, akár csak egy keresztrejtvény megfejtésével. Bátran iratkozz be tanfolyamra, ismerd meg az internetet, tanulj verseket...bármi lehetséges!

 

7. Irány a természet!

A zöld környezet a legjobb relaxáló, töltekező közeg a lélek számára. Legyen bármilyen nehéz is éppen, az erdő-mező csendje, a réten átfutó szél, a madarak hangja, a szántón megfigyelt távoli naplemente, üldögélés a tó mellett vagy egy kellemes társasággal végigjárt túra szó szerint kicseréli az embert!

 

8. Utazz!

Keress a lehetőségeidnek megfelelő utazásokat akár belföldön, akár külföldön. Menj akár egyedül, akár párral, családdal, vagy csak unokával! A lényeg: gyűjts, gyűjtsetek élményeket!

 

9. Keress új hobbit, vagy vágj bele újra a régibe!

Akár varrni szeretsz, akár írni, festeni vagy barkácsolni, itt az idő, hogy kiteljesedj, és bölcsességed, tapasztalatod formába öntsd - és akár átadd az embereknek! Ha ügyes vagy, akár pénzt is kereshetsz kedvenc elfoglaltságoddal, de a lényeg önmagad kifejezése, és az a boldogság, melyet az alkotó tevékenykedés nyújt.10. Varázsold újjá környezeted!

Biztosan voltak terveid az otthonoddal kapcsolatban: kifesteni egy szobát, felújítani egy régi széket, kifényesíteni a régi evőeszközöket, új függönyt varrni, zöldségeket termeszteni, rózsát nevelni... A MOST-nál nincs is tökéletesebb időpont!

Tovább élnek, akik kertészkednek - azt is megmutatjuk, hogy miért!

Tippek időhiányos nagyszülőknek, aktív nyugdíjasoknak: Így juthat idő az elintéznivalókra és az unokára is

 

 


Fotó: Freepik

 


Nagyszülők Lapja

Munka, nyugdíj

Nagyszülők Lapja


2024.07.09